ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valoarea Departamentului Juridic din cadrul Strauss România a crescut semnificativ în perioada pandemiei. „Tabloul” proiectelor gestionate include activități de digitalizare și modificare a fluxurilor pentru sporirea eficienței. Cristina Costache, Legal Manager: Putem fi o echipă și dacă nu ne vedem la birou o perioadă de timp mai lungă

11 Decembrie 2020   |   Ștefania Enache

Departamentul Juridic dintr-o multinațională este unul de suport, menirea sa fiind aceea de a pune umărul la sprijinirea business-ului companiei.

Cristina Costache, Legal Manager Strauss România

 
 
Munca profesioniștilor din toate domeniile s-a schimbat ca urmare a măsurilor luate pentru diminuarea infectărilor cu SARS Cov-2.Pentru avocații care activează în departamentele juridice ale companiilor, ultimele luni au venit cu o serie de proiecte noi pe care specialiștii au fost obligați să le soluționeze „din mers”, astfel încât activitatea firmei să nu fie afectată. Cu această ocazie, experții au constatat că digitalizarea nu este un moft, ci o necesitate, iar echipa este totul. „Am descoperit că se poate susține o productivitate sporită și în cazul unei perioade extinse de muncă de acasă, dacă îți faci temele.De asemenea, am descoperit că putem să fim o echipă și dacă nu ne vedem la birou o perioadă de timp mai lungă”, punctează Cristina Costache, Legal Manager Strauss România.


Nici acum, după ce starea de urgență la nivel național a fost ridicată, activitatea Departamentului Juridic din cadrul Strauss România nu a revenit în totalitate la modul în care se desfășura înainte de declanșarea pandemiei de COVID 19. De altfel, majoritatea companiilor și-au schimbat modul de lucru, criza medicală obligându-le să identifice noi pârghii care să le ajute să-și desfășoare munca la capacitate maximă, în condiții speciale. „Nu cred că vom reveni în curând la ce era înainte de martie 2020 perceput ca normal. Noul normal înseamnă prezență la birou cam 50% din timp, call-uri zilnice cu echipa atât pentru update cât și pentru a ne vedea, lucru mult în platforme colaborative și pe structură de proiect”, subliniază Cristina Costache.

„Tabloul” proiectelor în care este implicată echipa coordonată de Cristina Costache include astăzi mai multe activități de digitalizare și de modificare fluxuri pentru sporirea eficienței. „Restul este la fel. Activitatea în Departamentul Juridic al Strauss România, în această perioadă, a necesitat mai multă atenție în zona de HR. Mutarea unui număr mare de angajați la „munca la domiciliu” și apoi în telemuncă implică un efort din partea organizației pentru ajustarea documentelor aferete. Tot în zona de HR și SSM trebuie să menționez instrucțiunile ce trebuie întocmite pentru siguranța angajaților în această perioadă, planurile ce trebuiesc întocmite conform legislației curente. Le gestionăm printr-o colaborare excelentă cu departamentul HR, lucru în echipă și alocare de resurse aliniată la nevoile actuale”, explică Legal Managerul Strauss România.

Juriștii au colaborat și colaborează intens cu specialiștii în resurse umane din cadrul companiei. „Au fost săptămâni în care am discutat zilnic cu Departamentul HR. Avem instituite toate instrumentele pentru munca la distanță pe termen lung unde aceasta se pretează. Coeziunea am reușit să o păstrăm prin call-uri frecvente. Mailul și telefonul nu pot suplini discuțiile față-în-față, așa că avem discuții frecvente prin intermediul platformelor de teleconferințe”, menționează juristul.

Departamentul Juridic dintr-o multinațională este unul de suport, menirea sa fiind aceea de a pune umărul la sprijinirea business-ului companiei. Rolul avocaților care fac parte din această echipa este acela de a facilita desfășurarea activității întregii companii în linii de legalitate și bună conduită.




„Am avut o contribuție semnificativă în această perioadă în interpretarea avalanșei de acte normative din ultimele șase luni și găsirea de soluții care să susțină businessul. În această perioadă, prioritatea numărul unu și cel mai mare volum de muncă a fost generat de legislația referitoare la prevenirea SARS Cov-2. Decretul prezidențial de instituire a stării de urgență, ordonanțele militare emise în baza acestuia, precum și toate celelalte acte normative emise în starea de alertă, inclusiv ordinele comune ale ministerelor de resort precum Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul de Interne au fost analizate, interpretate și transpuse în documente sau instrucțiuni aplicabile la nivelul Strauss România. Alături de aceste activități, managementul contractelor și-a continuat activitatea obișnuită cu excepția termenului în care ne așteptam ca actele să fie semnate. Este de înțeles o anumită întârziere în ceea ce înseamnă acest proces având în vedere că mulți dintre angajați lucrează de acasă”, precizează Cristina Costache.

Se urmărește creșterea eficienței echipei

Echipa de juriști din cadrul Strauss România este formată din trei membri. Cei trei specialiști și-au împărțit munca, astfel încât să fie soluționate la timp atât proiectele curente, cât și cele noi apărute ca urmare a schimbărilor intervenite din cauza pandemiei de SARS Cov- 2.

Juriștii și-au păstrat colaborările existente cu firmele de avocați cu care lucrau înaintea declanșării pandemiei. Totuși, nu a fost intensificată activitatea cu aceste case de avocatură, în contextul în care proiectele care le erau alocate au continuat, iar restul chestiunilor juridice apărute, în majoritate cele legate de SARS Cov-2, au fost gestionate in-house.

Valoarea Departamentului Juridic a crescut semnificativ în această perioadă. De altfel, echipa a profitat de ocazie pentru o eficientizare mai bună a muncii. „Avem o serie de proiecte în stadiu de plan sau implementare legate de digitalizare și redesenare procese interne pentru a crește eficiența nu numai în cadrul Departamentului Juridic”, arată Cristina Costache.

Avocatul este de părere că, în situația actuală, nu se poate vorbi încă de o perioadă post- COVID. „Nu știm când sau cum se va termina această perioadă, așa că ne pregătim de perioada de toamnă, iarnă când este posibilă o revenire la restricții”, precizează profesionistul Strauss România.

Compania nu a făcut reduceri legate de personal, singurele cheltuieli diminuate au rezultat ca urmare a faptului că restricțiile impuse la nivel național au stopat deplasările, evenimentele și alte astfel de activități. În ceea ce privește sponsorizările, Strauss România nu a căutat să le reducă sau să le elimine, ci le-a redirecționat către domenii legate de combaterea SARS-Cov-2.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 62 / 80
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...