ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EY M&A Firepower: Fuziunile și achizițiile în bioștiințe prind viteză alimentate de rezervele de capital din sector și nevoia de noi surse de creștere a veniturilor

10 Ianuarie 2024   |   BizLawyer

191 miliarde USD alocați în 2023 pentru fuziuni și achiziții în domeniul bioștiințelor, în creștere cu 34% față de 2022, sub presiunea de a obține mai multe venituri și a apropierii datei de expirare de brevete * Oncologia rămâne principalul domeniu în tranzacții, cu investiții de 65,2 miliarde USD în 2023 * Întoarcerea marilor jucători din farma a ridicat valoarea medie a tranzacțiilor cu 77%, iar această tendință va continua să stimuleze majorarea cheltuielilor cu tranzacții M&A în 2024

 
 
Tranzacțiile mari au reapărut la nivel global în domeniul de bioștiințe, investițiile în fuziuni și achiziții (M&A) totalizând 191 miliarde de USD până la data de 10 decembrie 2023, comparativ cu 142 miliarde de USD în 2022. Deși volumul tranzacțiilor a scăzut, cu doar 118 tranzacții M&A finalizate, față de 126 în 2022, valoarea medie a tranzacțiilor a crescut semnificativ în 2023.

Potrivit celei de-a XII-a ediții a raportului anual EY M&A Firepower, care urmărește investițiile M&A în bioștiințe la nivel mondial, reapariția acestui tip de tranzacții  este stimulată de presiunea de a majora veniturile, de faptul că mai multe produse cheie își vor pierde protecția prin brevet în următorii cinci ani și de nevoia de a realiza tranzacțiile corecte acum, pentru a obține noi surse de creștere de venituri și valoare în viitor. Conform studiului, se înregistrează niveluri aproape record la indicatorul „putere de achiziție” (Firepower), definit drept capacitatea unei companii de a realiza tranzacții M&A având în vedere soliditatea bilanțului său contabil.

Marii jucători din industria farma revin în forță

Studiul EY a constatat că unul dintre principalele motive pentru redresarea din 2023 a tranzacțiilor M&A din sectorul bioștiințelor este revenirea în forță a multinaționalelor din industria farmaceutică. Aceste companii au dominat tranzacțiile din industrie, peste două treimi (69%) din investițiile în M&A provenind de la marii jucători farma, comparativ cu doar 38% în 2022. 11 mari companii farma au încheiat fiecare cel puțin o tranzacție în valoare de minimum 1 miliard de USD. Merck a depășit pragul de 10 miliarde de USD cu achiziția în aprilie 2023 a Prometheus, o companie specializată în imunologie. De departe cea mai mare tranzacție a fost achiziția Seagen de către Pfizer, în valoare de 43 miliarde de USD, în martie 2023

Aceste investiții majore au făcut ca, în pofida diminuării numărului de tranzacții, valoarea medie a achizițiilor în sectorul biofarmaceutic să crească cu 77% în 2023 (2,18 miliarde de USD până la data de 10 decembrie 2023, comparativ cu 1,23 miliarde de USD în 2022). Se preconizează că marii jucători farma vor continua să încheie astfel de tranzacții de valoare mare în 2024, dând semnalul unei relansări în forță a activității de M&A.

Se va menține tendința în 2024?

Potrivit raportului, se preconizează că tendința de creștere a investițiilor în tranzacții M&A va continua și se va accelera în 2024 și ulterior din trei motive principale: industria biofarmaceutică încă înregistrează niveluri aproape record la indicatorul „putere de achiziție” (firepower), sectorul se confruntă cu dificultăți semnificative în ceea ce privește veniturile în următorii cinci ani și trebuie să își asigure o creștere neorganică, iar condițiile economice sunt de așa natură, încât prețul este dictat de cumpărători, ceea ce favorizează achiziția de companii.

Deși investițiile în tranzacții M&A au crescut, acest sector încă dispune de o capacitate tranzacțională în valoare de 1,37 trilioane de USD, un nivel mai mare decât în orice alt moment din istoria studiului EY, cu excepția anului 2022.

Obținerea de valoare prin M&A

Cu toate că există lichidități disponibile pentru investițiile în achiziții, marea provocare pentru companiile din sectorul bioștiințelor este să se asigure că fac tranzacțiile corecte, pentru a obține valoare în viitor.

