ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”

24 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

Alexandru Dinuță a avut „câteva experiențe memorabile cu companii foarte mari din România și din străinătate”, iar din aceste experiențe a învățat că o negociere, oricât de lungă, nu se termină până în momentul în care contractul s-a semnat, că detaliile cele mai mici pot avea o importanță covârșitoare și că cel mai bun contract este acela care nu este scos niciodată din dulap pentru simplul motiv că a fost negociat atât de bine încât părțile știu exact ce și-au dorit și că nu vor să ajungă să încerce reinterpretarea și răstălmăcirea clauzelor acestuia.

 
 
Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy, a fost atras încă din copilărie de posibilitatea de a urma o carieră juridică.  Pentru că a fost fascinat dintotdeauna de istorie a ajuns să-i placă și domeniul juridic, „atât ca filozofie a Dreptului cu principiile statuate încă din cele mai vechi timpuri cât și ca utilitate pentru avantajul dat de cunoașterea regulilor după care ne desfășurăm viața de zi cu zi”.  Debutul său în profesie nu a fost însă unul lin, fiind nevoit să parcurgă anumite etape „ocolitoare” pentru a ajunge acolo unde și-a dorit. Nu regretă niciuna dintre experiențele trăite, fiind conștient de faptul că l-au ajutat să se formeze și să ajungă la nivelul pe care îl are astăzi.  „Deși este limpede că au fost momente cu suișuri și coborâșuri, așa cum este normal în viață, aș alege să nu schimb nimic deoarece am încercat să învăț, să evoluez și să păstrez o atitudine optimistă în urma tuturor experiențelor avute până acum. Până la urmă, fiecare dintre noi este suma experiențelor avute, a modului în care și le-a însușit și mai ales a învățămintelor trase în urma acestora”, punctează interlocutorul BizLawyer.


Alexandru Dinuță povestește că, după terminarea facultății, în anul 2003, era hotărât să urmeze drumul unei cariere juridice, doar că în orice anunț de angajare apărea și condiția minimală de doi ani de experiență. „După câteva luni de căutări în care m-am tot lovit de bariera celor „doi ani experiență”, m-am angajat ca agent marketing și am continuat să citesc anunțurile din ziarele locale (Ploiești). Am mers la un interviu unde nu apărea această condiție și mi-au explicat că nu se cere experiență deoarece se oferă salariul minim pe economie, dar că lucrând acolo voi avea ocazia să acumulez în scurt timp foarte multă experiență – și așa a fost. Acesta este si începutul, în octombrie 2003, al aventurii mele de consilier juridic la Transport Auto Ploiești 1 S.A. ”, își amintește juristul.

Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy.

* * * * * *
Odată început acest traseu profesional, au tot venit experiențe noi pe care le-a trăit din plin și din care a învățat foarte multe. „Ca să fiu foarte scurt și concis, au urmat Termoelectrica Ploiești S.A. începând cu noiembrie 2005 (unde am învățat despre hațișurile lucrului într-o companie mică de stat), Cardinal Motors SRL, Sucursala Ploiesti, începând cu iulie 2007 (unde am învățat cât de important este clientul), iar din februarie 2009 sunt la Amromco Energy SRL (unde am învățat cât de important este domeniul în care lucrezi, stabilitatea și evoluția profesională). Tot acest timp a mai fost presărat cu diverse colaborări relativ scurte, dintre care cea mai importantă este cu Garda Naționala de Mediu - Comisariatul Județean Prahova (2008). Pe planul dezvoltării personale și profesionale, au urmat un masterat în științe penale (2007), promovarea examenului de avocat definitiv în baroul Prahova (2009), mediator (2013), de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă CCI Prahova (2017), de  expert tehnic al Federației Patronale de Petrol și Gaze (2021) și alte diverse cursuri si specializări”, detaliază interlocutorul BizLawyer.

