ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România: Cursul valutar poate ajunge la 5 lei pentru un euro la jumătatea lui 2020

02 Decembrie 2019   |   MEDIAFAX

„Ceea ce vrea să blocheze BNR este un apetit speculativ mare. Costul menţinerii unei poziţii pe euro/leu, a paria împotriva leului pe termen lung, este destul de scump, costul este mare. Ceea ce doreşte banca centrală este să diminueze atractivitatea unor pariuri împotriva leului“, spune analistul.

 
 
Cursul valutar poate ajunge la 5 lei pentru un euro la jumătatea lui 2020, consideră Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România.

Cursul va continua să crească, lent, din cauza nivelurilor ridicate ale deficitelor bugetar şi de cont curent, până la nivelul de 5 lei/euro. „După părerea mea este nevoie de o creştere a nivelului euro în raport cu leul de câteva procente în următoarele câteva luni. Pragul cel mai important şi obsedant va fi pragul de 5 lei/euro. Ar fi nevoie pentru economie un asemenea curs? Da. Ar reteza o parte din dezechilibre? Da.“, a declarat Cazacu la emisiunea ZF Live.

Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a fost de 4,7781 lei/euro, cotaţia fiind în uşoară scădere după ce în 21 noiembrie a fost atins un maxim istoric de peste 4,7808 lei/euro.


Deficitul bugetar pentru finalul acestui an din rectificarea de săptămâna trecută cotează deficitul la 4,4% din PIB, în timp ce anumite estimări, printre care şi cea a OECD, vorbeşte despre un deficit de cont curent de peste 5%.

Pe de altă parte, analistul XTB a explicat că această creştere cu câteva procente a cursului ar face mai dificilă finanţarea unui deficit mai mare, aşa cum a menţionat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. România are împrumuturi şi în alte monede, ceea ce înseamnă că plăţile care vor fi făcute în euro, la veniturile actuale în lei ar însemna un cost mult mai mare.

Din punctul de vedere al vitezei de ajustare a cursului euro/leu, Cazacu consideră că vom vedea în perioada următoare un ritm ceva mai înalt decât ceea ce am văzut până acum, dar într-un ritm mai lent pentru a se diminua atractivitatea unor pariuri împotriva leului pe termen lung.

„Ceea ce vrea să blocheze BNR este un apetit speculativ mare. Costul menţinerii unei poziţii pe euro/leu, a paria împotriva leului pe termen lung, este destul de scump, costul este mare. Ceea ce doreşte banca centrală este să diminueze atractivitatea unor pariuri împotriva leului“, spune analistul.

Pentru a avea efectul dorit, mişcările trebuie să devină lente şi să nu ai speculaţii rapide, a continuat analistul XTB. „Daca ai speculaţii rapide, poţi să atragi capitaluri mari şi atunci devine tot mai scumpă protejarea cursului de schimb. De exemplu, una este să vinzi câteva zeci de milioane de euro sau sute de milioane de euro pe o anumită perioadă de timp şi alta este să fii nevoit să vinzi miliarde de euro.“

În opinia lui Claudiu Cazacu, la nivel macroeconomic, nivelul cursului leu/euro este prea jos. Pe de altă parte, orice creştere a cursului de schimb, la nivelul consumatorilor se simte amplificat, chiar dacă există o reducere a ponderii creditelor în valută.

„Cursul de schimb este unul dintre barometrii cei mai urmăriţi ai puterii de cumpărare şi a stării generale. Este o cifră care rezumă, nu zic că este perfect corect să vedem lucrurile în felul acesta, dar spun ca asta se întâmplă. Valoarea cursului este dureros de sus pentru consumatori şi va fi în continuare tot mai dureros. Din punctul de vedere al economiei în ansamblul său, cursul este insuficient pentru că reflectă o forţă a leului pe care nu o avem în realitate“.

Cea mai recentă evoluţie a cursului arată o aterizare lină, cursul leu/euro scăzând uşor, ceea ce înseamnă că încă nu a sosit momentul pentru depăşirea valorii de 4,80 lei/euro.

„Cursul se aşează puţin, îşi caută o aterizare lină. Scade astăzi euro faţă de leu. Bănuim că a fost prea repede să încerce acea depăşire de 4,80 lei. La un moment dat piaţa a încercat cumva să forţeze lururile, iar BNR s-a opus. Cotaţiile erau 4,7830, 4,7890, undeva în zona aceasta“, a spus analistul XTB.

Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a fost de 4,7781 lei/euro, cotaţia fiind în uşoară scădere după ce în 21 noiembrie a fost atins un maxim istoric de peste 4,78 lei/euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8745 / 8966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...