ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de pavele și prefabricate mici – creștere cu 5% în 2022, la peste 173 mil. €

28 Noiembrie 2022   |   BizLawyer

• În 2021, piața de profil a ajuns la cca. 165 milioane de euro • Creșteri majore de preț pentru materiile prime și energie & impredictibilitate – cuvintele cheie ale anului în curs

Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica

 
 
În ciuda contextului impredictibil, dar și a creșterilor majore de prețuri atât la materiile prime, cât și la energie, piața locală de pavele și prefabricate mici va avea, în acest an, un avans cu 5% comparativ cu anul trecut, la cca. 173,2 milioane de euro, potrivit estimărilor Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, cu 8 unități de producție distribuite la nivel național.

Anul trecut, marcat de primele scumpiri ale costurilor la energie și materie primă, a însemnat pentru piața de profil un avans cu cca. 3% din punct de vedere valoric, la cca 160 de milioane de euro. În 2022 însă, recalibrarea business-urilor din domeniu și aplicarea de măsuri pentru a face față contextului volatil de piață au avut un impact pozitiv, determinând, potrivit estimărilor Symmetrica, un avans de cca. 5%.


„La nivelul pieței de pavele și prefabricate mici, în 2022, provocările au venit în primul rând din schimbările rapide cu care s-au produs majorările de prețuri care impun și pentru noi un ritm accelerat de adaptare a deciziilor de business. Oricum ultimii ani de pandemie au fost un bun exercițiu de recalibrări continue ale business-ului și de reorientare rapidă în funcție de necesitățile pieței”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.  

Conform afirmațiilor sale, după ce toamna lui 2021 a adus primul val de creșteri de prețuri, anul acest s-au raportat majorări semnificative de costuri atât la materie primă, cât și la energie - de până la 25% pentru agregatele minerale, cca. 20% pentru ciment și de peste 50% la energia electrică. În acest context, jucătorii din piața de profil au fost nevoiți să se replieze rapid la nivel de business și să alinieze prețurile produselor noului context de piață.

De asemenea, conflictul din Ucraina, deși nu a impactat în mod direct piața de profil, a determinat efecte  la nivel macro acutizate de inflație și care s-au răsfrânt în multe sectoare și industrii, printre care sunt vizate și construcțiile -  vulnerabile la evoluţia preţului energiei şi a necesarului de materii prime.

În ciuda problemelor apărute pe piața de construcții, în general, și pe cea de pavele și prefabricate mici, în special, piața de profil nu a suferit foarte mult în acest an, existând o inerție în ceea ce privește derularea proiectelor, mai ales a celor aflate deja în execuție.

De altfel, acest lucru este susținut și de proiecția de toamnă publicată de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP)*. Instituția estimează, astfel, un avans cu 7,4% al lucrărilor de construcții, în general. În același timp, lucrările de construcții noi se estimează a avea, în acest an, un avans cu 3,2%, cele de reparații capitale de 20%, iar cele de întreținere și reparații curentie de 15,3%.

În ceea ce privește creșterea pe proiectele rezidențiale, CNSP estimează un avans cu doar 1%, în timp ce proiectele non-rezidențiale ar putea crește, la nivel de 2022, cu 18,4%. Potrivit instituției, toate acestea sunt coroborate cu prognoza privind creșterea costului în construcții cu 20,2%.

În plus, cele mai recente date INSSE**, raportate la septembrie 2022, arată că în perioada 1 ianuarie – 31 septembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada similar a anului trecut, ca serie brută cu 8,9%. Pe tipuri de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+11,4%), clădirile nerezidenţiale (+7,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+3,6%).

“Din perspectiva noastră ca și producător de materiale de construcții utilizate în toate categoriile de proiecte, anul acesta, la nivel de piață, s-a simțit un avans al cererii pentru lucrări în sistem privat, cele cu finanțare bugetară încetinind simțitor”, spune Sebastian Bobu.

De asemenea, conform analizelor Symmetrica, piața de profil a simțit o cerere mai mare, raportat la mediul privat, din zona proiectelor logistice, urmată apoi de cele rezidențiale și, în final, comerciale.

„Piața de prefabricate mici a fost susținută, în acest an, în special de proiectele private, după ce încă din ultima parte din 2021 s-a observat o scădere a fondurilor pentru proiectele de infrastructură. Astfel, cum pavelele și bordurile nu impactează semnificativ bugetul unui proiect privat (rezidențial / logistic / comercial), considerăm că scumpirile aplicate de jucătorii din piață nu au avut un impact negativ. În ceea ce privește proiectele publice, majorarea prețurilor prefabricatelor din beton a avut o influență destul de importantă în bugetele alocate, alături de celelalte produse ce au la bază materii prime precum agregatele minerale, bitumul și cimentul”, susține Sebastian Bobu.

Piața locală de pavele este dominată, în proporție de peste 70%, de jucători locali, Symmetrica fiind lider, atât din punct de vedere al volumelor, cât și în ceea ce privește acoperirea geografică prin cele opt unități de producție.

Din totalul pieței de profil, cca. 40% din volumele de produse sunt direcționate către proiectele de infrastructură, în timp ce 25% merg către cele logistice și industriale. Segementul rezidențial, inclusiv cel al magazinelor de materiale de construcții și DIY, reprezintă 35% din totalul pieței de profil.

Când vine vorba de tipurile de produse vândute tot mai mult pe piața de pavele și mici prefabricate, Sebastian Bobu estimează că produsele premium sunt tot mai căutate, în ciuda inflației galopante și a creșterilor de prețuri pe acest segment.

“Asistăm în mod clar la o maturizare a pieței și la un context în care accentul cade pe avantajele tehnice și vizuale ale produselor. Astfel, începe să primeze calitatea, cu o pondere semnificativă pentru achiziția de game superioare  de produse. Clienții sunt mult mai dispuși să investească în materiale fiabile, rezistente, premium, cu design și forme deosebite. Dacă în urmă cu 5 ani cca. 60% din vânzări erau reprezentate de produse clasice, gri, iar colecțiile de design, în diverse culori sau chiar în mixuri de nuanțe, însemnau doar 25% din piață, acum asistăm la o creștere constantă pentru a doua categorie – la peste 35%“, a încheiat reprezentantul companiei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5333 / 17241
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...