ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lege privind reorganizarea Staţiunii de Cercetare Geoagiu, sesizată la CCR de preşedintele Iohannis

29 Martie 2023   |   Agerpres

Parlamentul a transmis această lege, în vederea promulgării, pe 11 martie.

 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.
 
Parlamentul a transmis această lege, în vederea promulgării, pe 11 martie.
 
Şeful statului arată că actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art. 28 alin. (5) din Legea nr. 45/2009 referitor la preluarea şi integrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare prevăzute în anexa nr. 4, în sensul înlocuirii sintagmei "în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat" cu sintagma "învăţământ de stat". Totodată, potrivit legii, Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Geoagiu se reorganizează şi se preia prin absorbţie de către Liceul Teoretic "Alexandru Borza" - Geoagiu, iar anexele nr. 4 şi nr. 4.5 sunt înlocuite.
 
De asemenea, prin această lege sunt reglementate o serie de operaţiuni pentru plata datoriei Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu din subordonarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul fondurilor speciale şi către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Şeful statului menţionează că soluţia legislativă stabileşte ca aceste sume să fie utilizate de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu în termen de 15 zile lucrătoare de la încasare, exclusiv pentru achitarea obligaţiilor bugetare respective; să fie gestionate de către Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu prin conturi distincte de disponibilităţi deschise la Trezoreria Statului; să aibă destinaţie specială în condiţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă; să fie virate de către Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu în termen de 10 zile lucrătoare de la încasarea acestora.
 
"Prin conţinutul său normativ, această lege contravine unor norme şi principii constituţionale", spune preşedintele Iohannis.
 
El indică încălcarea principiului bicameralismului deoarece legea a fost respinsă de Senat, fiind adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, cu amendamente.
 
Potrivit raportului comun al celor trei comisii sesizate în fond cu această propunere legislativă, prin amendamentele aduse în Camera Deputaţilor, se repartizează suma de 1.600.000 lei din bugetul Ministerului Agriculturii pentru plata datoriei Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu din subordonarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul fondurilor speciale şi către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
 
"Amendamentele aduse în Cameră decizională legii supuse controlului de constituţionalitate se îndepărtează de la scopul avut în vedere de iniţiatori şi anume preluarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare de către Liceul Tehnologic Agricol "Alexandru Borza". De asemenea, alocarea unei sume importante de la bugetul de stat pentru plata datoriilor acestei staţiuni depăşeşte intenţia iniţiatorilor, iar în condiţiile în care Senatul, ca primă Cameră sesizată, a respins propunerea, apreciem că o astfel de soluţie legislativă trebuia să fie dezbătută şi votată de ambele Camere", explică şeful statului.
 
În opinia sa, se încalcă şi normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. El invocă şi lipsa unui temei-cadru în corpul actului modificator cu privire la anexa nr. 2 a legii deduse controlului de constituţionalitate.
 
Preşedintele adaugă că nu poate fi identificată o dispoziţie din care să rezulte schimbarea titularului dreptului de administrare a suprafeţelor de teren menţionate în această anexă, proprietate publică a statului.
 
Conform lui Iohannis, ar fi fost încălcate şi art. 1 alin. (4), art. 136 alin. (4) şi art. 147 alin. (4) din Constituţie prin modalitatea de constituire a dreptului de administrare.
 
Şeful statului arată că, din analiza coroborată a dispoziţiilor constituţionale şi legale, rezultă că stabilirea dreptului de administrare în favoarea Liceului Teoretic "Alexandru Borza" Geoagiu asupra suprafeţei de teren de 6,48 ha situată în oraşul Geoagiu, judeţul Hunedoara, nu se putea realiza prin lege, ca act al Parlamentului. Preşedintele Iohannis menţionează că operaţiunea juridică de constituire a dreptului real de administrare ar fi trebuit să se realizeze prin hotărâre a Guvernului.
 
Preşedintele Iohannis mai invocă încălcarea prevederii din Constituţie referitoare la standardele de calitate a legii. El arată că potrivit legii "unităţile de cercetare-dezvoltare prevăzute în anexa nr. 4 se preiau şi se integrează în cadrul instituţiilor de învăţământ de stat, al Academiei Române şi al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, după caz", indicând că, prin modificarea propusă, sintagma "instituţiilor de învăţământ superior de stat" este înlocuită cu sintagma "instituţiilor de învăţământ de stat", iar această normă este una lipsită de claritate şi generează confuzie, nefiind corelată cu ansamblul reglementărilor în domeniu.
 
Din analiza normelor incidente rezultă că în procesul de reorganizare a reţelei şcolare intră doar unităţi de învăţământ preuniversitar, completează preşedintele.
 
"Apreciem că mecanismul creat de legiuitor prin legea criticată care permite "preluarea" şi "integrarea" unităţilor de cercetare-dezvoltare prevăzute în Anexa nr. 4 în cadrul instituţiilor de învăţământ de stat nu este corelat cu ansamblul reglementărilor existente. Aceste operaţiuni nu sunt definite în mod clar de legea supusă controlului de constituţionalitate şi nu sunt corelate cu reglementările în vigoare anterior menţionate şi nici nu pot fi considerate derogatorii de la cadrul general aplicabil în prezent liceelor agricole, ca unităţi de învăţământ preuniversitar. De asemenea, este neclar dacă preluarea prin absorbţie a Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Geoagiu de către unitatea de învăţământ preuniversitar de stat, Liceul Teoretic "Alexandru Borza" Geoagiu, implică şi preluarea personalului staţiunii. Acest aspect ar conduce la imposibilitatea salarizării acestuia, deoarece, conform legislaţiei în vigoare, poate fi salarizat doar personalul didactic din învăţământul preuniversitar, nu şi cel de cercetare", spune preşedintele Iohannis.
 
El solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că această lege este neconstituţională în ansamblul său. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 731 / 5213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...