ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ciucă: Instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale pune România pe harta dezvoltării energiei nucleare civile

12 Mai 2023   |   Agerpres

Şeful Executivului a participat la evenimentul de lansare oficială a Centrului de Explorare a Energiei (Centru E2).

 
 
România este prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale la Bucureşti, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
 
Şeful Executivului a participat la evenimentul de lansare oficială a Centrului de Explorare a Energiei (Centru E2).
 
"Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment, pentru că ştiu cât de mult s-a trudit ca noi să putem să beneficiem de acest proiect pilot care pune România pe harta importantă a tot ceea ce urmează să se dezvolte în domeniul energiei nucleare civile. Ne aflăm într-un moment important pentru România şi pentru industria nucleară naţională. Prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale suntem prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni ", a declarat Nicolae Ciucă.
 
El a adăugat că paşii rapizi pe care-i face ţara noastră în ceea ce priveşte tehnologia nucleară avansată, sigură, matură şi eficientă, este un succes al colaborării dintre România şi Statele Unite ale Americii.
 
"Este, de asemenea, un succes al Guvernului, al Ministerului Energiei, al Nuclearelectrica, reprezentată prin domnul Cosmin Ghiţă, şi, desigur, este un succes al diplomaţiei române. Aici sunt o parte dintre cei care şi-au adus aportul la acest proiect, care au avut puterea să creadă în proiect, care au zburat de mai multe ori către România, din România către Washington, şi între aceste zboruri iată s-a reuşit să avem o decizie în ceea ce priveşte alegerea României pentru primul reactor modular de dimensiuni mici. Dezvoltarea simulatorului camerei de comandă NuScale, la fel ca fiecare proiect şi fiecare investiţie pe care le pregătim împreună, demonstrează, încă o dată, relaţiile puternice între Statele Unite şi România, consolidate de Parteneriatul strategic, parteneriat care, anul acesta, celebrează 26 de ani. Sprijinul SUA pentru includerea în sistemul naţional de producere a energiei reactoare modulare mici este substanţial, constant şi oferit la momentul oprtun, iar aşa cum l-am văzut, la vremea când am aflat prima dată de proiect, îl văd ca fiind unul pe termen lung şi foarte lung ", a declarat Ciucă.
 
El a reamintit că întrevederea preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu Reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice COP 26 a fost urmată la scurt timp de decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România.
 
" În dezvoltarea şi implementarea de reactoare modulare mici, bazate pe tehnologie americană New Scale, România este cel mai potrivit partener pentru Statele Unite. Şi nu o spun eu, ci au spus-o cei care au ales România, reprezentanţii New Scale. Avem experienţă de peste 26 de ani în operare sigură şi activitate de peste 50 de ani a reglementatorului independent CNCAN, suntem singura ţară din regiune care-şi poate asuma acest rol de lider la nivel european", a declarat Ciucă.
 
Premierul a subliniat că activitatea Centrului de Explorare a Energiei NuScale în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti va constitui încă o etapă decisivă care va contribui la poziţionarea României într-o zonă de relevanţă internaţională pentru ceea ce înseamnă energia nucleară.
 
El a adăugat că există interes crescut în plan internaţional pentru investiţiile în proiecte energetice de viitor în România şi acestea sunt încurajate de Guvern.
 
"Inclusiv în discuţiile cu prim-ministrul Republicii Coreea, domnul Han Duck-soo, care a încheiat vizita, ieri, la Bucureşti, am fost bucuros să constat că firmele coreene au toată deschiderea pentru a participa la reabilitarea centralelor nucleare din România şi la construcţia de reactoare nucleare noi. La nivelul Guvernului încurajăm aceste investiţii, utilizarea noului tip de tehnologie SMR, alături de construirea reactoarelor 3 şi 4 a Centralei de la Cernavodă, întăresc profilul energetic al României în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare asumate de echipa guvernamentală pe care o conduc şi în deplină concordanţă cu obiectivele stabilite la nivelul Uniunii Europene", a afirmat Ciucă.
 
Potrivit acestuia, adoptarea legii privind semnarea acordului de sprijin pentru dezvoltarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă demonstrează angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect.
 
"Viitorul este al energiei curate, accesibilă cetăţenilor şi economiilor noastre. În acest viitor, care aparţine inclusiv tehnologiei SMR, cu toţii beneficiem de energie nelimitată în condiţii de maximă siguranţă şi cu grijă faţă de mediu. Aceste proiecte, pe care tocmai le-am menţionat, precum şi cele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz şi Romgaz, sunt circumscrise acestui obiectiv şi ferm susţinute de Guvern. Alături de investiţiile private, finanţate prin fondul de modernizare, prin REPower EU, de valorificare a proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, deblocate prin noua Lege offshore, toate aceste demersuri vor asigura stabilitate şi independenţă energetică pentru cetăţenii români şi pentru mediul de afaceri", a mai declarat Ciucă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1370 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...