ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANRE a solicitat CNA aprobarea unui mesaj de interes public cu privire la liberalizarea pieţei de energie

26 Ianuarie 2021   |   Agerpres

El a participat la conferinţa online "Electricitatea în piaţa liberă", organizată de ziarul Bursa.

 
 
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului aprobarea unui mesaj de interes public, care va fi difuzat gratuit la televizor pentru a informa oamenii cu privire la liberalizarea pieţei de energie, a declarat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
 
El a participat la conferinţa online "Electricitatea în piaţa liberă", organizată de ziarul Bursa.
 
"Voi participa astăzi (marţi - n.r.) în plenul şedinţei board-ului Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a susţine o solicitare depusă încă din cursul anului trecut prin care solicităm CNA să aprobe un mesaj de interes public pe tema liberalizării pieţelor de energie, mesaj care dacă se aprobă va fi difuzat gratuit în mijloacele audiovizuale şi sperăm că în această perioadă de şase luni să ajungă cât mai multe informaţii la consumatori, pentru că este în interesul lor să fie informaţi şi este în avantajul lor să ia o decizie, să nu rămână inactivi în piaţa de serviciu universal", a precizat Bege.
 
Totuşi, în opinia sa, tot scandalul legat de liberalizare nu a fost cauzat de lipsa de informare a oamenilor, ci de faptul că preţurile au crescut foarte mult de la 1 ianuarie 2021.
 
"Aş dori să vorbesc despre mult contestata liberalizare şi care a fost abordarea ANRE. (...) Deşi toată lumea a încurajat teoria că scandalul liberalizării a fost declanşat de lipsa de informare a oamenilor, aş vrea să contrazic această teorie, pentru că eu cred că scandalul este din cauza acestei creşteri de preţ, care poate fi şi de 20%. Legal, ANRE nu avea posibilitatea să oblige furnizorii de ultimă instanţă să aplice alt preţ de la 1 ianuarie decât preţul de serviciu universal. Alimentarea cu energie electrică fiind un serviciu universal peste tot în UE, avem şase furnizori de ultimă opţiune calificaţi în 2020, ei sunt singurii care sunt îndreptăţiţi să ofere acest preţ de serviciu universal, ei şi-au asumat acest rol, erau singurii care puteau fi obligaţi şi preţul de serviciu universal era singurul la care puteau fi obligaţi să preia acei consumatori care la finalul anului 2020 nu au optat pentru un contract pe piaţa concurenţială", a arătat Bege.
 
El a subliniat că furnizorii sunt cei care trebuie să informeze clienţii, nu ANRE, iar consumatorii trebuie să manifeste şi ei interes pentru acest subiect.
 
"Da, recunosc, ANRE nu şi-a asumat acest rol de a informa direct consumatorii. Noi nu ne puteam asuma acest rol, pentru că nu avem mijloace să facem acest lucru. În schimb, furnizorii au. Au această obligaţie asumată prin licenţa de furnizare şi au această posibilitate de a ajunge direct la consumatorii lor şi să furnizeze acele informaţii pe care ANRE i-a obligat să le trimită la consumatorii lor, iar furnizorii pot spune că s-au achitat de aceste obligaţii, iar acele informaţii necesare pentru ca consumatorii să ia acele decizii au ajuns la consumatori. Evident, este nevoie şi de un minim interes din partea consumatorilor, să facă un pas, să ia o decizie şi să nu mai fie serviţi 100% de alţii", a precizat vicepreşedintele reglementatorului.
 
Bege a explicat că, de fapt, preţul pe care îl plăteau până acum consumatorii casnici era prea mic. Aceasta deoarece, pentru a pune în aplicare OUG 114, clienţii casnici au primit până acum energie de la cei mai ieftini producători, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
 
"ANRE nu mai poate avea acum absolut nicio intervenţie în piaţă, conform reglementărilor europene. Până acum am obligat Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să livreze către consumul casnic energie la preţ de costuri plus 5% şi nu cred că mai reuşeşte cineva acum să livreze cantităţi consistente în piaţă la acest preţ", a subliniat el.
 
În opinia sa, o soluţie mai bună ar fi fost o scumpire graduală pe parcursul anului trecut, pentru a nu exista acest şoc de la 1 ianuarie 2021. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7155 / 8966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...