ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații a organizat conferința cu tema “Dialogul social – noutăți, oportunități și controverse”, dedicată unor dezbateri despre noua Lege a Dialogului Social (“Legea 367 ̸ 2022”)

18 Aprilie 2023   |   BizLawyer

Temele aduse în atenția participanților s-au concentrat pe două subiecte de un interes substanțial și de actualitate în domeniul dreptului muncii, respectiv „Negocierea, consultarea și informarea în noul dialog social” și „Conflictele de muncă – impas sau reconciliere?”.

 
 
Mușat & Asociații a organizat în data de 6 aprilie 2023 o nouă conferință, cu tema “Dialogul social – noutăți, oportunități și controverse”, dedicată unor dezbateri despre noua Lege a Dialogului Social (“Legea 367/2022”).

Temele aduse în atenția participanților  s-au concentrat pe două subiecte de un interes substanțial și de actualitate în domeniul dreptului muncii, respectiv „Negocierea, consultarea și informarea în noul dialog social” și „Conflictele de muncă – impas sau reconciliere?”.

Prezentările și dezbaterile din cadrul conferinței au fost susținute de către echipa de Dreptul Muncii din cadrul Mușat & Asociații și au fost moderate de Mihai PopaDeputy Managing Partner și Coordonator al Departamentului de Dreptul Muncii din cadrul Mușat & Asociații, alături de lectorii Dragoș LunguManaging Associate și Simona AntonManaging Associate.


Echipei Mușat & Asociații i s-au alăturat în panelul de discuții reprezentanți ai patronatelor, ai sindicatelor, dar și ai autorităților cu atribuții directe în aplicarea legislației în materia dialogului social. Astfel, dl. Radu Burnete, Director executiv și dna. Adelina Dabu, Director Afaceri Publice din partea Confederației Patronale “Concordia”, dl. Bogdan Iuliu Hossu, Președintele CNS “Cartel Alfa”, împreună cu reprezentanți din partea Inspecției Muncii au făcut parte din experții invitați la acest eveniment.

În cadrul conferinței au fost analizate importanța dialogului social ca subiect atât pe agenda națională și europeană, cât și a Organizației Internaționale a Muncii, precum și schimbările pe care noua Lege a Dialogului Social le aduce cu privire la diverse instituții juridice ale acestei materii esențiale in domeniu.
Discuțiile privitoare la partenerii sociali au abordat, printre altele, reprezentativitatea organizațiilor sindicale și patronale la nivel de sector de activitate, la nivel de grup de unități, precum și la nivel de unitate, din perspectiva aspectelor de noutate ale legislației recent intrate în vigoare, în special dată fiind diminuarea pragurilor de reprezentativitate, dar și puterea oferită sindicatelor și organizațiilor sindicale în noul context.
Experții participanți la eveniment au dezbătut împreună cu invitații și echipa Mușat & Asociații impactul diminuării pragurilor de reprezentativitate, precum și îngrijorările din perspectiva partenerilor sociali și a autorităților asupra problematicii unui real dialog social.

S-a discutat despre faptul că scăderea pragului de reprezentativitate la nivel de unitate nu rezolvă însă problema dialogului social, respectiv ca un angajator să fie determinat să negocieze pentru a asigura pacea socială (fără greve), în condițiile în care, în ceea ce privește obiectul negocierii, sindicatele nu mai au ce negocia în afară de salariu, în contextul densității legislației muncii care acoperă cea mai mare parte din subiectele care ar putea fi de interes pentru o negociere colectivă.

Tematica reprezentanților salariaților a oferit posibilitatea participanților să analizeze noile prevederi și impactul acestora asupra angajaților și angajatorilor, din perspectiva rolului grupului de inițiativă în această procedură, precum și a numărului de reprezentanți ce trebuie admis de angajator la nivel de unitate.
Noile coordonate în negocierea colectivă, reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel național, noutățile aduse în materia obligațiilor de informare și consultare între partenerii sociali, extinderea cazurilor în care poate fi declanșat un conflict colectiv de muncă, introducerea grevei împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului sunt doar câteva dintre aspectele care au reținut atenția participanților.

Evenimentul a oferit șansa lectorilor și experților să clarifice și să dezbată direcțiile de implementare ale prevederilor lacunare în materia conflictelor individuale de muncă, dată fiind eliminarea din actualul act normativ a competenței materiale speciale a tribunalului pentru judecarea acestui tip de conflicte.
De asemenea, s-au dezbătut pe parcursul conferinței și alte aspecte îngrijorătoare cauzate de erorile strecurate în forma actuală a Legii Dialogului Social, reprezentanții Inspecției Muncii, alături de cei ai Concordia și CNS “Cartel Alfa” justificând necesitatea adoptării unui nou act normativ pentru corectarea anumitor disfuncționalități provenite din rapiditatea cu care a fost adoptată legea în Parlament.
Evenimentul a fost marcat de prezența unor invitați remarcabili din rândul companiilor cu impact semnificativ în Piața Muncii, ce activează în domeniile de IT, farma, transport, imobiliare, comerț, etc.

