ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Scădere cu 26% a numărului de construcţii demarate de către persoanele fizice, în semestrul I (studiu)

10 Iulie 2023   |   Agerpres

Datele incluse în studiul publicat luni arată că tendinţa de scădere este generală la nivelul întregului domeniu rezidenţial: peste 8.811 de proiecte rezidenţiale se află în diferite stadii de lucru după prima jumătate a anului la nivel naţional, în comparaţie cu 10.000 astfel de proiecte, în aceeaşi perioadă a anului 2022.

 
 
Numărul construcţiilor de case demarate de către persoane fizice a scăzut cu 26%, în primul semestru al anului 2023 faţă de primele şase luni din 2022, potrivit IBC Focus.

Datele incluse în studiul publicat luni arată că tendinţa de scădere este generală la nivelul întregului domeniu rezidenţial: peste 8.811 de proiecte rezidenţiale se află în diferite stadii de lucru după prima jumătate a anului la nivel naţional, în comparaţie cu 10.000 astfel de proiecte, în aceeaşi perioadă a anului 2022.

Pe harta României, judeţul Timiş conduce în clasamentul domeniului rezidenţial - cu 1.459 de proiecte, urmat de regiunea Bucureşti-Ilfov (aproximativ 1.130) şi de judeţul Cluj (977 de proiecte).


Realizatorii studiului notează că la construcţia unei case este nevoie de aproximativ 2.500 de produse şi repere (de la betonul din fundaţii până la prize şi decoraţiuni), iar deşi piaţa este în scădere în anul 2023, cei care construiesc în prezent nu sunt dispuşi să facă rabat de la calitate şi eficienţă. Astfel, nouă din zece români care îşi construiesc o casă preferă să plătească un preţ mai mare pentru soluţii constructive care îi ajută să economisească ulterior bani la plata utilităţilor, după cum reiese din studiul Victa.ro, la care au răspuns 307 de beneficiari ce au început construcţia unei case. De asemenea, 89% dintre cei care îşi construiesc o casă la ora actuală au declarat că sunt dispuşi să plătească în plus pentru aceeaşi categorie de produse dacă percep o calitate superioară a produsului.

Mai mult, chiar dacă lucrează cu un antreprenor general, românii care încep să construiască o casă trebuie să ia sute de decizii privind materialele alese. "Cei mai mulţi beneficiari se informează prima dată despre materialele de construcţii necesare online şi abia apoi se îndreaptă spre magazinele de specialitate. În mod surprinzător, doar 1 din 5 apelează la arhitecţi şi constructori ca prima sursă de informare", relevă cercetarea IBC Focus.

Pe acest fond, opt din zece beneficiari susţin că, pentru afla informaţii suplimentare despre produsele şi serviciile de construcţii dorite, apelează la Internet, chiar dacă se află într-un showroom specializat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3111 / 17305
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...