De vorbă cu românca nominalizată la titlul de “Cel mai bun Avocat al Anului 2019” în Connecticut | Dana Bucin, partener al firmei americane Murtha Cullina LLP și consulul onorific al României: Mă bucur să asist antreprenori, investitori și oameni de afaceri din România care vor să acceseze piața SUA
27 Iunie 2019
Ștefania EnacheÎncepând din 2018, Dana Bugin este consulul onorific al României în Connecticut, un titlu diplomatic pur onorific, fără plată sau buget, acordat unui cetățean privat care a activat de ceva timp în societatea americană și care este recunoscut de către aceasta și care în consecință poate promova imaginea României la nivel înalt în mediul local politic și de afaceri.
Dana Bucin, partener al firmei americane Murtha Cullina LLP si consulul onorific al României |
Dana Bucin trăiește de peste 20 de ani visul american, românca reușind să-și construiască peste ocean o carieră strălucită în avocatură. Dana este recunoscută ca unul dintre cei mai buni profesioniști în imigrari și drept comercial internațional în statul Connecticut, muncind în acest domeniu de peste 14 ani. De asemenea, este una dintre cele mai active membre ale diasporei, fiind și consul onorific al României în Connecticut.Anul acesta, Dana Bucin a fost nominalizată la titlul de “Cel mai bun Avocat al Anului 2019” din Connecticut, cel mai înalt premiu al baroului din acest stat american.
Oamenii care au înscris succesul în AND-ul lor se fac remarcați oriunde. Dana Bucin a reușit această performanță la mii de kilometri de locurile natale, în SUA, țară care a adoptat-o imediat după ce a absolvit liceul în Reghin, județul Mureș.
Oamenii care au înscris succesul în AND-ul lor se fac remarcați oriunde. Dana Bucin a reușit această performanță la mii de kilometri de locurile natale, în SUA, țară care a adoptat-o imediat după ce a absolvit liceul în Reghin, județul Mureș.
America este acum locul pe care îl numește acasă, locul în care s-a realizat atât în plan personal, cât și profesional. Deși trăiește atât de departe de România, ea nu a uitat de unde a plecat și, de acolo de unde este, face eforturi imense pentru a-și ajuta țara natală. Pe lângă practicarea cu succes a avocaturii, Dana Bucin se implicată foarte mult în activitățile comunității noastre de peste ocean.
Românca a devenit cunoscută, îndeosebi, pentru asigurarea vizelor pentru antreprenori și investitori și pentru eliberarea unor cetățeni cubanezi din custodia imigrației. Ultima dintre spețe a necesitat negocieri ample cu oficialii ICE. O petiție depusă în instanța federală a fost cheia eliberării clienților, aflați în custodie timp de șase luni. Pe lângă aprecierea de care se bucură din partea comunității locale, statul român i-a recunoscut meritele și a numit-o anul trecut consul onorific al României în Connecticut
Partener în firma Murtha Cullina LLP, cu birouri în Connecticut, Boston și New York
Dana face parte din categoria avocaților pasionați la maximum de profesia lor. Implicarea cu care își face meseria a dus la o evoluție spectaculoasă în cariera tinerei care astăzi este Partener Murtha Cullina LLP, o firmă de avocatură cu peste o sută de avocați și cinci birouri în Connecticut, Boston și New York.
Aprecierea de care se bucură în branșa în care lucrează a dus la nominalizarea Danei Bucin în cadrul concursului “Cel mai bun Avocat al Anului 2019” în Connecticut, cel mai înalt premiu al baroului din Connecticut.
Nominalizarea a venit din partea colegilor din firma de avocatură Murtha Cullina LLP, dar Dana s-a făcut remarcată și în fața juriului acestei competiții, care a decis să o aleagă dintre toți candidații printre cei trei finaliști.
