ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de pavele și prefabricate mici – creștere cu 5% în 2022, la peste 173 mil. €

28 Noiembrie 2022   |   BizLawyer

• În 2021, piața de profil a ajuns la cca. 165 milioane de euro • Creșteri majore de preț pentru materiile prime și energie & impredictibilitate – cuvintele cheie ale anului în curs

Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica

 
 
În ciuda contextului impredictibil, dar și a creșterilor majore de prețuri atât la materiile prime, cât și la energie, piața locală de pavele și prefabricate mici va avea, în acest an, un avans cu 5% comparativ cu anul trecut, la cca. 173,2 milioane de euro, potrivit estimărilor Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, cu 8 unități de producție distribuite la nivel național.

Anul trecut, marcat de primele scumpiri ale costurilor la energie și materie primă, a însemnat pentru piața de profil un avans cu cca. 3% din punct de vedere valoric, la cca 160 de milioane de euro. În 2022 însă, recalibrarea business-urilor din domeniu și aplicarea de măsuri pentru a face față contextului volatil de piață au avut un impact pozitiv, determinând, potrivit estimărilor Symmetrica, un avans de cca. 5%.


„La nivelul pieței de pavele și prefabricate mici, în 2022, provocările au venit în primul rând din schimbările rapide cu care s-au produs majorările de prețuri care impun și pentru noi un ritm accelerat de adaptare a deciziilor de business. Oricum ultimii ani de pandemie au fost un bun exercițiu de recalibrări continue ale business-ului și de reorientare rapidă în funcție de necesitățile pieței”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.  

Conform afirmațiilor sale, după ce toamna lui 2021 a adus primul val de creșteri de prețuri, anul acest s-au raportat majorări semnificative de costuri atât la materie primă, cât și la energie - de până la 25% pentru agregatele minerale, cca. 20% pentru ciment și de peste 50% la energia electrică. În acest context, jucătorii din piața de profil au fost nevoiți să se replieze rapid la nivel de business și să alinieze prețurile produselor noului context de piață.

De asemenea, conflictul din Ucraina, deși nu a impactat în mod direct piața de profil, a determinat efecte  la nivel macro acutizate de inflație și care s-au răsfrânt în multe sectoare și industrii, printre care sunt vizate și construcțiile -  vulnerabile la evoluţia preţului energiei şi a necesarului de materii prime.

În ciuda problemelor apărute pe piața de construcții, în general, și pe cea de pavele și prefabricate mici, în special, piața de profil nu a suferit foarte mult în acest an, existând o inerție în ceea ce privește derularea proiectelor, mai ales a celor aflate deja în execuție.

De altfel, acest lucru este susținut și de proiecția de toamnă publicată de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP)*. Instituția estimează, astfel, un avans cu 7,4% al lucrărilor de construcții, în general. În același timp, lucrările de construcții noi se estimează a avea, în acest an, un avans cu 3,2%, cele de reparații capitale de 20%, iar cele de întreținere și reparații curentie de 15,3%.

În ceea ce privește creșterea pe proiectele rezidențiale, CNSP estimează un avans cu doar 1%, în timp ce proiectele non-rezidențiale ar putea crește, la nivel de 2022, cu 18,4%. Potrivit instituției, toate acestea sunt coroborate cu prognoza privind creșterea costului în construcții cu 20,2%.

În plus, cele mai recente date INSSE**, raportate la septembrie 2022, arată că în perioada 1 ianuarie – 31 septembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada similar a anului trecut, ca serie brută cu 8,9%. Pe tipuri de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+11,4%), clădirile nerezidenţiale (+7,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+3,6%).

“Din perspectiva noastră ca și producător de materiale de construcții utilizate în toate categoriile de proiecte, anul acesta, la nivel de piață, s-a simțit un avans al cererii pentru lucrări în sistem privat, cele cu finanțare bugetară încetinind simțitor”, spune Sebastian Bobu.

De asemenea, conform analizelor Symmetrica, piața de profil a simțit o cerere mai mare, raportat la mediul privat, din zona proiectelor logistice, urmată apoi de cele rezidențiale și, în final, comerciale.

„Piața de prefabricate mici a fost susținută, în acest an, în special de proiectele private, după ce încă din ultima parte din 2021 s-a observat o scădere a fondurilor pentru proiectele de infrastructură. Astfel, cum pavelele și bordurile nu impactează semnificativ bugetul unui proiect privat (rezidențial / logistic / comercial), considerăm că scumpirile aplicate de jucătorii din piață nu au avut un impact negativ. În ceea ce privește proiectele publice, majorarea prețurilor prefabricatelor din beton a avut o influență destul de importantă în bugetele alocate, alături de celelalte produse ce au la bază materii prime precum agregatele minerale, bitumul și cimentul”, susține Sebastian Bobu.

Piața locală de pavele este dominată, în proporție de peste 70%, de jucători locali, Symmetrica fiind lider, atât din punct de vedere al volumelor, cât și în ceea ce privește acoperirea geografică prin cele opt unități de producție.

Din totalul pieței de profil, cca. 40% din volumele de produse sunt direcționate către proiectele de infrastructură, în timp ce 25% merg către cele logistice și industriale. Segementul rezidențial, inclusiv cel al magazinelor de materiale de construcții și DIY, reprezintă 35% din totalul pieței de profil.

Când vine vorba de tipurile de produse vândute tot mai mult pe piața de pavele și mici prefabricate, Sebastian Bobu estimează că produsele premium sunt tot mai căutate, în ciuda inflației galopante și a creșterilor de prețuri pe acest segment.

“Asistăm în mod clar la o maturizare a pieței și la un context în care accentul cade pe avantajele tehnice și vizuale ale produselor. Astfel, începe să primeze calitatea, cu o pondere semnificativă pentru achiziția de game superioare  de produse. Clienții sunt mult mai dispuși să investească în materiale fiabile, rezistente, premium, cu design și forme deosebite. Dacă în urmă cu 5 ani cca. 60% din vânzări erau reprezentate de produse clasice, gri, iar colecțiile de design, în diverse culori sau chiar în mixuri de nuanțe, însemnau doar 25% din piață, acum asistăm la o creștere constantă pentru a doua categorie – la peste 35%“, a încheiat reprezentantul companiei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4718 / 16626
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...