ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IFC a oferit o finanţare de 21,4 milioane de euro pentru parcul eolian Vifor

14 Iunie 2024   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, împrumutul acordat de IFC pentru prima etapă constă în 21,4 milioane de euro, din resursele proprii ale IFC, şi face parte dintr-un pachet de finanţare mai mare, de 291 milioane de euro, alături de bănci comerciale şi alţi creditori.

 
 
International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a anunţat vineri că oferă un împrumut pe termen lung pentru centrala eoliană Vifor de 461 de megawaţi (MW), pentru a stimula furnizarea de energie regenerabilă la preţuri competitive în România.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, împrumutul acordat de IFC pentru prima etapă constă în 21,4 milioane de euro, din resursele proprii ale IFC, şi face parte dintr-un pachet de finanţare mai mare, de 291 milioane de euro, alături de bănci comerciale şi alţi creditori.

"Pentru a-şi îndeplini angajamentele privind schimbările climatice, România trebuie să accelereze implementarea surselor de energie curată. IFC este încântată de oportunitatea de a colabora cu Rezolv Energy si Low Carbon în acest proiect de referinţă pentru a demonstra bancabilitatea proiectelor private de generare a energiei eoliene la scară utilitară, care vând energie în condiţii pur comerciale şi pentru a stimula tranziţia energetică în ţară şi regiune", a declarat Ary Naim, directorul IFC pentru Europa Centrală şi de Sud, în comunicat.


Dezvoltat prin intermediul unei societăţi mixte înfiinţate de Rezolv Energy S.A., care este platforma energetică regională a investitorului global în infrastructură Actis, împreună cu compania globală de energie regenerabilă Low Carbon, proiectul Vifor este dezvoltat în două etape. Prima etapă constă în construcţia unei capacităţi instalate de 192 de megawaţi, iar în etapa a doua se adaugă o capacitate suplimentară de 269 de megawaţi, etapă care este acum în faza preliminară operaţiunilor de construcţie.

"Este un proiect cu adevărat de referinţă şi primul pe care Rezolv Energy îl finalizează. Suntem foarte mândri de interesul pe care această finanţare l-a generat la nivelul unui spectru larg de instituţii financiare şi suntem, de asemenea, încântaţi că am stabilit un grup principal de creditori, printre care se numără şi IFC, la care sperăm să putem continua să apelăm în viitor, pe măsură ce ne realizăm proiectele de energie regenerabilă din regiune", a declarat la rândul său Jan Viton, director pentru finanţare, fuziuni şi achiziţii de la Rezolv Energy.

Noul proiect va fi unul dintre primele proiecte mari de energie regenerabilă din România, de tip greenfield, finanţate fără sprijin public. Odată devenit complet operaţional, se aşteaptă ca acesta să reducă amprenta de carbon a sectorului energetic din România cu aproximativ 500.000 tone de emisii echivalente de dioxid de carbon/an, sprijinind obiectivul ţării de a reduce emisiile nete de GES cu cel puţin 55% până în 2030.

Deşi s-au înregistrat progrese in reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, România se bazează încă foarte mult pe combustibili fosili, ceea ce duce la un nivel al intensităţii emisiilor de 1,4 ori mai mare decât media UE. Obiectivul de eliminare treptată a cărbunelui din producţia de energie electrică, programat pentru 2032, implică investiţii estimate la 31,5 miliarde de dolari, necesare pentru a facilita tranziţia energetică în sectorul producţiei şi stocării de energie electrică.

Parcul eolian Vifor, amplasat în apropiere de Buzău, în sud-estul României, va oferi, de asemenea, un model hibrid de vânzări de energie de pionierat, care combină vânzările pe piaţa de energie electrică wholesale şi acordurile de cumpărare de energie pentru companii cu clienţi comerciali şi industriali şi comercianţi.

România este pe locul 1 în Europa, în rândul ţărilor în care IFC realizează investiţii, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, şi pe locul 10 la nivel global.

IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală, axată pe sectorul privat din pieţele emergente. IFC îşi desfăşoară activitatea în peste 100 de ţări şi în anul fiscal 2023 a angajat suma record de 43,7 miliarde de dolari în favoarea companiilor private şi a instituţiilor financiare din ţările în curs de dezvoltare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15 / 8070
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...