ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România a avut un an nefavorabil pentru sectorul energetic, cu o producţie hidro mai mică cu 40% faţă de 2023 (ministru)

28 Noiembrie 2024   |   Agerpres

România importă aproximativ 2.700 de megawaţi, în contextul în care consumul este destul de ridicat, de 8.200 de megawaţi, iar producţia este redusă.

 
 
România a avut un an nefavorabil pentru sectorul energetic, extrem de secetos, cu o producţie hidro mai mică cu aproximativ 40% faţă de anul trecut, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El a subliniat că România importă aproximativ 2.700 de megawaţi, în contextul în care consumul este destul de ridicat, de 8.200 de megawaţi, iar producţia este redusă.

"Ne putem uita cu toţii pe site-ul Transelectrica şi să vedem că importăm undeva la 2.700 de megawaţi pentru că avem un consum destul de ridicat, de 8.200 de megawaţi şi o producţie redusă, în contextul unui an nefavorabil pentru sectorul energetic, extrem de secetos, un an cu o hidraulicitate mică, un an cu o producţie hidro cam cu 40% mai mică decât anul trecut, din ceea ce mi-a comunicat Hidroelectrica. După cum vedeţi, tragem de rezerva din lacurile de acumulare. Ea este încă la un nivel rezonabil, de peste 60%, dar suntem prudenţi noi - şi când spun noi mă refer în mod special la Dispecerul Energetic Naţional, în utilizarea acestei resurse. În rest, vedeţi când nu avem nici vânt, când sunt zile cu nori, când nu ne ajută nici apa. Din păcate, după ce ani de zile, din 2012, în mod special, România a închis mii de megawaţi producţie în bandă cărbune şi gaz, suntem în situaţia în care am devenit dependenţi de importuri - şi devreme, pentru că anul trecut eram în aceeaşi situaţie, ba chiar sunt mai mulţi megawaţi în sistemul energetic naţional anul acesta, cam cu 1.000 de megawaţi, inclusiv Grupul 5 Rovinari. Anul trecut am fost net exportatori, nu am avut aceste situaţii", a menţionat Sebastian Burduja, la conferinţa ZF Energie 2024.


Totodată, el a precizat că "întreaga regiune aleargă după energie", mai ales la vârful de consum de seara, motiv pentru care există presiune pe preţuri, inclusiv pe piaţa de echilibrare.

"Din păcate, vremea nu ne afectează doar pe noi, afectează toată regiunea - şi atunci întreaga regiune aleargă după energie, mai ales la vârful de consum de seara, ceea ce pune presiune pe preţuri, inclusiv pe piaţa de echilibrare. Este consecinţa a 30 şi ceva de ani în care, din păcate, România a investit prea puţin în sectorul energetic. Cred că după 1990 ne-am culcat pe ureche. Am trăi din hidrocentralele şi termocentralele construite acum decenii", a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, 10.000 de megawaţi în total, solar şi eolian, sunt finanţabili în prezent, o bună parte dintre aceste proiecte fiind deja în lucru.

"Eu cred că, în ultimul an şi jumătate, în mod special, vorbesc de mandatul meu, poate e valabil şi înainte, ne-am trezit, ne-am dat seama că stăm pe multe fonduri europene, PNRR, 1,6 miliarde euro, Fondul pentru Modernizare, vreo 14 miliarde - şi am reuşit să atragem către sistemul energetic undeva la 14 miliarde de euro, incluzând aici şi schema contractelor pentru diferenţă. Ne pregătim până la finalul lunii decembrie să avem contractele semnate pentru 1.500 de megawaţi. Datele arată bine, au fost primite multe oferte şi cred că preţul pe care ne vom închide, preţul de exercitare, va fi unul foarte competitiv şi bine că e aşa, pentru că timp de 15 ani de zile vrem ca acest preţ să fie nu doar stabil, dar să nu fie nici o povară pentru România şi să ne încadrăm în bugetul de 3 miliarde de euro. În plus, cred că sunt 10.000 de megawaţi în total, solar şi eolian, care sunt finanţabili în acest moment şi o bună parte dintre aceste proiecte sunt deja în lucru. Am şi pus în funcţiune proiecte finanţate din PNRR. De asemenea, avem 3.500 de megawaţi proiecte grupuri pe gaz. Includ aici investiţia privată de la Mintia, 1.700 de megawaţi, cu o perspectivă bună de a avea măcar parte din ea, 1.200 de megawaţi gata anul viitor, în 2025", a mai spus ministrul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 9059
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...