“Juriul a avut acces la informații privind activitatea mea de susținere a investitorilor și antreprenorilor străini care doresc să imigreze în SUA pe baza activităților de antreprenoriat/investiție sau pur și simplu să își extindă afacerile pe teritoriul SUA, cu sau fără beneficiile de imigrare. De exemplu, am apărut în presa locală (Hartford Business Journal) ca expert legal în sprijinul investitorilor și antreprenorilor străini de fiecare dată când acest subiect era supus discuției pentru a educa publicul local despre oportunitatea de a încuraja dezvoltarea economică la nivel local prin binevenirea celor din afara SUA care pot contribui cu capital sau spirit antreprenorial. Juriul a văzut și activitatea mea în sprijinul studenților străini de la facultățile din SUA, cărora le prezint în mod constant informații despre vizele pe care le pot avea după absolvire și pe care îi reprezint cu drag în călătoria lor spre un green card sau cetățenie. Ca urmare a asistenței date studenților străini, am apărut de două ori în una dintre cele mai celebre publicații din SUA, Bloomberg, cu citate pe tema mediului actual de imigrare pentru studenții internaționali din SUA”, subliniază Dana Bucin.
Avocata din România este foarte implicată în tot ceea ce face, fiind lidera mai multor organizații care se ocupă cu dezvoltarea economică și schimburile comerciale internaționale: World Affairs Council of Connecticut, MetroHartford Alliance Global Business Council și Central and East European Network.
“Poziția mea de Consul Onorific al României – recent desemnată în 2018 – mă ajută să confer o vizibilitate mai mare României mai ales în cercurile mele de afaceri deja solid închegate la nivelul statului Connecticut. În sensul acesta mă bucur să asist antreprenori, investitori și oameni de afaceri din România să acceseze piața SUA prin Connecticut, un stat foarte propice situat pe Coasta de Est. Vara trecută (2018) am avut privilegiul de a vizita mai multe orașe din România și a colabora cu firma prestigioasă de avocatură din România, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), care este de altfel și afiliată firmei noastre de avocatură prin rețeaua Lex Mundi, în a identifica acele companii românești dornice și capabile să își extindă operațiunile în SUA”, a mai spus Dana Bucin.
Drumul de la Reghin către America
Dana a fost fascinată de avocatură dintotdeauna, dar la finalizarea liceului și-a dat seama că dacă își va continua studiile în România poate că nu va avea șansa să-și împlinească acest vis. Din acest motiv, după absolvirea Liceului Petru Maior, din Reghin, județul Mureș, a optat pentru studiul în străinătate.
“Dintotdeauna m-a fascinat avocatura, mai ales în aspectul ei economic și internațional, însă fiind la un liceu de mate-info în Reghin, cu o orientare puternică de profil real, nu aveam o linie directă spre avocatură în România. Calea mea în România ar fi mers spre ASE București (Relații Economice Internaționale) dacă nu aș fi obținut o bursă la Ohio Wesleyan University în SUA”, povestește tânăra.
Bursa i-a oferit oportunitatea de a descoperi o altă lume și de a se înfrupta din “bufetul educațional” din SUA. O facultate “undergraduate” le dă șansa studenților de a urma până la trei discipline concomitant, fapt ce duce la deschiderea unor posibilități de carieră foarte generoase.
“Am studiat cu mare plăcere International Business, Politics & Government, și Romance Languages & Literatures la Ohio Wesleyan University, și am profitat de un internship în Venezuela unde am aprofundat limba spaniolă. Mare și plăcută mi-a fost surpriza să aflu în anul trei că în SUA studiul Dreptului se poate urma după terminarea unei facultăți undergraduate de patru ani și deci încă mai aveam șansa să devin avocat”, își amintește Dana.
În SUA, Diploma de drept (Juris Doctor) este de trei ani, iar Dana Bucin a obținut-o în urma studiilor urmate la Boston University. În timp ce era înregistrată la Boston University, românca a profitat de șansa unui schimb de studenți și a venit un semestru în Lyon, Franța, pentru a-și mări bagajul de cunoștințe și cu studii legate de dreptul Uniunii Europene. În plus, a fost ocazia perfectă pentru a-și desăvârși limba franceză.
“Tot acest parcurs educațional m-a pregătit la fix atât pentru avocatura de Imigrări/Drept Comercial Internațional, unde folosesc zilnic limbile engleză, spaniolă, franceză și română, cât și pentru funcția diplomatică de Consul Onorific. În esență, avocatura pentru mine înseamnă privilegiul și oportunitatea de a apăra drepturile celor vulnerabili, fie ei indivizi din alte țări pe meleagurile SUA, fie companii străine care încearcă să dezvolte în mod antreprenorial o piață de desfacere, un produs sau un serviciu în SUA”, menționează avocata.