„Suntem încântați de faptul că, reprezentanții celor mai importante companii din industria românească și internațională au primit cu mare interes și entuziasm invitația la evenimentul organizat de noi în domeniul dreptului muncii. Totodată privim cu mare onorare și recunoștință să avem de fiecare dată alături de noi personalități marcante din rândul specialiștilor în domeniu, iar aportul lor, în contextul controverselor aduse de noua lege a dialogului social, ne determină să continuăm tradiția noastră și să îmbunătățim evenimentul de la o ediție la alta”, declară Mihai PopaDeputy Managing Partner și Coordonator al Departamentului de Dreptul Muncii și Beneficiile Salariaților din cadrul Mușat & Asociații.

Despre Mușat & Asociații

Numele Mușat & Asociații este sinonim cu excelența în practica avocaturii de business din România. De peste 30 de ani, Mușat & Asociații acordă servicii de consultanță în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziții, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurență, drept societar, telecomunicații & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piețe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.
Mușat & Asociații este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicațiile internaționale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieței avocațiale, mulți dintre avocații firmei fiind la rândul lor nominalizați de aceste publicații ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.
În 2022, Mușat & Asociații a Mușat & Asociații a fost desemnată câștigătoarea premiilor pentru ariile de practică Fuziuni și Achiziții (M&A), Litigii și Farma, acordate în cadrul Galei Romanian Legal Awards organizate  de reputata publicație “Legal Marketing”. Au fost recunoscute performanțele echipei noastre de M&A din anul 2021, în continuarea premiilor acordate pentru anii 2020 și 2019, an în care Mușat & Asociații a fost desemnată și Firma anului în avocatură din România.
De asemenea, în 2022, Mușat & Asociații a câștigat premiul „Firma de avocatură a anului în Europa de Est”  în cadrul galei organizate în Londra de LMG Life Sciences Awards, unul dintre cele mai prestigioase ghiduri care premiază firmele de avocatură și avocații ce se află în spatele celor mai inovatoare și provocatoare proiecte juridice din EMEA, SUA și Canada, împreună cu companiile sale surori International Financial Law Review, Benchmark Litigation, Managing IP, Expert Guides și ITR.
În 2020, Mușat & Asociații a câștigat premiul „Firma de avocatura a anului în ariile Fuziuni & Achiziții, Achiziții Publice și Farma” distincție acordată de reputata publicație “The Times Legal Innovation” firmelor de avocați din România care au obținut performanțe deosebite în anul de referință.
În 2019, Mușat & Asociații a câștigat premiul “Firma de avocatură a anului în România”, distincție acordată de “The Times Legal Innovation”, precum și alte premii, acordate pentru ariile de practică Fuziuni și Achiziții, Achiziții Publice și Drept Penal.
În 2018, Mușat & Asociații a câștigat premiul pentru cea mai mare tranzacție M&A în domeniul Farma în România, pentru asistența acordată Dr. Max în achiziția grupului A&D Pharma, precum și alte premii, acordate pentru ariile de practică: Fuziuni și achiziții/Privatizare, Infrastructură și PPP/Achiziții Publice și Drept Penal.
În 2016, Mușat & Asociații a câștigat premiul pentru cea mai mare tranzacție în domeniul energiei pentru asistența acordata Sterling Resources în procesul de vânzare a operațiunilor din România către Carlyle International Energy Partners, precum și premiul pentru cea mai mare tranzacție din HORECA pentru asistarea Premier Capital în achiziționarea McDonald’s în România. Distincțiile au fost oferite de Ziarul Financiar, în cadrul Galei Avocaților 2016, ediția a VII-a.
În 2015, Mușat & Asociații a câștigat premiul “Firma de avocatura a anului în România”, distincție acordată anual de reputata publicație britanică “The Lawyer” firmelor de avocați din Europa care au obținut performante deosebite în anul de referință.
În anul 2013, Mușat & Asociații a fost desemnată „Casa de avocatura a anului în România”, de către International Financial Law Review, fiind pentru a doua oara când MUȘAT & ASOCIAȚII își adjudecă acest valoros premiu, după distincția primită în 2011, anul în care România a fost inclusă pentru prima data în lista țărilor nominalizate pentru premiile International Financial Law Review (IFLR).
În 2012, Mușat & Asociații a câștigat premiul Gold Award la categoria „Cea mai bună casă de avocatură din Europa Centrala și de Est”, distincție acordată de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente înregistrate în România de echipa de avocați Mușat & Asociații, în ceea ce privește evoluția portofoliului de mandate în practica de fuziuni & achiziții și strategia de management adoptată.
Echipa de Dreptul Muncii și Beneficii ale Salariaților este una dintre ariile cheie de practică ale firmei, iar avocații noștri specializați în această arie de practică asistă de peste 30 de ani clienți din diverse industrii, precum Energie și Resurse, Transport și Logistică, Sectorul Public, Tehnologie, Media și Telecomunicații, Bunuri de Larg Consum și Industria Prelucrătoare în legătură cu o gamă largă de mandate din sfera dreptului muncii, atât de consultanță, cât și de natură litigioasă, pentru a soluționa problemele de muncă locale și transfrontaliere.
De-a lungul timpului am consiliat clienți cu privire la chestiuni ce necesită o abordare comercială, precum minimizarea riscurilor și maximizarea oportunităților ce apar ca urmare a modificărilor inerente în acest domeniu.
Având o bogată experiență atât în materie contencioasă, cât și fazele prelitigioase, precum și o colaborare strânsă cu clienții, avocații noștri au o înțelegere profundă a problematicii activităților de dreptul muncii din cadrul organizațiilor acestora și dispun de expertiza necesară pentru a recomanda strategiile optime pentru aceștia.                    


