ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectul Hidroelectrica de realizare a unei microhidrocentrale noi va fi finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia

23 Noiembrie 2021   |   BizLawyer

Companiei i-a fost aprobat un sprijin financiar de 462.000 Euro prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, în cadrul "Programului de Energie din România" pentru implementarea proiectului.

 
 
Proiectul MHC Poiana Ruscă a fost calificat cu succes pentru a fi implementat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE si Norvegiene în valoare de 462.000 Euro. Scopul Proiectului este de a crește ponderea producției de energie regenerabilă în mixul energetic total al României, în conformitate cu strategia și politicile UE prin promovarea resurselor regenerabile (hidro) și reducerea emisiilor de CO2, prin dezvoltarea potențialului hidroenergetic al debitului de servitute evacuat în aval de barajul Poiana Ruscă și construirea unei noi centrale de producere a energiei din surse regenerabile complet automatizată,  cu o capacitate instalată de 281 kW care va genera o producție anuală estimată de energie de 1.534,34 MWh/an.

Granturile SEE și Norvegiene sunt finanțate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Granturile au două obiective – de a contribui la o Europă egală, atât din punct de vedere social, cât și economic – și de a consolida relațiile dintre Islanda, Liechtenstein și Norvegia și cele 15 state beneficiare din Europa. Obiectivul granturilor este de a reduce disparitățile sociale și economice și de a consolida relațiile bilaterale. Acest lucru consolidează piața internă, conducând la o Europă mai prosperă.


Prin implementarea acestui Proiect, Hidroelectrica, beneficiind de sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, în cadrul "Programului de Energie din România", va putea dezvolta o nouă capacitate regenerabilă cu cele mai bune rezultate datorită experienței sale în dezvoltarea și implementarea proiectelor hidroenergetice greenfield.

Hidroelectrica este cea mai importantă companie românească de producere a energiei electrice, cu o lungă istorie în operarea hidrocentralelor, urmărind dezvoltarea în continuare a unui sistem energetic durabil, axat pe realizarea obiectivelor sale strategice, conturat în așa fel încât să maximizeze oportunitățile de progres.

Hidroelectrica și-a declarat intenția de a-și urma interesul în domeniul energiei regenerabile, păstrând eticheta de companie 100% verde în centrul valorilor sale. Toate proiectele de dezvoltare ale companiei au ca punct de convergență tehnologii de producție ecologice și durabile și rămân în mare parte destinate sectorului hidroenergetic și dezvoltării potențialului hidroenergetic național.

Hidroelectrica a depus o aplicație pentru finanțarea Proiectului MHC Poiana Ruscă, a îndeplinit toți termenii și condițiile prevăzute în Apelul 1.1 "Creșterea capacității de livrare a energiei regenerabile" – Hidroenergie, prin contribuția excelentă a echipei de proiect și, la finalul procesului de evaluare realizat de Innovation Norway, i-a fost aprobat un sprijin financiar de 462.000 Euro prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021,  în cadrul "Programului de Energie din România" pentru implementarea unui proiect de realizare a unei microhidrocentrale noi.

Punerea în aplicare a acestui proiect va avea un impact social puternic și pozitiv pe termen lung și scurt, în contextul politicilor actuale ale UE de decarbonizare, care vizează reducerea ponderii energiei produse din utilizarea combustibililor fosili și, în special, a cărbunelui și utilizarea resurselor regenerabile disponibile. Proiectul își propune să dezvolte potențialul hidroenergetic al debitului de servitute  evacuat în aval barajul Poiana Ruscă și să producă energie electrică din resurse regenerabile, cu zero emisii de CO2, într-un nouă microhidrocentrală conectată la rețea.

În urma scenariilor analizate și cu accent pe dezvoltarea potențialului hidroenergetic al debitului de servitute impus în avalul barajului Poiana Rusca, prin realizarea unei microhidrocentrale (MHC) complet automatizate, având în vedere aspectele tehnico-economice, financiare, de sustenabilitate și de risc, s-a ales pentru implementarea proiectului un scenariu care prezintă cele mai bune avantaje în ceea ce privește amplasarea centralei,  costurile de investiții, eficiența operațională, producția de energie, indicatorii financiari și aspectele de mediu.
Investiția răspunde tendințelor pieței în vederea alinierii la reglementările UE privind gazele cu efect de seră (CO2) și este în conformitate cu obiectivul "Programului de Energie din România" – Apelul 1.1: "Creșterea capacității de furnizare a energiei regenerabile – Hidroenergie" – Energie regenerabilă, respectiv "Mai puțină energie cu emisii ridicate de dioxid de carbon și o securitate sporită a aprovizionării".


Proiectul MHC Poiana Ruscă are ca scop dezvoltarea potentialului hidroenergetic prin folosirea debitului de rezervă impus în aval de barajul Poiana Ruscă într-o nouă microhidrocentrală automatizată conectată la retea, cu o capacitate instalată de 0,281 MW, care generează 1.534,344 MWh/an, energie verde cu zero emisii de CO2 pe intreaga durată de viață proiectată a unității.

Proiectul nu are niciun impact asupra mediului și asupra societății, soluția implementată fiind una simplă, cu o tehnologie dovedită și matură în domeniul hidroenergetic, unde Hidroelectrica are o vastă experiență.
Costurile eligibile totale ale proiectului sunt de 771.049 euro, din care 60% sau 462.000 euro vor fi suportate prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, în cadrul "Programului de Energie din România", cu condiția ca Hidroelectrica să dovedească faptul că întregul proiect va fi condus conform regulilor acestui mecanism financiar.

Proiectul a început oficial în data de 22 octombrie 2021 și, din cauza complexității, va fi implementat până la 30 iunie 2023.

Proiectul de promovare și dezvoltare a MHC Poiana Ruscă are, de asemenea, un efect de replicare pentru alte amenajari hidroenergetice similare, unde există încă un potențial regenerabil neexploatat.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2870 / 8139
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...