„În viață este bine să faci ceea ce este corect”

Parcurgând toate aceste experiențe, a învățat că, în viața de zi cu zi, este bine să ai un set de principii clare, iar pe cele ale Dreptului le vede ca fiind cele mai bune. „În carieră sunt hotărât și dedicat să ofer consiliere cu mare atenție la detalii cu privire la toate aspectele și indiferent de importanța acestora – am învățat că pentru fiecare persoană problema pentru care cere ajutor este cea mai importantă, indiferent cât de mică mi se pare mie în acel moment. Urmăresc să mă asigur că sfatul meu este practic, clar și inteligibil, pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor în cel mai eficient mod. Încerc mereu să fiu prietenos, optimist, dar realist și de încredere și încă mai am dorința de a mă îmbunătăți și de a mă dezvolta în mod constant”, susține Alexandru Dinuță.

Le poartă o mare recunoștință părinților săi, care, deși nu au avut nicio legătură cu domeniul juridic, l-au învătat de mic că regulile trebuie respectate și în viață este bine să faci ceea ce este corect.
În cariera sa profesională de până acum a întâlnit mulți oameni de la care a avut de învățat. „Am aflat multe povești frumoase, dar pe care nu cred că le-aș putea povesti aici din rațiuni de timp și spațiu. Pot însă să confirm că am învățat și incerc să învăț în continuare din toate experiențele”, mai spune avocatul.

De asemenea, a avut „câteva experiențe memorabile cu companii foarte mari din România și din străinătate”, iar din aceste experiențe a învățat că o negociere, oricât de lungă, nu se termină până în momentul în care contractul s-a semnat, că detaliile cele mai mici pot avea o importanță covârșitoare și că cel mai bun contract este acela care nu este scos niciodată din dulap pentru simplul motiv că a fost negociat atât de bine încât părțile știu exact ce și-au dorit și că nu vor să ajungă să încerce reinterpretarea și răstălmăcirea clauzelor acestuia.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Profesioniștii din domeniul juridic ar trebui să aibă un rol mai important în societate

În opinia sa, rolul profesioniștilor în domeniul dreptului în societate este foarte mult diminuat de faptul că, în general, nu se profită de cunoștințele acestora decât la locul de muncă și poate, în familie. Interlocutorul BizLawyer este de părere că ar trebui să aibă un rol mult mai important în societate deoarece aceștia cunosc practic problemele cu care se confruntă zi de zi și an de an în domeniile în care lucrează și ar putea consilia autoritățile cu punctul de vedere practic din interiorul ramurei industriale în care își desfășoară activitatea. „Astfel, mare parte din reglementările emise de stat ar putea să se potrivească mult mai bine scopului în care au fost emise prin punerea în practică mult mai facilă”, nuanțează avocatul.

De asemenea, subliniază faptul că, având în vedere evoluția aproape amețitoare în toate domeniile, viitorul acestei profesii pare asigurat. „Despre următoarele etape ale evoluției din comunitatea acestui grup profesional aș putea să spun doar că, în opinia mea, pare că îi lipsește o unitate mai bună. Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”, adaugă Alexandru Dinuță.

În ceea ce privește provocările cu care se confruntă profesiile din domeniul juridic, în România o mare provocare este reprezentată de schimbarea continuă a legislației. „Am explicat, acum câțiva ani buni, unui investitor străin care vroia să facă un plan cu previzibilitate pe termen lung și foarte lung că, în România, legislația se schimbă atât de des încât orice soluție ai încerca și orice cale ai alege, s-ar putea să fii primul care urmează acea cale și să nu nu găsești deloc doctrina și jurisprudența care să fie aplicabilă în noile condiții. În ceea ce priveste noua provocare a „artificial intelligence”, o să vedem în anii care vin ce va reprezenta și dacă această inteligență ar putea cu adevărat să înlocuiască omul în acest domeniu ce are neapărată nevoie de interpretarea fiecărei situații particulare nu doar în ceea ce privește „litera legii”, ci mai ales în „spiritul legii”  ”, mai spune interlocutorul BizLawyer.

Includerea sa în galeria Legal 500 / GC Powerlist – 2023 îl onorează și îl responsabilizează în același timp. „Privind spre viitor și fiind un optimist convins vreau să cred că acesta sună bine, dar partea mea realistă mă face să încerc să mă pregătesc cât de bine pot pentru orice provocare, oricum ar arăta aceasta”, încheie Alexandru Dinuță.

Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”

→   De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru

→   De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 22 / 1716
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...