ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu: 268 miliarde de dolari atrase cu prilejul tranzacţiilor IPO derulate la nivel global în 2020

29 Ianuarie 2021   |   Agerpres

Sectorul tehnologic şi-a menţinut poziţia dominantă atât în funcţie de numărul tranzacţiilor, cât şi de valoarea acestora, înregistrând 324 de tranzacţii IPO în valoare totală de 89,1 miliarde de dolari. Sectorul industrial s-a clasat pe locul al doilea în funcţie de volum, cu 243 de tranzacţii în valoare de 31,4 miliarde de dolari, urmat de sectorul sănătăţii cu 235 de tranzacţii IPO care au atras capitaluri în valoare de 50,4 miliarde de dolari, conform raportului trimestrial EY Global IPO trends: Q4 2020.

 
 
În pofida incertitudinilor din 2020, numărul tranzacţiilor IPO derulate la nivel global a continuat să crească, majorându-se cu 19% până la 1.363 de tranzacţii, în timp ce valoarea capitalurilor atrase a crescut cu 29% până la 268 miliarde de dolari, ceea ce indică faptul că pieţele de capital globale reprezintă în continuare o platformă prin care companiile au acces la capitalul public, arată un studiu realizat de firma de consultanţă EY.
 
Regiunea Americii de Nord şi de Sud a înregistrat cea mai mare creştere anuală atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi valoarea tranzacţiilor IPO. Numărul acestora a crescut cu 30%, la 282 de tranzacţii, iar valoarea capitalurilor atrase cu 78%, la 97,9 miliarde de dolari în 2020. Şi regiunea Asia-Pacific a înregistrat progrese semnificative, cu o majorare de 20% a volumului, la 822 de tranzacţii IPO, şi o creştere de 45% a valorii acestora, la 136,2 miliarde de dolari. În regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEIA), deşi numărul tranzacţiilor IPO a crescut cu 7% la 259 de tranzacţii, valoarea acestora a scăzut cu 43% la 33,9 miliarde de dolari.
 
Sectorul tehnologic şi-a menţinut poziţia dominantă atât în funcţie de numărul tranzacţiilor, cât şi de valoarea acestora, înregistrând 324 de tranzacţii IPO în valoare totală de 89,1 miliarde de dolari. Sectorul industrial s-a clasat pe locul al doilea în funcţie de volum, cu 243 de tranzacţii în valoare de 31,4 miliarde de dolari, urmat de sectorul sănătăţii cu 235 de tranzacţii IPO care au atras capitaluri în valoare de 50,4 miliarde de dolari, conform raportului trimestrial EY Global IPO trends: Q4 2020.
 
"În contextul incertitudinilor generate de actuala criză a sănătăţii, piaţa din România a demonstrat un anumit grad de stabilitate şi rezilienţă. În T4 2020, bursa locală a găzduit pe platforma AeRO două IPO-uri de 1,1 milioane de euro din două sectoare importante precum agricultura şi IT&C. Mai mult, piaţa locală a devenit un furnizor de lichiditate de încredere pentru emitenţii de obligaţiuni, Ministerul Finanţelor Publice atrăgând în ultimul trimestru al anului 2020 peste 550 milioane de euro de la investitorii de retail. Alte emisiuni de obligaţiuni au cumulat aproximativ 12,3 milioane de euro în T4 2020 din sectoare strategice precum: bănci, bunuri de larg consum şi imobiliare", a declarat Florin Vasilică, Liderul departamentului de Strategie şi Tranzacţii, EY România.
 
"În 2021, piaţa de capital din România are oportunitatea de a se consolida şi de a deveni o sursă importantă de finanţare atât pentru companiile private, cât şi pentru cele de stat, cu atât mai mult acum când Guvernul României are în vedere abrogarea Legii nr. 173/2020 care reglementa interdicţia listărilor companiilor publice timp de doi ani. În contextul actual, listarea unor participaţii mai mici la companiile de stat ar putea ajuta bugetul de stat, lăsând loc pentru finanţarea investiţiilor publice strategice", a adăugat Florin Vasilică.
 
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020. Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală şi juridică, strategi şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13543 / 17643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...