ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Factoringul în România, în 2024: Creștere susținută în sectoarele cheie și în regiunile economice principale. Operațiuni de cca. 9.4 miliarde de euro

25 Februarie 2025   |   BizLawyer

Factoringul intern rămâne liderul pieței, reprezentând 88% din totalul creanțelor factorizate, cu o creștere de 7,6%.

 
 
Asociația Română de Factoring (ARF) anunță rezultatele pieței de factoring pentru anul 2024, evidențiind o creștere de  8%  față de anul precedent, cu un volum total al operațiunilor de aproximativ 9,4 miliarde de euro. Acest avans confirmă rolul esențial al factoringului în susținerea companiilor românești într-un context economic marcat de provocări și volatilitate.
 
În 2024, piața de factoring din România a continuat să înregistreze creșteri semnificative, principalele segmente ale acesteia menținându-se pe o traiectorie pozitivă. Factoringul intern rămâne liderul pieței, reprezentând 88% din totalul creanțelor factorizate, cu o creștere de 7,6%, atingând un volum de peste 8,2 miliarde euro. În cadrul acestui segment, factoringul domestic fără regres a dominat, având o pondere de 90%, cu un volum total de 7,43 miliarde euro, ceea ce reflectă o creștere de 7,3% față de 2023. De asemenea, factoringul revers a continuat să crească pe aceeași traiectorie ascendentă din ultimii ani, ajungând la 3,37 miliarde euro.


În ceea ce privește factoringul internațional, volumul operațiunilor de export și import a depășit 1,13 miliarde euro, înregistrând o creștere de peste 11%. Factoringul de export a totalizat 976 milioane euro (+10% față de 2023), iar factoringul de import a fost de 158 milioane euro (+16% față de 2023), cu o volatilitate semnificativă în acest sector, explicabilă prin ponderea mare a sectorului Metale, Chimicale, Apă, Reciclare. Serviciile de colectare a creanțelor, atât la nivel intern, cât și internațional, au înregistrat o performanță remarcabilă, ajungând la 190 milioane euro, cu o creștere de 35% față de 2023.

În ceea ce privește evoluția principalelor sectoare economice, piața de factoring din România a fost în continuare dominată de industriile cheie. Sectorul FMCG (Bunuri de Larg Consum) a rămas cel mai reprezentativ, cu o pondere de 16,3% din totalul pieței de factoring și un volum de 1,43 miliarde euro, înregistrând o creștere de 1,5% față de 2023. Alte activități, care includ domenii precum publicitatea, securitatea și arhitectura, au reprezentat 16% din total, înregistrând o expansiune semnificativă de 40% față de anul precedent. Sectorul Metale, Chimicale, Apă, Reciclare a continuat să aibă o pondere majoritară pe creanțele factorizate la export, cu 58% (562 milioane euro) și 61% din cele aferente importurilor (97 milioane euro), datorită interesului crescut pentru materii prime și sustenabilitate.

De asemenea, sectorul Autovehicule, Utilaje și Echipamente a avut un volum de 1,2 miliarde euro, reprezentând 12,7% din totalul volumelor factorizate, cu o pondere semnificativă în exporturi (20%). În sectorul Silvicultură, Prelucrare Lemn și Construcții, factoringul a susținut investițiile în infrastructură, atingând 952 milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere de 25% față de 2023.

Pe regiuni economice, București-Ilfov a rămas cea mai puternică regiune, cu 4,56 miliarde euro (50% din piața totală), înregistrând o creștere de 7,6% față de 2023. Pe locul al doilea se află regiunea Sud-Muntenia (AG, CL, DB, GR, IL, PH, TR) care a înregistrat 992 milioane euro, cu o creștere de 12%, susținută de expansiunea industriei auto și a logisticii. Locul al treilea ca volume este ocupat de regiunea Nord-Vest (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ), cu o creștere impresionantă de 24%, atingând 988 milioane euro, datorită dezvoltării economice accelerate în acea zonă.

Aceste evoluții subliniază dinamismul pieței de factoring din România, care continuă să sprijine diverse sectoare economice în expansiune și să se adapteze la cerințele pieței internaționale.

Context economic general și perspective pentru 2025    

“Într-un climat economic caracterizat de creștere moderată (+0,9% PIB în 2024, în contextul unei încetiniri economice globale, și a unei cereri externe reduse), inflație ridicată (afectând costurile de finanțare și forțând companiile să caute soluții flexibile pentru capitalul de lucru) dar și volatilitate a piețelor externe, evoluția crescatoare din 2024 a pieței de factoring din România demonstrează reziliența și adaptabilitatea industriei, care continuă să joace un rol esențial în susținerea companiilor românești, oferindu-le acces rapid la lichidități și soluții eficiente de gestionare a riscurilor financiare.“precizează Bogdan Roșu, Președintele ARF.

“Pentru 2025, Asociația Română de Factoring estimează că piața specifică vă continua să crească, pe fondul unei economii în stabilizare și a unei nevoi crescute de finanțare flexibilă pentru IMM-uri și corporații. Politica fiscală, dar și evoluția conflictelor din regiune, inclusiv poziționarea noii administrații S.U.A. cu privire la acestea, cât și evoluția economiei Germaniei, principalul partener comercial al României, riscă să influențeze negativ economia. Rămânem optimiști și în acest context, conștienți că, istoric, factoringul s-a dovedit o soluție esențială în perioade de incertitudine și de instabilitate” a concluzionat Bogdan Roșu.       

Despre Asociația Română de Factoring (ARF)    
ARF este principala organizație din România care promovează factoringul ca soluție de finanțare pentru companii. Prin colaborarea cu membrii săi, ARF susține dezvoltarea pieței de factoring și implementarea celor mai bune practici în industrie.  Studiul privind piața de factoring la 2024 a fost derulat de catre IPSOS Romania în conformitate cu regulile Codului Internațional de Cercetare de Piață și Sociologică ICC/ESOMAR, în studiu fiind invitati sa participe membrii ARF - Access Financial Services IFN, Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A.,  Eximbank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum si alte institutii financiare non-membre.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 18566
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Cum văd anul 2025 profesioniștii considerați Leading Lawyers de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Florian Nițu, Managing Partner PNSA, poziționat de Legal500 în categoria ‘Hall of Fame’ în practica de M&A: ”Cu excepția unor cataclisme geostrategice pe care nu le putem vedea și pe care noi, din România, nici nu le putem preveni, avem motive bune să fim optimiști. Resurse, Infrastructură, Energie, Tech și Food sunt cele cinci domenii în care vom vedea cu precădere investiții și tranzacții noi, în mod accelerat, dar coerent totuși, formând o nouă paradigmă de dezvoltare”
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Rising Stars | Bianca Bănățeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2024 a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Am ales să susțin probele de admitere la INM, după ce am oscilat de câteva ori între avocatură și magistratură. Sunt conștientă de responsabilitatea pe care o implică profesia de judecător, însă satisfacția pe care o simți atunci când știi că ai contribuit la înlăturarea unei situații de inechitate, la soluționarea unor probleme cu care oamenii se confruntă zi cu zi, mi se pare de neegalat”
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...