
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
24 Aprilie 2024
Ștefania EnacheAlexandru Dinuță a avut „câteva experiențe memorabile cu companii foarte mari din România și din străinătate”, iar din aceste experiențe a învățat că o negociere, oricât de lungă, nu se termină până în momentul în care contractul s-a semnat, că detaliile cele mai mici pot avea o importanță covârșitoare și că cel mai bun contract este acela care nu este scos niciodată din dulap pentru simplul motiv că a fost negociat atât de bine încât părțile știu exact ce și-au dorit și că nu vor să ajungă să încerce reinterpretarea și răstălmăcirea clauzelor acestuia.
![]() |
Alexandru Dinuță povestește că, după terminarea facultății, în anul 2003, era hotărât să urmeze drumul unei cariere juridice, doar că în orice anunț de angajare apărea și condiția minimală de doi ani de experiență. „După câteva luni de căutări în care m-am tot lovit de bariera celor „doi ani experiență”, m-am angajat ca agent marketing și am continuat să citesc anunțurile din ziarele locale (Ploiești). Am mers la un interviu unde nu apărea această condiție și mi-au explicat că nu se cere experiență deoarece se oferă salariul minim pe economie, dar că lucrând acolo voi avea ocazia să acumulez în scurt timp foarte multă experiență – și așa a fost. Acesta este si începutul, în octombrie 2003, al aventurii mele de consilier juridic la Transport Auto Ploiești 1 S.A. ”, își amintește juristul.
Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.
Odată început acest traseu profesional, au tot venit experiențe noi pe care le-a trăit din plin și din care a învățat foarte multe. „Ca să fiu foarte scurt și concis, au urmat Termoelectrica Ploiești S.A. începând cu noiembrie 2005 (unde am învățat despre hațișurile lucrului într-o companie mică de stat), Cardinal Motors SRL, Sucursala Ploiesti, începând cu iulie 2007 (unde am învățat cât de important este clientul), iar din februarie 2009 sunt la Amromco Energy SRL (unde am învățat cât de important este domeniul în care lucrezi, stabilitatea și evoluția profesională). Tot acest timp a mai fost presărat cu diverse colaborări relativ scurte, dintre care cea mai importantă este cu Garda Naționala de Mediu - Comisariatul Județean Prahova (2008). Pe planul dezvoltării personale și profesionale, au urmat un masterat în științe penale (2007), promovarea examenului de avocat definitiv în baroul Prahova (2009), mediator (2013), de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă CCI Prahova (2017), de expert tehnic al Federației Patronale de Petrol și Gaze (2021) și alte diverse cursuri si specializări”, detaliază interlocutorul BizLawyer.
„În viață este bine să faci ceea ce este corect”
Parcurgând toate aceste experiențe, a învățat că, în viața de zi cu zi, este bine să ai un set de principii clare, iar pe cele ale Dreptului le vede ca fiind cele mai bune. „În carieră sunt hotărât și dedicat să ofer consiliere cu mare atenție la detalii cu privire la toate aspectele și indiferent de importanța acestora – am învățat că pentru fiecare persoană problema pentru care cere ajutor este cea mai importantă, indiferent cât de mică mi se pare mie în acel moment. Urmăresc să mă asigur că sfatul meu este practic, clar și inteligibil, pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor în cel mai eficient mod. Încerc mereu să fiu prietenos, optimist, dar realist și de încredere și încă mai am dorința de a mă îmbunătăți și de a mă dezvolta în mod constant”, susține Alexandru Dinuță.
Le poartă o mare recunoștință părinților săi, care, deși nu au avut nicio legătură cu domeniul juridic, l-au învătat de mic că regulile trebuie respectate și în viață este bine să faci ceea ce este corect.
În cariera sa profesională de până acum a întâlnit mulți oameni de la care a avut de învățat. „Am aflat multe povești frumoase, dar pe care nu cred că le-aș putea povesti aici din rațiuni de timp și spațiu. Pot însă să confirm că am învățat și incerc să învăț în continuare din toate experiențele”, mai spune avocatul.
De asemenea, a avut „câteva experiențe memorabile cu companii foarte mari din România și din străinătate”, iar din aceste experiențe a învățat că o negociere, oricât de lungă, nu se termină până în momentul în care contractul s-a semnat, că detaliile cele mai mici pot avea o importanță covârșitoare și că cel mai bun contract este acela care nu este scos niciodată din dulap pentru simplul motiv că a fost negociat atât de bine încât părțile știu exact ce și-au dorit și că nu vor să ajungă să încerce reinterpretarea și răstălmăcirea clauzelor acestuia.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Profesioniștii din domeniul juridic ar trebui să aibă un rol mai important în societate
În opinia sa, rolul profesioniștilor în domeniul dreptului în societate este foarte mult diminuat de faptul că, în general, nu se profită de cunoștințele acestora decât la locul de muncă și poate, în familie. Interlocutorul BizLawyer este de părere că ar trebui să aibă un rol mult mai important în societate deoarece aceștia cunosc practic problemele cu care se confruntă zi de zi și an de an în domeniile în care lucrează și ar putea consilia autoritățile cu punctul de vedere practic din interiorul ramurei industriale în care își desfășoară activitatea. „Astfel, mare parte din reglementările emise de stat ar putea să se potrivească mult mai bine scopului în care au fost emise prin punerea în practică mult mai facilă”, nuanțează avocatul.
De asemenea, subliniază faptul că, având în vedere evoluția aproape amețitoare în toate domeniile, viitorul acestei profesii pare asigurat. „Despre următoarele etape ale evoluției din comunitatea acestui grup profesional aș putea să spun doar că, în opinia mea, pare că îi lipsește o unitate mai bună. Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”, adaugă Alexandru Dinuță.
În ceea ce privește provocările cu care se confruntă profesiile din domeniul juridic, în România o mare provocare este reprezentată de schimbarea continuă a legislației. „Am explicat, acum câțiva ani buni, unui investitor străin care vroia să facă un plan cu previzibilitate pe termen lung și foarte lung că, în România, legislația se schimbă atât de des încât orice soluție ai încerca și orice cale ai alege, s-ar putea să fii primul care urmează acea cale și să nu nu găsești deloc doctrina și jurisprudența care să fie aplicabilă în noile condiții. În ceea ce priveste noua provocare a „artificial intelligence”, o să vedem în anii care vin ce va reprezenta și dacă această inteligență ar putea cu adevărat să înlocuiască omul în acest domeniu ce are neapărată nevoie de interpretarea fiecărei situații particulare nu doar în ceea ce privește „litera legii”, ci mai ales în „spiritul legii” ”, mai spune interlocutorul BizLawyer.
Includerea sa în galeria Legal 500 / GC Powerlist – 2023 îl onorează și îl responsabilizează în același timp. „Privind spre viitor și fiind un optimist convins vreau să cred că acesta sună bine, dar partea mea realistă mă face să încerc să mă pregătesc cât de bine pot pentru orice provocare, oricum ar arăta aceasta”, încheie Alexandru Dinuță.


.jpg)

Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 286 / 1978 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...