ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Orange şi Vodafone au realizat în România primele apeluri 4G peste o reţea pilot partajată, bazată pe Open RAN

09 Octombrie 2023   |   Agerpres

În cadrul acestui proiect pilot cu trafic comercial, Orange şi Vodafone au lucrat cu furnizori parteneri-cheie, selectaţi individual, pentru a demonstra beneficiile unei reţele de acces radio virtualizate, bazate pe interfeţe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanţă.

 
 
Orange şi Vodafone anunţă că au derulat cu succes un proiect pilot ce implică prima experienţă reală de apeluri 4G, pe un grup de site-uri partajate, bazate pe tehnologia Open RAN, integrate în reţeaua comercială, într-o zonă rurală din apropierea Bucureştiului.
 
Conform unui comunicat al celor două companii, acest reper tehnologic succedă anunţului din luna februarie a acestui an, potrivit căruia vor construi o reţea de acces radio deschisă (Open RAN), cu partajarea RAN în zonele rurale ale Europei unde ambele companii dispun de reţele mobile.
 
Tehnologia Open RAN decuplează funcţionalităţile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanţă a staţiilor de bază mobile cu noi caracteristici şi servicii, mai rapid şi mai eficient din punctul de vedere al costurilor, reducând nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a reţelei. În contextul partajării RAN, fiecare operator îşi gestionează propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, sporindu-şi autonomia şi diferenţierea în timp ce costurile de operare a reţelei sunt împărţite.
 
În cadrul acestui proiect pilot cu trafic comercial, Orange şi Vodafone au lucrat cu furnizori parteneri-cheie, selectaţi individual, pentru a demonstra beneficiile unei reţele de acces radio virtualizate, bazate pe interfeţe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanţă.
 
"Bazându-se pe testele de integrare realizate cu succes în laboratorul Open RAN al Orange din Franţa, dar şi pe experienţa obţinută de Vodafone Marea Britanie prin implementarea Open RAN, companiile au folosit acelaşi concept de 'stivă' tehnologică pe site-urile lor partajate. Aceasta include o soluţie comercială RAN virtualizată de la Samsung, suprapusă peste software-ul Wind River folosit pentru implementarea şi scalarea software-ului RAN, dar şi servere Dell PowerEdge", se menţionează în comunicat.
 
În urma acestor apeluri 4G testate cu succes pe site-urile partajate Open RAN într-o locaţie rurală, Orange şi Vodafone vor introduce în curând tehnologia 2G, deja testată şi validată în laborator, iar mai apoi 5G. Va fi prima dată în Europa când software-ul radio 2G este complet integrat într-un mediu Open RAN virtualizat, simplificând implementarea şi evitând, în acelaşi timp, nevoia de soluţii mai complexe din punct de vedere operaţional.
 
"Această primă implementare pilot a Open RAN în cadrul Orange reprezintă o etapă importantă pentru a demonstra că Open RAN este acum o tehnologie matură, pregătită să fie lansată peste reţelele deja existente. Ea setează terenul pentru implementări la scală mai largă în cadrul grupului şi deschide calea către reţele complet automatizate şi inteligente", a declarat Bruno Zerbib, chief Technology & Innovation Officer în cadrul Orange,
 
La rândul său, Alberto Ripepi, chief Network Officer în cadrul Vodafone, a subliniat că partajarea Open RAN va permite celor două companii o reducere a costurilor prin folosirea la comun a componentelor hardware, gestionând independent propriul software RAN, în cloud, pentru a putea oferi, astfel, servicii diferenţiate clienţilor lor.
 
Open RAN oferă avantaje semnificative faţă de partajarea tradiţională a reţelei. Folosind o reţea de acces radio deschisă şi virtualizată şi bazându-se pe software şi hardware dezagregate, Vodafone şi Orange vor avea fiecare o flexibilitate mai mare atunci când adaugă noi site-uri radio sau în cazul modernizării celor existente, menţinând în acelaşi timp la un nivel scăzut consumul de energie şi costurile. În cele din urmă, va permite operatorilor să ruleze containere de software diferite pe acelaşi hardware, oferind diferenţiere operaţională şi independenţă.
 
Orange este în topul operatorilor de telecomunicaţii globali, cu venituri de 43,5 miliarde de euro în 2022 şi 136.000 de angajaţi în întreaga lume la 30 iunie 2023, inclusiv 74.000 de angajaţi în Franţa. Prezent în 26 de ţări, Grupul Orange avea 291 de milioane de clienţi la 30 iunie 2023. Orange este, de asemenea, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii globale de IT şi telecomunicaţii pentru companii multinaţionale sub brandul Orange Business. Orange este listată pe Euronext Paris şi pe New York Stock Exchange.
 
Vodafone este cea mai mare companie de telecomunicaţii din Europa şi Africa şi furnizează servicii mobile şi fixe către peste 300 de milioane de clienţi din 17 ţări, colaborează cu reţele mobile în alte 46 de ţări şi este lider mondial în domeniul Internet of Things (IoT), conectând peste 167 de milioane de dispozitive şi platforme. Prin Vodacom Financial Services şi M-Pesa, are cea mai mare platformă fintech din Africa, oferind acces la servicii financiare unui număr de peste 71 de milioane de oameni din şapte ţări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3013 / 17963
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...