ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valoarea Departamentului Juridic din cadrul Strauss România a crescut semnificativ în perioada pandemiei. „Tabloul” proiectelor gestionate include activități de digitalizare și modificare a fluxurilor pentru sporirea eficienței. Cristina Costache, Legal Manager: Putem fi o echipă și dacă nu ne vedem la birou o perioadă de timp mai lungă

11 Decembrie 2020   |   Ștefania Enache

Departamentul Juridic dintr-o multinațională este unul de suport, menirea sa fiind aceea de a pune umărul la sprijinirea business-ului companiei.

Cristina Costache, Legal Manager Strauss România

 
 
Munca profesioniștilor din toate domeniile s-a schimbat ca urmare a măsurilor luate pentru diminuarea infectărilor cu SARS Cov-2.Pentru avocații care activează în departamentele juridice ale companiilor, ultimele luni au venit cu o serie de proiecte noi pe care specialiștii au fost obligați să le soluționeze „din mers”, astfel încât activitatea firmei să nu fie afectată. Cu această ocazie, experții au constatat că digitalizarea nu este un moft, ci o necesitate, iar echipa este totul. „Am descoperit că se poate susține o productivitate sporită și în cazul unei perioade extinse de muncă de acasă, dacă îți faci temele.De asemenea, am descoperit că putem să fim o echipă și dacă nu ne vedem la birou o perioadă de timp mai lungă”, punctează Cristina Costache, Legal Manager Strauss România.


Nici acum, după ce starea de urgență la nivel național a fost ridicată, activitatea Departamentului Juridic din cadrul Strauss România nu a revenit în totalitate la modul în care se desfășura înainte de declanșarea pandemiei de COVID 19. De altfel, majoritatea companiilor și-au schimbat modul de lucru, criza medicală obligându-le să identifice noi pârghii care să le ajute să-și desfășoare munca la capacitate maximă, în condiții speciale. „Nu cred că vom reveni în curând la ce era înainte de martie 2020 perceput ca normal. Noul normal înseamnă prezență la birou cam 50% din timp, call-uri zilnice cu echipa atât pentru update cât și pentru a ne vedea, lucru mult în platforme colaborative și pe structură de proiect”, subliniază Cristina Costache.

„Tabloul” proiectelor în care este implicată echipa coordonată de Cristina Costache include astăzi mai multe activități de digitalizare și de modificare fluxuri pentru sporirea eficienței. „Restul este la fel. Activitatea în Departamentul Juridic al Strauss România, în această perioadă, a necesitat mai multă atenție în zona de HR. Mutarea unui număr mare de angajați la „munca la domiciliu” și apoi în telemuncă implică un efort din partea organizației pentru ajustarea documentelor aferete. Tot în zona de HR și SSM trebuie să menționez instrucțiunile ce trebuie întocmite pentru siguranța angajaților în această perioadă, planurile ce trebuiesc întocmite conform legislației curente. Le gestionăm printr-o colaborare excelentă cu departamentul HR, lucru în echipă și alocare de resurse aliniată la nevoile actuale”, explică Legal Managerul Strauss România.

Juriștii au colaborat și colaborează intens cu specialiștii în resurse umane din cadrul companiei. „Au fost săptămâni în care am discutat zilnic cu Departamentul HR. Avem instituite toate instrumentele pentru munca la distanță pe termen lung unde aceasta se pretează. Coeziunea am reușit să o păstrăm prin call-uri frecvente. Mailul și telefonul nu pot suplini discuțiile față-în-față, așa că avem discuții frecvente prin intermediul platformelor de teleconferințe”, menționează juristul.

Departamentul Juridic dintr-o multinațională este unul de suport, menirea sa fiind aceea de a pune umărul la sprijinirea business-ului companiei. Rolul avocaților care fac parte din această echipa este acela de a facilita desfășurarea activității întregii companii în linii de legalitate și bună conduită.




„Am avut o contribuție semnificativă în această perioadă în interpretarea avalanșei de acte normative din ultimele șase luni și găsirea de soluții care să susțină businessul. În această perioadă, prioritatea numărul unu și cel mai mare volum de muncă a fost generat de legislația referitoare la prevenirea SARS Cov-2. Decretul prezidențial de instituire a stării de urgență, ordonanțele militare emise în baza acestuia, precum și toate celelalte acte normative emise în starea de alertă, inclusiv ordinele comune ale ministerelor de resort precum Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul de Interne au fost analizate, interpretate și transpuse în documente sau instrucțiuni aplicabile la nivelul Strauss România. Alături de aceste activități, managementul contractelor și-a continuat activitatea obișnuită cu excepția termenului în care ne așteptam ca actele să fie semnate. Este de înțeles o anumită întârziere în ceea ce înseamnă acest proces având în vedere că mulți dintre angajați lucrează de acasă”, precizează Cristina Costache.

Se urmărește creșterea eficienței echipei

Echipa de juriști din cadrul Strauss România este formată din trei membri. Cei trei specialiști și-au împărțit munca, astfel încât să fie soluționate la timp atât proiectele curente, cât și cele noi apărute ca urmare a schimbărilor intervenite din cauza pandemiei de SARS Cov- 2.

Juriștii și-au păstrat colaborările existente cu firmele de avocați cu care lucrau înaintea declanșării pandemiei. Totuși, nu a fost intensificată activitatea cu aceste case de avocatură, în contextul în care proiectele care le erau alocate au continuat, iar restul chestiunilor juridice apărute, în majoritate cele legate de SARS Cov-2, au fost gestionate in-house.

Valoarea Departamentului Juridic a crescut semnificativ în această perioadă. De altfel, echipa a profitat de ocazie pentru o eficientizare mai bună a muncii. „Avem o serie de proiecte în stadiu de plan sau implementare legate de digitalizare și redesenare procese interne pentru a crește eficiența nu numai în cadrul Departamentului Juridic”, arată Cristina Costache.

Avocatul este de părere că, în situația actuală, nu se poate vorbi încă de o perioadă post- COVID. „Nu știm când sau cum se va termina această perioadă, așa că ne pregătim de perioada de toamnă, iarnă când este posibilă o revenire la restricții”, precizează profesionistul Strauss România.

Compania nu a făcut reduceri legate de personal, singurele cheltuieli diminuate au rezultat ca urmare a faptului că restricțiile impuse la nivel național au stopat deplasările, evenimentele și alte astfel de activități. În ceea ce privește sponsorizările, Strauss România nu a căutat să le reducă sau să le elimine, ci le-a redirecționat către domenii legate de combaterea SARS-Cov-2.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 62 / 80
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...