ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Industria mobilei valorifică în mod exemplar resursa naturală;exporturile se ridică la 2,2 miliarde euro anual(ministru)

22 Septembrie 2022   |   Agerpres

Ministrul Economiei a subliniat că industria mobilei poate beneficia de schema de ajutor de stat de 300 de milioane de euro, de investiţii în noi tehnologii care pot fi implementate pentru a creşte competitivitatea sectorului.

 
 
Industria mobilei valorifică în mod exemplar resursa naturală şi creează plus valoare, exporturile ridicându-se la suma de 2,2 miliarde de euro anual, a declarat joi ministrul Economiei, Florin Spătaru.
 
"Sunteţi industria care valorifică în mod exemplar resursa naturală şi creează plus valoare. 2,2 miliarde de euro anual exporturi. Dar avem importuri care au crescut mai mult decât exporturile. Avem 55.000 de oameni care lucrează în această industrie şi, anul trecut, din câte am înţeles, peste 50 de companii care şi-au închis porţile. Şi întrebarea e de ce? Care sunt elementele care ne determină să mergem pe un trend descendent în ceea ce priveşte competitivitatea? Ce trebuie să facem? Ce trebuie să schimbăm acum, nu atunci când vom ajunge într-o situaţie critică - pentru a putea conserva şi pentru a putea dezvolta o astfel de industrie. Iar, din punctul meu de vedere, ar trebui să ne uităm foarte bine la trend şi să vedem, de fapt, ce se întâmplă în ecosistemul economic, în întregul lui ansamblu. Şi aici vorbim de tehnologizare, revoluţie industrială şi de automatizare a proceselor, astfel încât să devii competitiv. Şi aici vorbim de lanţurile de aprovizionare, stabilizarea lanţurilor de aprovizionare pentru a putea livra la timp", a menţionat Florin Spătaru, la conferinţa "Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn", organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.
 
Ministrul Economiei a subliniat că industria mobilei poate beneficia de schema de ajutor de stat de 300 de milioane de euro, de investiţii în noi tehnologii care pot fi implementate pentru a creşte competitivitatea sectorului.
 
"Acea schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de euro, pentru prima oară, se adresează unui sector economic care nu a fost foarte bine promovat în trecut. Şi vorbim de industria prelucrătoare. Şi industria mobilei este una din industriile care poate beneficia de această schemă de ajutor de stat, de investiţii în noi tehnologii care pot fi implementate pentru a creşte competitivitatea sectorului. Pe de altă parte, putem să vedem că industria lemnului nu are nevoie doar de lemn, sau industria mobilei nu are nevoie doar de lemn. Are nevoie de tot ceea ce înseamnă accesorii, de feronerie, are nevoie de toate aceste elemente care vin să dea valoare unui astfel de produs. Şi acolo cred că trebuie să ne uităm foarte atent şi să promovăm acest ecosistem care să ducă la creşterea competitivităţii", a adăugat Florin Spătaru.
 
În opinia sa, "nu trebuie să ne amăgim" că modelul economic care funcţionează şi care a funcţionat ani de zile va putea funcţiona în următorii 30 de ani.
 
"Şi aici vin la apelul şi la planul de măsuri pe care trebuie să-l implementăm privind retehnologizarea. Introducerea automatizării pe competenţe în industria lemnului şi modalitatea în care această industrie poate deveni competitivă prin măsurile pe care statul român trebuie să le ia. Clar. Vorbim de dreptul de preempţiune, vorbim de includerea industriei mobilei ca o industrie prioritară în acest domeniu pentru un alt sector care am spus că este extrem de important pentru Uniunea Europeană", a mai spus ministrul Economiei.
 
El consideră că industria mobilei, pe lângă numărul de locuri de muncă pe care le creează, generează în orizontală între 4 şi 8 locuri de muncă suplimentar.
 
"Am discutat cu Academia Română să facem un studiu, să vedem care este impactul unui astfel de sector în economia românească. Sunt sigur că industria mobilei, pe lângă numărul de locuri pe care le creaţi, generează în orizontală între 4 şi 8 locuri de muncă suplimentar. Şi, atunci, dacă facem şi multiplicăm acest factor, atunci trebuie să vedem de fapt care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm pentru creşterea competitivităţii", a precizat Florin Spătaru.
 
Ministrul Economiei susţine că promovarea acestui sector este extrem de importantă.
 
"Promovarea acestui sector este extrem de importantă pentru că, bănuiesc că şi dumneavoastră sesizaţi aşa cum sesizez şi eu, în momentul în care îţi alegi un obiect de mobilier, îl alegi funcţional, dar alegi şi vizual. Îţi face plăcere să îl cumperi, să-l ai în casă. Şi, atunci, promovarea contează cu atât mai mult. Eu am rămas surprins acum un an şi ceva când un predecesor de-al meu a tăiat toate bugetele pentru promovarea exportului. Lucru care nu trebuie să se mai întâmple. Pentru că, aşa cum dumneavoastră lucraţi pentru dezvoltarea de noi produse, calitate superioară, noi avem obligaţia, ca stat, să promovăm exact acele sectoare - ne duc la un plus de competitivitate", a adăugat ministrul Economiei.
 
Florin Spătaru consideră că se poate face foarte mult în acest sector implementând elemente de economie circulară.
 
"Aş vrea să vă mai adresez o provocare, pentru că ieri am adoptat în şedinţa de Guvern Strategia pe economie circulară. Cred că se poate face foarte mult în sectorul dumneavoastră implementând elemente de economie circulară care, la rândul lor, să creeze plus valoare şi să puteţi, de asemenea, să susţineţi auxiliar, dar şi primar, un astfel de demers. Noi am avut mai multe discuţii la Ministerul Economiei. Am discutat de energie, am discutat de modul în care putem să păstrăm competitivitatea. Aştept să avem aceste discuţii aplicate şi să putem să promovăm în context european industria mobilei româneşti pentru că aduceţi această plus valoare în economia românească - şi pentru că nimeni din sectorul public sau din minister sau din Guvernul României n-ar trebui să considere industria mobilei ca fiind o industrie care funcţionează de la sine. Aveţi nevoie de sprijin. Sunt absolut de acord şi sunt dispus să discutăm pe măsuri concrete în perioada următoare cum putem să vă aducem acest plus de competitivitate pentru a asigura şi sustenabilitatea în următorii ani", a mai spus Spătaru.
 
Târgul Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii BIFE-SIM 2022 se desfăşoară în perioada 22-25 septembrie, în Pavilionul B2 ROMEXPO. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2781 / 8966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...