ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CJUE decide împotriva culegerii masive de date de conexiune de către statele UE

06 Octombrie 2020   |   Agerpres

Sesizată de jurisdicţiile din Franţa, Belgia şi Marea Britanie, Curtea de la Luxemburg a confirmat că 'dreptul UE se opune unei reglementări naţionale care le impune furnizorilor de acces transmiterea sau conservarea generalizată şi nediferenţiată' de metadate de conexiuni la internat şi conversaţii telefonice în scopuri judiciare sau de culegere de informaţii.

 
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a statuat marţi că statele Uniunii nu le pot ordona operatorilor de telecomunicaţii culegerea 'generalizată şi nediferenţiată' de date de conexiune şi de localizare a utilizatorilor lor decât pe o durată limitată sau în mod ţintit, în special în cazuri de 'ameninţare gravă pentru securitatea naţională', transmite AFP.
 
Sesizată de jurisdicţiile din Franţa, Belgia şi Marea Britanie, Curtea de la Luxemburg a confirmat că 'dreptul UE se opune unei reglementări naţionale care le impune furnizorilor de acces transmiterea sau conservarea generalizată şi nediferenţiată' de metadate de conexiuni la internat şi conversaţii telefonice în scopuri judiciare sau de culegere de informaţii.
 
Concret, metadatele conexiunilor la internet şi conversaţiilor telefonice - care nu se referă la conţinutul mesajelor, ci la condiţiile în care acestea au fost schimbate (identitate, localizare, dată, durată ..) - nu pot fi păstrate pe termen nedefinit şi în mod uniform de către operatori.


CJUE admite totuşi derogări reglementate în cazul în care un stat se confruntă cu 'o ameninţare gravă pentru securitatea naţională, reală şi actuală sau previzibilă', situaţia care îl poate determina să impună, prin 'măsuri legislative', o retenţie 'generalizată şi nediferenţiată' a datelor 'pentru o durată limitată ca timp la strictul necesar'.

De asemenea, în 'lupta împotriva criminalităţii grave' şi pentru 'prevenirea unor ameninţări severe contra securităţii publice', un stat membru poate 'să prevadă retenţia ţintită a datelor, precum şi păstrarea lor rapidă'.

Totuşi, 'o astfel de ingerinţă în drepturile fundamentale trebuie însoţită de garanţii efective şi controlată de un judecător sau de o autoritate administrativă independentă', insistă Curtea europeană.

Într-o decizie din 2016 intitulată 'Tele2', CJUE stabilea că statele membre nu le pot impune furnizorilor o 'obligaţie generalizată şi nediferenţiată' de colectare şi de retenţie de date relative la trafic şi de date de localizare.

Mai multe state membre continuă însă să ceară o astfel de culegere de date pentru ca poliţişti, magistraţi sau servicii de informaţii să aibă acces la ele. Statele respective se sprijină pe prevederea din Tratatul UE conform căreia securitatea naţională 'rămâne în singura responsabilitate a fiecărui stat membru'.

Argumentul nu a convins însă CJUE, pentru care aceste practici contravin directivei europene privind 'viaţa privată şi comunicaţiile electronice'.

Curtea a examinat mai multe decrete de aplicare a codului francez al securităţii interne, din 2015 şi 2016, atacate în justiţie de mai mulţi furnizori de acces la internet.

În aceeaşi cauză, CJUE a mai fost sesizată în privinţa unor reglementări în vigoare în Belgia şi Marea Britanie, care le impun operatorilor acelaşi tip de culegere masivă de date.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2894 / 5258
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal consolidează echipa de managment prin promovarea a patru avocați pe poziția de partener | Cristina Roșu, Irina Stănică, Dragoș Iamandoiu și Călin Dragoman fac un pas înainte în carieră
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Clifford Chance Badea a asistat băncile în legătură cu emisiunea de obligațiuni ESG prin care Banca Transilvania a atras 700 mil. E de pe piețele internaționale. Mădălina Rachieru-Postolache (partener) și Radu Ropotă (Of-Counsel), în prim plan
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Șerban și Asociații continuă extinderea Departamentului de Drept Privat
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în lansarea unei emisiuni de obligațiuni verzi în valoare 700 mil. €. Ce avocați au fost în echipa de proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...