Dana spune că în tot acest parcurs pe care l-a avut a avut un model foarte bun în familie: mama sa. “M-a inspirat exemplul mamei mele, o antreprenoare care a creat o companie în România de la zero și a crescut-o până unde este astăzi, deși nu i-au lipsit bătăile de cap gen neplata contractelor de către anumiți clienți internaționali – de aici fascinația mea pentru dreptul comercial internațional. Oportunitățile din viața mea și sprijinul pentru valorificarea lor le datorez părinților mei, Lucia și Dănilă Bucin, care întotdeauna m-au încurajat să tind spre cele mai înalte idealuri și s-au sacrificat de câte ori a fost nevoie ca eu să mi le ating. Așa cum am spus, am exemplul mamei mele, o femeie foarte puternică și cu spirit antreprenorial, care în decurs de 25 de ani a crescut o afacere de la zero în garajul casei noastre la una din primele zece firme de mobilă din România, cu peste o sută de angajați. Și asta în condiții foarte dificile, când tatăl meu era bolnav, iar partenerii străini nu își onorau întotdeauna contractele. Cu așa mamă, cum să nu crezi că totul e posibil, inclusiv acele idealuri înalte? Iar despre tatăl meu, îmi aduc aminte cum venea cu mine peste tot să iau testele pentru admiterea într-o universitate din SUA. Pentru o fată din provincie ca mine, însemna la vremea aceea zece ore de mers cu trenul până la Budapesta sau la București, cazare la hotel, etc. Și asta s-a întâmplat de trei-patru ori, până când am reușit să obțin bursa”, subliniază avocata.
O altă sursă de inspirație pentru Dana Bucin o reprezintă tranziția țării noastre spre democrație. “Asta mă face să lupt pentru libertatea omului deținut pe nedrept în închisorile imigrărilor SUA. Mă inspiră propria mea istorie de imigrare în tovărășia altor studenți internaționali și imigranți îndeosebi din România și țările latino-americane, către care am un instinct de protecție când sunt atacați sau refuzați. Exemplul cubanezului eliberat ilustrează perfect combinația acestor înclinații. Eu știind că el nu poate fi trimis înapoi spre un regim comunist opresiv de care fugise, am făcut tot ce am putut mai bine să îl eliberez și să îi opresc deportarea”, punctează Dana.
Românca a reușit în acești peste 20 de ani petrecuți în SUA să se realizeze pe toate planurile, în viața ei existând un echilibru între carieră și familie. “Menținerea balansului carieră-familie o datorez pe deplin soțului meu, Erick Diaz, care mă susține în ceea ce întreprind și care, deși are și el cariera sa proprie, tot de avocat, mă ajută foarte mult cu îngrijirea celor trei copii ai noștri și cu toate treburile casei. Tot lui îi datorez și experiențele culturale hispano/puertoricane, dar și familia mea extinsă care mi-a îmbogătit viața de14 ani încoace. De asemenea, mă simt recunoscătoare firmei mele de avocatură Murtha Cullina LLP care mă susține puternic pe plan profesional și pretuiește diversitatea pe care eu și alții o aducem la locul de muncă, evidențiată prin faptul că ultimele două “Managing Partners” au fost femei, iar raportul femei/ bărbați în consiliul de administrație al firmei este aproape 50%-50%. Mă bucur să lucrez cu o asociată în practica de imigrări, Juliana Garcia-Uribe, care îmi este atât colegă, profesionista de care am nevoie ca să servesc un număr atât de mare de clienți, cât și o foarte bună prietenă”, subliniază avocata.
Dana Bucin, un avocat strălucit în imigrări
Mare parte din munca sa de avocat este dedicată dosarelor care implică probleme de imigrări.
