ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Transelectrica obține fonduri europene nerambursabile de peste 31 mil. € pentru construirea unei noi linii de înaltă tensiune

08 Aprilie 2019   |   AGERPRES

Linia Electrică Aeriană 400 kV Gutinaş-Smârdan va avea o lungime de 140 de kilometri şi va străbate 25 de localităţi din trei judeţe (Bacău, Vrancea şi Galaţi).

 
 
Compania Naţională Transelectrica a obţinut fonduri europene nerambursabile de peste 31 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020, pentru construirea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaş - Smârdan, care va contribui semnificativ la întărirea Sistemului Electroenergetic Naţional, la securizarea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zona Moldovei şi la integrarea în plan regional a energiei regenerabile produse în centralele din Dobrogea.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis luni AGERPRES, valoarea totală a investiţiei este de 56,8 milioane de euro, iar lucrările la noua linie de înaltă tensiune vor fi demarate pe parcursul acestui an, având termen de finalizare sfârşitul anului 2022.


"Proiectul 'Linia Electrică Aeriană 400 kV Gutinaş-Smârdan' a fost selectat de Ministerul Fondurilor Europene, în urma evaluării cererii de finanţare depuse de CNTEE Transelectrica SA, pentru o finanţare europeană nerambursabilă de 31,019 milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020, Axa Prioritară 8 - Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, Obiectivul specific 8.1 - Creşterea capacităţii Sistemului Energetic Naţional pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile", se arată în comunicat.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Gutinaş-Smârdan va avea o lungime de 140 de kilometri şi va străbate 25 de localităţi din trei judeţe (Bacău, Vrancea şi Galaţi). Conform graficului de implementare a proiectului, investiţia va fi demarată în acest an, cu termen de punere în funcţiune decembrie 2022. 

În ceea ce priveşte importanţa şi beneficiile proiectului, în plan naţional, LEA 400 kV Gutinaş-Smârdan asigură: întărirea Reţelei Electrice de Transport şi creşterea capacităţii de transport a energiei produse în zona Dobrogea către centrele de consum din restul ţării; evitarea limitării evacuării energiei electrice produse în centralele eoliene din zona Dobrogea; creşterea gradului de siguranţă în alimentarea consumatorilor din zona Moldovei şi eliminarea congestiilor în Reţeaua Electrică de Transport.

În plan regional, realizarea acestei noi linii de înaltă tensiune va contribui la consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie prin asigurarea de interconexiuni şi linii interne în direcţiile nord-sud şi est-vest pentru finalizarea pieţei interne şi pentru integrarea producţiei provenite din surse regenerabile, contribuind la dezvoltarea infrastructurii europene de transport al energiei electrice. 

"Obţinerea acestei finanţări europene nerambursabile este dovada sustenabilităţii investiţiilor companiei noastre. Noua linie de înaltă tensiune are un rol esenţial în asigurarea siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic în zona de sud-est a ţării, precum şi în creşterea calităţii serviciului de transport al energiei electrice. Această nouă investiţie generează o serie de avantaje, atât pentru funcţionarea reţelelor interne de transport, cât şi pentru consolidarea interconexiunii cu reţelele ENTSO-E, ceea ce subliniază poziţia strategică pe care România, prin Transelectrica, o are în regiune", a transmis Directoratul Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica.

Proiectul este cel de-al doilea obiectiv de investiţii care primeşte finanţare europeană nerambursabilă dintre cele şase proiecte de interes comun european (PCIs) derulate de CNTEE Transelectrica SA incluse pe lista a treia a PCIs privind infrastructura energetică europeană, aprobată de Comisia Europeană. Proiectul LEA 400 kV Gutinaş-Smârdan face parte din clusterul "Creşterea capacităţii România-Bulgaria (Black Sea Corridor)".

De asemenea, proiectul este inclus în Planul de Dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport pentru perioada 2018-2027, aprobat de ANRE şi avizat de Ministerul Economiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8097 / 8509
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...