ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Kelemen Hunor: Prima opţiune a UDMR - refacerea coaliţiei cu USR; la un guvern cu PSD, PNL - vioara a doua

03 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Liderul UDMR a spus că, în cazul în care PNL va decide să meargă în coaliţie cu PSD, trebuie discutat detaliat programul, pentru că "pe post de bunică în geam nu stă nimeni".

 
 
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că prima opţiune a Uniunii pentru formarea guvernului este refacerea coaliţiei cu USR, arătând că, în cazul unei majorităţi cu PSD, social-democraţii vor revendica funcţia de prim-ministru "pentru că aşa este logic din punct de vedere politic".
 
"Din punctul nostru de vedere, prima opţiune este să refacem coaliţia din decembrie anul trecut cu USR. (...) Asta însemna o guvernare de 56%, cu gruparea Orban, negociem şi cu Ludovic Orban, se pot face reformele necesare, fără reforma Constituţiei, şi trebuie să dai o perspectivă pentru anii 2024 - 2028, spunând că, indiferent cum se va întâmpla, ce rezultate vor fi în 2024, ambele partide vor încerca să formeze o majoritate şi prima opţiune, şi pentru PNL şi pentru USR, va fi o majoritate făcută împreună. Dar asta, este adevărat, şi cu o majoritate făcută şi cu PSD, PNL oricum ajunge vioara a doua într-un guvern cu PSD şi va fi într-o dificultate şi trebuie să dai o mână de ajutor şi PNL", a afirmat Kelemen Hunor, la RFI.
 
Liderul UDMR a spus că, în cazul în care PNL va decide să meargă în coaliţie cu PSD, trebuie discutat detaliat programul, pentru că "pe post de bunică în geam nu stă nimeni".
 
"Vă daţi seama: în varianta cu PSD, PNL, UDMR, minorităţile, în opoziţie rămân USR cu AUR şi de acolo perspectiva anilor care urmează fără o reformă constituţională este destul de interesantă. Noi am opta în prima variantă cu USR, dar nu depinde de noi şi PNL trebuie să spună cum doreşte şi ce doreşte. Noi am spus şi săptămâna trecută şi acum o lună de zile că asta ar fi prima variantă. Dacă mergem cu PSD, pe a doua variantă, este nevoie de timp pentru că trebuie discutat ce înseamnă fiecare punct de reformă constituţională, ce îşi asumă fiecare, trebuie detaliat programul pentru că altfel pe post de bunică în geam nu stă nimeni", a adăugat Kelemen Hunor.
 
El a spus că nu ştie pe cine va nominaliza preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru, dar că PSD nu va merge la consultări fără o propunere de premier, pentru că "ştie ce înseamnă politica".
 
"Nu ştiu pe cine va nominaliza preşedintele Iohannis, dar trebuie să fim conştienţi că PSD nu va merge fără o propunere de premier, pentru că PSD ştie ce înseamnă politica, ştie ce înseamnă matematică. Preşedintele Iohannis nu va fi obligat să pună pe cineva de la PSD, dar costurile pentru PNL vor fi mai mari pe partea cealaltă. Din acest punct de vedere, trebuie să se uite fiecare, când face o analiză, la ce coaliţie, la ce majoritate vrea să se angajeze. Plus, ai fost vioara întâi în guvern, acum vei fi vioara a doua, cu oarecare instabilitate în partid, poţi să ai orice pretenţie, dar trebuie să fii conştient de consecinţe", a adăugat liderul UDMR.
 
Cât priveşte decizia liberalilor de flexibilizare a mandatului de negociere, Kelemen Hunor a spus că este binevenită schimbarea de atitudine.
 
"În condiţiile în care nu ai ajuns la susţinerea unui guvern minoritar trebuie să faci un pas în dreapta, în stânga, trebuie o soluţie în continuare şi din acest punct de vedere eu cred că este binevenită o schimbare de atitudine. Rămâne de văzut ce urmează azi, mâine, poimâine, ce majoritate se poate construi, pentru că sunt multe posibilităţi şi cu USR şi cu PSD, dar trebuie să vezi care este dezideratul, trebuie să dai o perspectivă mai lungă, mai consistentă indiferent în ce direcţie te duci, altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, constructivă şi ne trezim peste 3, 4, 5 luni de zile cu aceleaşi probleme. Deci, dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanţă, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un guvern stabil", a afirmat Kelemen Hunor.
 
Preşedintele UDMR a menţionat că, în cazul variantei cu USR, va fi o majoritate simplă, iar cu PSD va fi o majoritate confortabilă.
 
"Prima variantă ar fi cu USR, din punctul nostru de vedere, aşa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament, este o majoritate simplă, dacă adăugăm şi grupul Orban înseamnă 56%. Dacă mergi pe varianta PSD - PNL înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi şi UDMR şi minorităţile la o astfel de variantă ajungi la majoritate peste 65%, chiar aproape 70% cu minorităţile naţionale, este o majoritate confortabilă, dar, dacă nu dai un deziderat, o perspectivă, inclusiv amendarea Constituţiei, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziţia bunicii în ziua în care vine poştaşul să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit", a explicat Kelemen Hunor, adăugând că, indiferent de variantă, "ostilităţile trebuie oprite". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1500 / 4513
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...