“Pentru a înainta drepturile imigranților din mai multe unghiuri, particip ca lider în organizații precum Connecticut Immigrant and Refugee Coalition și asist comunitatea locală de imigranți prin prezentări pe tema drepturilor imigranților. Din motive de confidențialitate nu pot discuta concret decât cazurile care au apărut deja public în presă, gen eliberarea cetățeanului cubanez, unde a fost nevoie de o combinație sănătoasă între pledoaria de avocat, negocierea cu agenții federali ICE și colaborarea cu grupul de apărare a drepturilor omului Immigrant Protection Project. Însă vă pot spune că avem pe rol cazuri la curtea federală de apel (2nd Circuit) care e posibil să și ajungă la următoarea instanță - Curtea Supremă de Justiție SUA – în caz că vor fi decise în defavoarea noastră. În general, apelăm deciziile care implică drepturile imigranților conform Constituției SUA și mai nou chiar și dreptul companiilor SUA de a-și angaja forță de muncă din alte țări”, explică avocata.
Dana Bucin susține că la ora actuală în SUA sunt destul de multe aspectele dificile ce țin de imigrare. “Este mult mai greu de obținut o viză de lucru chiar și cu diplomă de facultate. Pentru a spori șansele de acces la acele vize H-1B care sunt limitate, recomand absolvirea unei facultăți în SUA la nivel de Masterat+, dacă se poate într-un domeniu STEM (Science Technology Engineering and Math) și cu cât mai mult posibil orientarea spre antreprenoriat. Bineînțeles, consultarea unui avocat de imigrări este absolut necesară în vremurile noastre înainte de abolvire, deoarece planificarea proactivă a opțiunilor de imigrare se face din timp. Este mult mai ușor de ajuns în detenție și apoi la deportări, printr-o simpla încălcare a legilor de imigrare. Recomand să se contacteze un avocat de imigrări înainte de a expira statutul de viză, sau imediat, dacă a expirat, pentru a evita detenția și deportarea. Antreprenorii și investitorii încă au șanse bune de imigrare cu o investiție în jur de o sută de mii de dolari și câteodată chiar mai puțin. Oamenii foarte talentați pe domeniul lor, cu premii și publicații active, încă pot imigra dar până și în aceste categorii s-a întețit bătălia și e nevoie de mare atenție la documentație. A crescut nevoia de avocați de imigrare de calitate căci tot mai multe aplicații sunt refuzate, câteodată abuziv. E foarte important să se știe cum să poți identifica avocați competenți – și în general avvo.com are informațiile necesare pentru aceasta – căci statistic doar 5% din cei fără avocat reușesc să scape de deportare, de exemplu. Deși e de preferat un avocat local, orice avocat de imigrare poate reprezenta un client din orice colț al SUA s-ar afla, căci practica de imigrare nu este statală ci federală (națională) și nu există restricții așa cum există de exemplu în lumea de Corporate Law”, detaliază Dana Bucin.
Consul onorific în Connecticut
Începând din 2018, Dana Bugin este consulul onorific al României în Connecticut, un titlu diplomatic pur onorific, fără plată sau buget, acordat unui cetățean privat care a activat de ceva timp în societatea americană și care este recunoscut de către aceasta și care în consecință poate promova imaginea României la nivel înalt în mediul local politic și de afaceri.
“Un Consul Onorific nu este un angajat guvernamental sau diplomat de carieră și nu poate exercita puterea de stat prin eliberarea pașapoartelor românești sau a procurilor. Deși consolidarea comunității de români în Connecticut nu este o atribuție directă a Consulului Onorific, mie mi se pare o necesitate deoarece o comunitate unită promovează mult mai bine valorile românești spre publicul american. Tot împreună ne ajutăm mult mai bine unii pe alții să progresăm și să prosperăm în societatea americană prin networking, promovare sau presiune politică colectivă la nivel local. Am marele privilegiu să colaborez cu o diaspora de mare calitate aici în Connecticut, formată din mulți indivizi care deși și-au construit o viață nouă ca imigranți în SUA, își iubesc țara de origine și încearcă să păstreze și să promoveze tradițiile noastre românești pe pământ american”, declară Dana Bucin.
Din postura de consul onorific, avocata și-a propus să deschidă ușile Americii pentru produsele românești, fie că sunt alimentare, IT sau de altă natură.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1694 / 1867 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...