Incertitudinile cu care se confruntă investitorii din industria biofarmaceutică depășesc granițele volatilității generale a mediului operațional global, cuprinzând și riscurile de reglementare reprezentate de apariția unor noi legi, cum ar fi legea pentru reducerea inflației adoptată în SUA. Această inițiativă are potențialul de a limita capacitatea companiilor de a stabili prețurile medicamentelor în viitor, făcând mai dificilă evaluarea exactă a portofoliului și a activelor în curs de dezvoltare ale potențialelor ținte de achiziții.

Pentru a obține valoare din achizițiile lor, companiile din industria bioștiințelor trebuie să pună accent pe oferirea unor rezultate mai bune pentru pacienți, care să includă și o experiență medicală ameliorată și mai personalizată. De asemenea, acestea trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că dispun de procesele, disciplina și execuția potrivite pentru a obține valoare în urma tranzacțiilor.

Ținte M&A: oncologie și boli rare

Potențialul uriaș de creștere al pieței de oncologie se reflectă în cheltuielile companiilor cu fuziuni și achiziții din ultimii cinci ani, oncologia dominând achizițiile din industrie atât ca valoare, cât și ca volum: în 2023, investițiile M&A în active oncologice au atins 65,2 miliarde de USD. Concurența intensă pentru aceste active a avut drept consecință plata de către companii a unor multiplicatori de preț mai mari decât pentru active vizate din alte arii terapeutice. În contextul în care multiplicatorii de preț pentru achizițiile în oncologie din ultimul deceniu au avut o valoare medie de 11,9 înmulțit cu veniturile totale ale companiei țintă, cumpărătorii trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că extrag valoare din tranzacțiile lor în acest spațiu.

Pe lângă oncologie, schimbările legislative fac ca și alte active să devină ținte de achiziție atractive. Având în vedere că este puțin probabil ca acte normative, precum legea pentru reducerea inflației din SUA să afecteze nivelul de preț al medicamentelor orfane (medicamente pentru afecțiuni rare), companiile specializate în boli rare au devenit obiective importante pentru tranzacții M&A, impunând multiplicatori de preț mari și conducând la apariția unora dintre cele mai mari tranzacții din ultimele 12 luni.

Subin Baral, lider EY Global Deals – Bioștiințe, a declarat: „În 2023, am asistat la reapariția tranzacțiilor importante în rândul marilor jucători din industria farma. Confruntată cu iminența expirării brevetelor mai multor produse cheie în următorii cinci ani, industria biofarmaceutică conștientizează faptul că tranzacțiile M&A reprezintă o cale strategică pentru asigurarea creșterii. Provocarea pentru companiile din acest sector este să se asigure că fac tranzacțiile potrivite în prezent, pentru a obține valoare durabilă în viitor. Identificarea celor mai buni parteneri, a celor mai bune structuri de tranzacționare, a inovațiilor, a ariilor terapeutice și a abordărilor strategice este crucială, în contextul în care traversăm o perioadă de transformare a mediului de afaceri și de reglementare la nivel mondial.

Cu toate acestea, companiile din domeniul bioștiințelor trebuie să înțeleagă că realizarea tranzacțiilor potrivite este mai degrabă un proces, decât o operațiune unică. Acestea vor avea nevoie de oamenii, procedurile și guvernanța potrivite, astfel încât fiecare parteneriat să funcționeze în condiții unice, specifice acestuia. Chiar și în condițiile unui mediu operațional instabil, care preconizăm că va persista în 2024, companiile din domeniul bioștiințelor care pot conștientiza și satisface aceste imperative tranzacționale vor fi bine poziționate pentru a obține valoare pe termen lung”.

Obținerea de valoare din tranzacții în contextul transformărilor din sectorul bioștiințelor

Cu toate că nu există un răspuns universal valabil la întrebarea „Care tranzacție va oferi cel mai bun randament?”, raportul EY M&A Firepower punctează cinci strategii care oferă o șansă mai bună pentru a obține valoare în viitor și pentru ca strategiile M&A să sprijine construirea acelei valori: 

       1)    Elaborarea unor modele de afaceri mai bine orientate

       2)    Identificarea ariilor terapeutice unde se poate adăuga valoare

       3)    Atenție la apariția unor noi oportunități inovatoare

       4)    Identificarea unui echilibru corect între achiziții și parteneriate

       5)    Elaborarea strategiilor de execuție corecte pentru a obține valoare din tranzacțiile M&A.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2354 / 18268
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...