ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Inteligența artificială, drepturile de autor și disputele juridice: Procesele deschid calea unei noi frontiere juridice

12 Iulie 2023   |   Monica Stătescu (partener), Marius Gheldiu (associate) - Filip & Company

Pe măsură ce IA continuă să evolueze, găsirea unui echilibru între inovare și protejarea drepturilor creatorilor devine din ce în ce mai importantă. Deciziile instanțelor în aceste cazuri vor juca un rol esențial în stabilirea de orientări și precedente pentru interacțiunea IA cu operele protejate prin drepturi de autor, având un impact asupra dezvoltării și implementării sistemelor de IA în întreaga lume.

 
 
Domeniul inteligenței artificiale (IA) s-a găsit recent implicat în dispute juridice legate de încălcarea drepturilor de autor. Aceste dispute juridice au ridicat întrebări importante cu privire la limitele folosirii datelor pentru instruirea IA și implicațiile privind protecția drepturilor de autor.

După marele proces colectiv împotriva Microsoft, a filialei sale GitHub și a OpenAI, prin care aceste companii sunt acuzate de implicare în „piraterie software la o scară fără precedent” prin dezvoltarea asistentului lor de codare bazat pe inteligență artificială, GitHub Copilot, a apărut o altă dispută juridică importantă.

Recent, autorii Mona Awad și Paul Tremblay au intentat un proces colectiv împotriva OpenAI, organizația care se află în spatele ChatGPT, susținând că operele lor protejate prin drepturi de autor au fost prelucrate ilegal și utilizate ca material de instruire pentru ChatGPT.


Autorii susțin că ChatGPT a generat rezumate foarte precise ale romanelor lor, ceea ce indică o utilizare directă a materialului lor protejat prin drepturi de autor fără permisiune. Pentru a demonstra pretinsa utilizare de către ChatGPT a materialului protejat prin drepturi de autor, în proces sunt incluse exemple de rezumate.

Procesul intentat împotriva ChatGPT ridică întrebări critice cu privire la utilizarea operelor protejate prin drepturi de autor în antrenarea modelelor de inteligență artificială. Bătălia juridică va explora probabil limitele utilizării echitabile ori „fair use” în terminologia engleză de către IA a materialelor protejate prin drepturi de autor, în special în contextul modelelor lingvistice de mari dimensiuni.

În timp ce autorii dispun de protecție legală pentru operele lor protejate prin drepturi de autor, într-un articol de presă scris pentru The Guardian, se susține că provocarea va consta în stabilirea unei pierderi financiare directe atribuibile sistemelor de inteligență artificială antrenate în baza unor astfel de materiale. În plus, dovedirea unei legături de cauzalitate între rezumatele generate de IA și prejudiciul financiar al autorilor poate reprezenta un obstacol semnificativ în a construi argumentația împotriva ChatGPT.
Implicațiile procesului ChatGPT nu se limitează la Statele Unite; ele se extind dincolo de Atlantic, în Europa, unde legile privind drepturile de autor sunt diferite.

Statele europene au în vigoare excepții specifice de la protecția conferită prin legislația privind drepturile de autor pentru extragerea de texte și date (text and data mining sau TDM), permițând utilizarea liberă a materialului protejat prin drepturi de autor în anumite scopuri și în anumite condiții. Concret, prin Directiva 2019/790 privind drepturile de autor pe piața unică digitală, au fost introduse în legislativul UE două noi excepții obligatorii în ce privește extragerea de texte și date.  

Prima excepție vizează extragerea de texte și date efectuată de organizațiile de cercetare și de instituțiile de conservare a patrimoniu cultural în scopuri de cercetare științifică, în timp ce a doua excepție este mult mai generală și permite oricărei entități să reproducă și să utilizeze opere accesibile în mod legal în scopul extragerii de texte și date, atât timp cât utilizarea în acest mod a operelor și a altor obiecte protejate nu a fost interzisă în mod expres de către titularii de drepturi.

După cum a subliniat dna profesor Eleonora Rosati în articolul Copyright as an Obstacle or an Enabler? A European Perspective on Text and Data Mining and Its Role in the Development of AI Creativity din data de 26 septembrie 2019, prin prevederea expresă a excepțiilor care permit extragerea de texte și date, legiuitorul UE a clarificat faptul că angajarea în asemenea activități fără un acord în baza căruia să fie conferită o licență sau care nu se încadrează în domeniul de aplicare al excepțiilor disponibile poate duce la o potențială răspundere pentru încălcarea drepturilor de autor.

În acest context, deși cadrul de reglementare din SUA poate fi diferit de cel din Uniunea Europeană, procesele intentate împotriva ChatGPT și GitHub Copilot demonstrează preocupările tot mai mari legate de utilizarea de către IA a materialului protejat prin drepturi de autor și pot oferi informații valoroase cu privire la acest subiect neexplorat. Astfel, rezultatele acestor dispute juridice au potențialul de a modela viitorul drepturilor de autor în domeniul IA, nu numai în Statele Unite, ci și în Europa.

Pe măsură ce IA continuă să evolueze, găsirea unui echilibru între inovare și protejarea drepturilor creatorilor devine din ce în ce mai importantă. Deciziile instanțelor în aceste cazuri vor juca un rol esențial în stabilirea de orientări și precedente pentru interacțiunea IA cu operele protejate prin drepturi de autor, având un impact asupra dezvoltării și implementării sistemelor de IA în întreaga lume.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1599 / 9060
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...