ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gallo (Enel): După decizia finală a autorităţilor privind tratarea pierderilor de reţea vom evalua planul de investiţii în România

22 Mai 2019   |   AGERPRES

El a menţionat că Enel investeşte în special în domeniul energiei regenerabile şi al reţelelor, pentru că sunt liniile de business cele mai implicate în tranziţia energetică.

 
 
Enel intenţionează să discute cu autorităţile din România pentru devansarea calendarului privind montarea contoarelor inteligente, care a fost amânat până în 2028, a declarat Livio Gallo, director global Infrastructură & Reţele al Grupului Enel.

"Ce aş vrea să remarc este că în România exista un plan pentru instalarea de contoare inteligente până în 2022. Acum a fost amânat până în 2028. Contorul inteligent este o soluţie, un sistem care aduce beneficii clienţilor, societăţii, companiilor de distribuţie, de furnizare - pentru că poţi propune clienţilor tarife diferite în funcţie de intervalele orare, bazate pe profilul lor de consum şi astfel îşi pot optimiza profilul de consum de energie. Cred că ar fi bine să anticipăm puţin calendarul pentru că până în 2028 mai sunt 9 ani", le-a spus jurnaliştilor români Gallo, după conferinţa anuală a Eurelectric (Annual Power Summit 2019).


Întrebat dacă se aşteaptă ca autorităţile române să scurteze acest termen şi dacă au cerut acest lucru, directorul Enel a precizat că subiectul va fi discutat în viitor, deoarece este benefic pentru România.

"Probabil vom avea ocazia să evaluăm şi să discutăm în viitor acest lucru pentru că este benefic pentru ţară. Noi avem acum la nivel mondial 40 de milioane de contoare inteligente instalate în Italia, în Spania. În România am instalat aproximativ 500.000. Urmează să facem asta (să ceară scurtarea termenului - n. r.). Până acum discuţiile cu autoritatea de reglementare s-au referit la aspectele legate de al patrulea ciclu de reglementare şi după ce se vor finaliza aceste aspecte putem să trecem la altele. Aşteptăm decizia privind tratarea pierderilor din reţea. (...) Putem discuta cum se poate face - revenirea la vechiul calendar sau elaborarea unuia nou", a explicat Gallo.

El a menţionat că Enel investeşte în special în domeniul energiei regenerabile şi al reţelelor, pentru că sunt liniile de business cele mai implicate în tranziţia energetică.

"Tranziţia energetică înseamnă decarbonizare, mai multă energie din surse regenerabile - care introduc energie intermitent în reţea, electrificare. Credem că va creşte consumul, cum este cazul şi în România, pentru că se vor electrifica transporturile, industria, încălzirea locuinţelor, clienţii de asemenea îşi vor creşte consumul. Cu ajutorul contorului inteligent îşi pot optimiza profilul de consum, astfel încât să plătească mai puţin. Pentru a avea tarife diferenţiate în funcţie de intervale orare este necesar să ai un contor inteligent. Electrificarea şi producţia de energie distribuită (în mai multe surse de producţie mici) fac să devină foarte importantă digitalizarea reţelei. Inovaţiile tehnologice de astăzi vor avea un impact asupra tranziţiei energetice şi a modului în care administrăm reţeaua", a mai afirmat Gallo.

În opinia acestuia, un cuvânt important pentru viitor este flexibilitatea - trebuie să existe flexibilitate în administrarea diverselor fluxuri în reţea, din partea regenerabilelor, a clienţilor şi să fie făcut managementul profilului de consum.

"Flexibilitatea va fi un cuvânt magic pentru viitor, iar celălalt va fi rezilienţa. Rezilienţa înseamnă că va trebui să facem faţă nu numai fenomenelor meteo - am avut şi în România fenomene meteo excepţionale - ci şi schimbărilor majore şi rapide ale pieţei. Trebuie să adaptăm reţeaua la cererea pieţei. Nu în ultimul rând, reţeaua va trebui să suporte în siguranţă evenimente sociale mari, cu mii de oameni în locuri publice pentru un anume eveniment. Ce este sigur, este că obiectivul reţelei este să ofere cel mai bun serviciu. În România am ajuns într-un punct destul de bun din punct de vedere al întreruperilor pe client/pe an", a spus directorul Enel.

Pe de altă parte, întrebat dacă managementul Grupului este mulţumit de majorarea ratei reglementate de remunerare la 6,9% şi dacă intenţionează majorarea investiţiilor în viitor, oficialul companiei italiene a precizat că ar fi aşteptat un nivel mai ridicat, dar îl acceptă şi pe acesta, iar după decizia finală a autorităţilor privind tratarea pierderilor de reţea va fi evaluat planul de investiţii.

"În noul ciclu de reglementare, al patrulea, sunt metodologii noi pentru remunerarea investiţiilor, pentru retribuirea cheltuielilor operaţionale (OPEX) şi încă aşteptăm decizia autorităţii privind tratarea pierderilor de reţea. Rata de rentabilitatea a fost scăzută, apoi majorată şi aşteptăm decizia autorităţii, probabil la începutul lunii iulie. Cred că putem să fim de acord cu acest nivel şi, după ce va apărea decizia finală, vom evalua planul de investiţii. Am fi aşteptat un nivel mai mare de 6,9%, dar putem fi în regulă şi cu acesta. Vom reevalua planurile după ce rata va fi confirmată. Probabil înainte de sfârşitul anului. Nu spun că va creşte, ci că vom evalua. Grupul Enel îşi anunţă planul strategic în noiembrie", a subliniat Livio Gallo.

Potrivit acestuia, cea mai mare parte a investiţiilor în România au două obiective. Unul este creşterea "robusteţei" reţelei, înlocuirea echipamentelor pe măsură ce trebuie înlocuite. Al doilea este digitalizarea: îmbunătăţirea centrului de comandă, a platformei software, contoare inteligente. Partea de investiţii pentru digitalizare reprezintă, a spus el, circa 50%, iar acum planul de investiţii în România se ridică la circa 100 de milioane de euro pe an.

Oficialul Enel a mai estimat că România va avea, în prima fază, câteva mii de prosumeri, dar, pe măsură ce avantajele vor deveni vizibile, numărul acestora va creşte.


După decizia finală a autorităţilor privind tratarea pierderilor de reţea  vom evalua planul de investiţii
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7491 / 8077
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...