Despre Mihai Popa, Deputy Managing Partner, Coordonator al Departamentului de Dreptul Muncii și Beneficii ale Salariaților și al Departamentului de Restructurare și Insolvență

Cu o experiență de peste 17 ani în dreptul afacerilor, Mihai oferă consultanță clienților în toate domeniile aferente dreptului muncii si beneficiile salariaților precum și în legătură cu procedurile de reorganizare și insolvență.
Mihai este avocat și practician în insolvență și această dublă calificare îi permite să ofere clienților o abordare practică și de perspectivă.
Cu privire la mandatele de dreptul muncii, Mihai consiliază clienți naționali și internaționali din arii de practică diversificate, atât în proiectele de consultanță, cât și în litigii, inclusiv în legatură cu drepturile și beneficiile angajaților, planuri de restructurare sau transfer de angajați, contracte și negocieri colective, proceduri disciplinare și de necorespundere profesională, cereri de discriminare și hărțuire.
Activitatea juridică în practica de insolvență coordonată de Mihai acoperă reorganizarea judiciară și voluntară, procedurile premergătoare insolvenței, falimentul și lichidarea, recuperări de creanțe și/sau negocierile cu debitorii și creditorii precum și litigii complexe de insolvență, în multiple industrii, inclusiv energie, construcții, farma, comerț cu amănuntul și financiar.

Despre Dragoș Lungu, Managing Associate - Departamentul de Dreptul Muncii și Beneficii ale Salariaților

Cu o experiență juridică de peste 10 ani de zile, Dragoș acordă asistență clienților în variate mandate de dreptul muncii, incluzând, dar fără a se limita la asistență și reprezentare în cadrul unor proiecte de concedieri colective de personal, externalizări, redactarea și negocierea contractelor individuale şi colective de muncă, conflicte colective de muncă.
Dragoș este și avocat litigant, lucrând îndeaproape cu clienți locali și trasfrontalieri, din sectoarele farmaceutic, energetic, imobiliar și retail, tehnologie și servicii de outsourcing, fiind cunoscut pentru soluțiile inovative oferite clienților.

Despre Simona Anton, Managing Associate - Departamentul de Dreptul Muncii și Beneficii ale Salariaților

Simona deține o experiență impresionantă în materia dreptului muncii în activitatea sa de peste 16 ani. Practica ei include consultanță și reprezentare cu privire la arii de practică variate din materia relațiilor individuale și colective de muncă. Simona deține vaste cunoștințe despre acquis-ul comunitar, asistând un portofoliu mare de clienți cu privire la diverse probleme de dreptul muncii, implicând aplicarea legislației UE în România.
Simona a dezvoltat o practică substanțială în materie necontencioasă și contencioasă, în spețe implicând concedieri nelegale, aplicarea TUPE, drepturi de pensionare, bonusuri, drepturile conexe on-call-ului, discriminarea și hărțuirea angajaților, acțiuni disciplinare, munca la distanță, în sectoare diversificate de activitate precum energetic, imobiliar, farmaceutic, construcții.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 58 / 258
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...