ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bonificațiile pentru impozitul pe profit: Cine poate beneficia și în ce condiții. Aspecte care necesită clarificare

24 Aprilie 2020   |   Alexandra Popa, Senior Manager Taxe Directe, si Delia Bivolaru, Senior Consultant Taxe Directe - PwC România

De această bonificație beneficiază și firmele care au optat pentru un an fiscal diferit față de anul calendaristic dacă plătesc impozitul datorat pentru trimestrul/ plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020.

 
 
Având în vedere contextul actual generat de criza COVID-19, autoritățile fiscale au adoptat o serie de măsuri pentru a veni în ajutorul mediului de afaceri și totodată pentru a stimula încasările la bugetul de stat.  Printre acestea se numără și acordarea unei bonificații pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 33/2020.

Bonificația acordată este de 5% pentru marii contribuabili și 10% pentru contribuabilii mici și mijlocii și se  calculează asupra impozitului pe profit datorat pentru trimestrul respectiv. Impozitul pe profit de plată se determină prin scăderea din impozitul pe profit datorat a bonificatiei aferente, în funcție de categoria în care se încadrează firma.

De această bonificație beneficiază și firmele care au optat pentru un an fiscal diferit față de anul calendaristic dacă plătesc impozitul datorat pentru trimestrul/ plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020.

Deși această măsură este una benefică, în practică apar diferite situații specifice unde aplicarea bonificației este la acest moment încă neclară, așa cum vom detalia în cele ce urmează cu privire la două astfel de situații identificate de către noi.

Bonificația poate fi aplicată de către firmele care nu au achitat impozitul pe profit datorat pentru anul 2019?

Având în vedere că pentru obligațiile fiscale scadente în perioada stării de urgență precum și 30 de zile după încetarea acesteia nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, obligațiile respective nefiind considerate restante în această perioadă, unele firme au decis să aplice măsura și astfel nu au achitat impozitul pe profit anual datorat aferent anului 2019 ce avea termen scadent la 25 martie 2020.

Prin urmare, se pune în discuție situația acelor firme care doresc să beneficieze de bonificația mai sus menționată dar care nu au plătit impozitul pe profit datorat pentru anul 2019, întrucât acesta va figura ca nestins în evidența pe plătitor la momentul scadenței și plății impozitului pe profit aferent trimestrul I.

Legislația fiscală în domeniu stabilește scadența obligațiilor fiscale menționate și totodată, prevede că obligațiile fiscale se sting în ordinea scadenței acestora. În cazul de față, scadența plății impozitului pe profit pentru anul 2019 este 25 martie 2020, iar pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I este 25 aprilie 2020.

Astfel, prin raportare la prevederile legale, stingerea acestor obligații fiscale ar trebui efectuată conform scadenței prevăzute.

Prin urmare, deși o firmă realizează plata pentru impozitul pe profit datorat pentru trimestrul I 2020 înainte sau la data de 25 aprilie 2020, această plată va fi alocată cu prioritate pentru stingerea impozitului pe profit datorat pentru anul 2019, deoarece acesta are scadența anterioară față de impozitul pe profit datorat pentru trimestrul I 2020.

Așadar, se pune întrebarea dacă această alocare a plății în evidența pe plătitor are impact asupra aplicării bonificației, având în vedere că singura condiție prevăzută de OUG 33/2020 pentru aplicarea acesteia, respectiv de a efectua plata impozitului pe profit datorat pentru trimestrul I 2020 până la data de 25 aprilie 2020, este îndeplinită, independent de alte obligații fiscale restante ale respectivei firme.

Totodată, nu putem exclude o abordare strictă din partea autorităților fiscale care ar putea considera că, în fapt, condiția de a beneficia de respectiva bonificație nu a fost îndeplinită întrucât plata efectuată a stins în evidența pe plătitor impozitul pe profit datorat pentru anul 2019 și astfel stingerea impozitului pe profit datorat pentru trimestrul I 2020 nu a fost efectuată, drept pentru care ar putea să recalculeze impozitul pe profit datorat de acea firmă prin eliminarea bonificației aplicate.

Pot beneficia de bonificație și firmele care au sume de recuperat de la bugetul de stat?

În cazul firmelor care au sume achitate în plus la bugetul de stat și aleg să își stingă obligația de plată pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I 2020 prin compensarea acesteia cu sumele achitate în plus, se pune de asemenea întrebarea dacă acestea pot beneficia de bonificație sau nu.

Conform prevederilor OUG 33/2020, condiția care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de bonificație este de a efectua o plată a impozitului pe profit datorat pentru trimestrul I 2020. Mai departe, analizând preambulul Ordonanței, observăm că unul dintre scopurile  pentru care este acordată bonificația este stimularea plății obligațiilor fiscale scadente către bugetul de stat, luând în considerare faptul că pentru obligațiile fiscale datorate în perioada stării de urgență precum și 30 de zile după încetarea acesteia nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere.

Totodată, legislația fiscală prevede mai multe modalități de stingere a obligațiilor fiscale, printre care plata și compensarea, acestea reprezentând însă două modalități distincte de stingere a obligațiilor fiscale.

Având în vedere forma actuală a OUG 33/2020, precum și reglementarea plății ca modalitate distinctă de stingere a obligațiilor fiscale, este previzibil ca la acest moment autoritățile fiscale să adopte o abordare formală și să nu accepte ca firmele care au stins prin compensare obligația de plată pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I 2020 să beneficieze de bonificație. Totuși o astfel de interpretare din partea autorităților fiscale ar ridica serioase probleme legate de discriminarea existentă între firmele care aleg să stingă obligația fiscală prin plată și cele care optează pentru compensarea acesteia cu sumele achitate în plus de către acestea la bugetul de stat.

Întrucât termenul de 25 aprilie 2020 se apropie cu pași repezi, în lipsa unor clarificări din partea autorităților fiscale cu privire la cele de mai sus, unele firme se află în postura de a lua o decizie dificilă la acest moment în ceea ce privește aplicarea acestei bonificații. Având în vedere totodată că pentru obligațiile fiscale scadente în perioada stării de urgență precum și 30 de zile după încetarea acesteia nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, așa cum menționam mai sus, decizia firmelor va ține cont cel mai probabil și de posibilitatea rectificării ulterioare a bonificației aplicate la acest moment.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 3426 / 5212
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
    Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
    Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
    Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
    RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
    RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
    Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
    Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
    Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
    România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
    CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...