ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stănică (CNSP):Convergenţa prognozei naţionale cu estimările OCDE arată o creştere economică atât în 2021, cât şi în 2022

28 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Şeful CNSP a subliniat că România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE.

 
 
Datele din prognoza naţională şi estimările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dar şi a altor instituţii internaţionale în ceea ce priveşte creşterea economică pentru România este vizibilă atât la nivelul anului 2021, cât şi pentru acest an, a afirmat, vineri, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Cristian Stănică, la evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", realizat de OCDE.
 
"Departamentul de Studii Economice al OCDE a susţinut eforturile României pentru identificarea instrumentelor de măsuri şi politici care duc la o creştere economică sustenabilă. Apreciem includerea ţării noastre începând din toamna anului 2019 în publicaţiile OCDE. Convergenţa prognozei naţionale cu prognozele OCDE şi a altor instituţii internaţionale în ceea ce priveşte creşterea economică este vizibilă atât la nivelul anului 2021, cât şi pentru acest an. Studiul a fost examinat în cadrul reuniunii Comitetului de analiză economică şi de dezvoltare al OCDE, acesta fiind, în ansamblu, de acord cu evaluarea şi recomandările raportului. Apreciind invitaţia statutului de invitat în cadrul reuniunilor OCDE, România este hotărâtă să întreprindă toate demersurile pentru a beneficia de această oportunitate de a asista la dezbaterile pe marginea situaţiilor economice ale statelor membre şi ţărilor partenere, astfel încât să fie deschis orizontul de cunoaştere şi colaborare pentru o mai bună fundamentare a măsurilor de politici prin analiză comparativă şi schimb de experienţă", a menţionat Stănică.
 
Şeful CNSP a subliniat că România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE.
 
"Un alt element fundamental, mai ales în analiză şi prognoză, îl reprezintă asigurarea accesului la baza de date a OCDE care conţine seturi importante de informaţii statistice din domeniul socio-economic ale ţărilor membre pe baza cărora sunt elaborate o serie de studii aprofundate la cel mai înalt nivel. Astfel, România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE. Tot în acest context se poate menţiona faptul că, în prezent, Comisia Europeană pune un accent tot mai pronunţat pe colectarea, utilizarea şi analizarea datelor statistice la nivel microeconomic. Subliniez faptul că România, în special în contextul implementării PNRR, urmăreşte să-şi întărească capacitatea administrativă şi instituţională şi, astfel, să deruleze proiecte de asistenţă tehnică cu accent pe analize de impact macroeconomic, dar şi microeconomic", a spus Cristian Stănică.
 
Guvernul României a organizat, vineri, evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", realizat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
 
Studiul examinează performanţa economică puternică a României din ultimii ani, impactul crizei COVID-19, provocările structurale existente şi conţine capitole dedicate analizei în profunzime a mediului de afaceri şi pieţei muncii din România, cu propuneri de reformă în domenii care ar putea stimula productivitatea şi dinamizarea creşterii economice.
 
Conform cercetării, se estimează o creştere de 4,5% a PIB-ului României în 2022 şi 2023, după un plus de 6,3% în 2021.
 
În plus, se menţionează că, în ciuda unei scăderi constante a numărului de persoane care trăiesc în sărăcie în ultimii ani, procentul de români care trăiesc cu mai puţin de jumătate din venitul mediu este la nivelul de 17%, faţă de media OCDE de 12%. "România este în urma celor mai multe ţări din cadrul OCDE când vine vorba de asigurarea accesului la educaţie de înaltă calitate, sănătate, locuinţe şi transport", se evidenţiază în document.
 
Lansarea raportului are loc în contextul în care Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a decis, în data de 25 ianuarie 2022, deschiderea negocierilor de aderare cu România, pas important prin care ţara noastră se apropie de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, şi anume obţinerea statutului de membru al OCDE.
 
Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care 23 sunt europeni, reprezintă state dezvoltate ce deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9292 / 17365
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...