ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Aurescu - la Forumul SUERD; a propus valorificarea legăturilor cu alte iniţiative UE din regiune

22 Octombrie 2020   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, şeful diplomaţiei române a salutat finalizarea procesului de revizuire a acestei Strategii şi adoptarea noului Plan de acţiuni ale SUERD, subliniind eforturile preşedinţiei române a SUERD din 2019 în promovarea acestui obiectiv.

 
 
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, joi, în format videoconferinţă, la reuniunea ministerială din cadrul Forumului anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD), organizat de către Preşedinţia rotativă a Croaţiei.
 
Tema centrală a forumului - "Harmonious and sustainable development of the Danube Region" ("Dezvoltarea sustenabilă şi armonioasă a regiunii Dunării") - a prilejuit realizarea unui bilanţ la 10 ani de la lansarea Strategiei, la iniţiativa României şi Austriei, precum şi prezentarea eforturilor statelor SUERD de a preveni şi combate efectele multiple ale pandemiei de COVID-19 şi identificarea unor demersuri şi proiecte comune de redresare socio-economică în regiunea Dunării.
 
Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, şeful diplomaţiei române a salutat finalizarea procesului de revizuire a acestei Strategii şi adoptarea noului Plan de acţiuni ale SUERD, subliniind eforturile preşedinţiei române a SUERD din 2019 în promovarea acestui obiectiv.
 
În acest context, a amintit rolul României de co-iniţiator al Strategiei UE în 2008 şi asigurarea de către ţara noastră şi Austria a birourilor Secretariatului tehnic al Strategiei. Totodată, a exprimat deschiderea României de a continua să găzduiască această structură şi după 2021.
 
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că provocările generate de criza pandemică reprezintă un test al rezilienţei statelor şi societăţilor din regiune, criza putând fi depăşită numai prin manifestarea solidarităţii regionale, ca expresie a responsabilităţii comune, prin apărarea valorilor democratice şi a ordinii bazate pe reguli şi drept internaţional, precum şi prin adaptarea la contextul actual.
 
Ministrul român a menţionat, totodată, demersurile UE pentru depăşirea actualei crize şi de redresare a economiilor statelor membre, sub forma ajustărilor Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 şi adoptării celui mai ambiţios plan investiţional din istoria Uniunii ("Next Generation UE"), precum şi sprijinul financiar substanţial al UE pentru ţările din Balcanii de Vest şi Vecinătatea Estică.
 
Şeful diplomaţiei române a evocat, cu acest prilej, contribuţia României în plan regional şi la nivelul UE la eforturile de prevenire şi combatere a pandemiei, în principal ajutorul în beneficiul cetăţenilor R. Moldova prin trimiterea de echipe medicale, alocări de fonduri şi donaţii de produse sanitare de primă necesitate, respectiv găzduirea de către România a rezervei strategice de echipamente medicale (RescEU) de care au beneficiat inclusiv ţări din Balcanii de Vest.
 
Aurescu a subliniat, de asemenea, rolul benefic al cooperării regionale din cadrul SUERD în apropierea de standardele, valorile şi practicile UE a ţărilor participante la SUERD din afara Uniunii şi a propus valorificarea legăturilor SUERD cu alte iniţiative ale UE în regiune, precum Sinergia Mării Negre, Agenda maritimă comună pentru Marea Neagră, cu obiectivul de a sprijini acţiuni şi proiecte comune în domeniile mediului, cercetării-dezvoltării, energiei, transporturilor, revigorării economice.
 
Bogdan Aurescu a salutat eforturile preşedinţiei croate la SUERD în această perioadă dificilă, marcată de pandemia de COVID-19 şi a urat succes viitoarei preşedinţii rotative slovace la acest format de cooperare regională. Miniştrii participanţi au adoptat, la finalul reuniunii o declaraţie politică care reafirmă semnificaţia crucială a consolidării cooperării între statele regiunii dunărene în depăşirea actualei crize.
 
Strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD) reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, promovată, în iunie 2008, printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru, adresată preşedintelui Comisiei Europene. SUERD este un instrument comunitar de cooperare macro-regională al statelor riverane, destinat dezvoltării economice şi sociale a macroregiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei UE.
 
La Strategia Dunării participă 14 state: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Germania - landurile Bavaria si Baden-Wurttemberg, Ungaria) şi cinci state non-UE (Serbia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, R. Moldova şi Ucraina).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2766 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...