ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

2020, cel mai profitabil an pentru producătorii de energie electrică într-o perioadă cu cele mai reduse venituri (analiză)

25 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Cu o valoare totală de 14,1 miliarde de lei, veniturile aferente anului 2020 ale producătorilor de energie electrică din România au fost inferioare celor obţinute în anul 2019 - 15,3 miliarde lei, dar şi celor obţinute în anii 2018 şi 2017 (14,6, respectiv 14,2 miliarde de lei).

 
 
Veniturile anuale cumulate ale producătorilor de energie electrică din România au înregistrat, în 2020, cea mai mică valoare a ultimilor patru ani ani, însă profiturile totale sunt istorice, arată un studiu privind piaţa energiei electrice realizat de o platformă de profil.
 
Cu o valoare totală de 14,1 miliarde de lei, veniturile aferente anului 2020 ale producătorilor de energie electrică din România au fost inferioare celor obţinute în anul 2019 - 15,3 miliarde lei, dar şi celor obţinute în anii 2018 şi 2017 (14,6, respectiv 14,2 miliarde de lei).
 
"Cu toate acestea, 2020 a fost anul în care companiile din domeniul producţiei de energie electrică au înregistrat cele mai mari profituri, valoarea acestora depăşind 2,2 miliarde de lei. În comparaţie cu această valoare, în anul 2017 profiturile generate de respectivele companii au fost de doar 0,8 miliarde de lei pe când în anii 2018 şi 2019 la nivelul pieţei producătorilor de energie electrică din România s-au înregistrat pierderi", arată analiza Termene.ro.
 
Documentul a luat în calcul toate societăţile din România al căror principal domeniu de activitate este producţia de energie electrică (cod CAEN 3511) şi a fost realizat pe baza celor mai recente date disponibile (anul 2020).
 
"Producţia de energie electrică este un domeniu cu o intervenţie a statului însemnată şi care influenţează aproape toate domeniile economice. Astfel, valoarea sau evoluţia principalilor indicatori economici, aşa cum sunt profitul sau cifra de afaceri, îşi diluează mult din importanţa pe care o au în cazul altor domenii de activitate", a declarat Adrian Dragomir, fondator Termene.ro si Business Innovation Consultant.
 
Analiza arată, de asemenea, că piaţa producătorilor de energie electrică din România este divizată. Pe de o parte sunt producătorii - companii care au în structura de acţionariat inclusiv Statul Român (fie direct, fie prin intermediul unor companii aflate în subordine) şi care reprezintă aproximativ 1% din această piaţă, iar pe de altă parte, companiile deţinute în general de entităţi private (inclusiv de persoane fizice) şi în care Statul Român nu are o influenţă directă, potrivit Termene.ro. În general, marii producători sunt reprezentaţi de termocentrale, centrale nucleare, hidrocentrale de mari şi foarte mari dimensiuni pe când restul companiilor sunt reprezentate în general de parcuri fotovoltaice, eoliene sau mici hidrocentrale.
 
Potrivit sursei citate, deşi marii producători includ aproximativ 1% dintre companiile care activează în piaţa piaţa energiei electrice, aceştia au obţinut în anul 2020 peste 84% din totalul veniturilor realizate la nivelul întregului domeniu (aproximativ 11 miliarde lei din totalul de 14,2 miliarde lei) restul de 99% de companii generând doar 15% din totalul acestora - (aproximativ 3,2 miliarde lei.)
 
"O companie care este deţinută de stat nu poate fi analizată doar prin prisma parametrilor financiari, aşa cum se întâmplă în cazul companiilor private, întrucât sunt şi o serie de beneficii de ordin social sau economic. Spre exemplu, în cazul unei companii publice care înregistrează pierdere financiară există mecanisme de stat plafonate la nivelul UE prin care acestea pot fi ajutate", a explicat Adrian Dragomir.
 
Numărul de companii care activează pe piaţa producţiei de energie electrică şi care au depus situaţiile financiare anuale este relativ constant, acesta variind extrem de puţin în ultimii patru ani. Astfel, dacă în anul 2017 existau pe piaţă 2.033 de astfel de companii, în anul 2020 numărul acestora a fost de 1.997 de companii. Dintre acestea, aproximativ 1% sunt companiile care au în structura proprie statul român.
 
"Unul dintre motivele pentru care numărul de jucători de pe piaţă rămâne relativ constant este costul ridicat de investiţie în infrastructura tehnică necesară producţiei de energie electrică. În lipsa unor finanţări nerambursabile care să acopere o parte din aceste costuri sau a unor fonduri de investiţii dispuse să aştepte o perioadă mai lungă de timp până la recuperarea sumelor necesare, domeniul este unul greu de accesat pentru antreprenorul obişnuit", se mai precizează în document.
 
Dacă în cazul companiilor în care printre acţionari se regăseşte într-o formă sau alta şi Statul Român indicatorii financiari au o relevanţă mai mică, nu acelaşi lucru se poate afirma despre restul pieţei. Astfel, un element specific remarcat în cadrul analizei este valoarea ridicată a datoriilor pe care aceste companii le înregistrează comparativ cu valoarea veniturilor obţinute. Valoarea veniturilor se păstrează relativ constantă (între 2 miliarde şi 2,27 miliarde lei) pe când cea a datoriilor este de 11,07 miliarde lei în anul 2020 în scădere de la 13,6 miliarde lei cât era în anul 2017 .
 
Piaţa energiei electrice din România este una extrem de reglementată, veniturile obţinute de companii fiind influenţate mai mult de preţul cu care se vinde un kw/h şi mai puţin de elementele conexe precum marketing sau promovare, precizează autorii analizei. Totodată, capacitatea de producţie este plafonată de puterea instalată a infrastructurii, veniturile obţinute având o plajă relativ redusă de a varia din acest punct de vedere.
 
"Spre deosebire de alte domenii de activitate, majoritatea producătorilor de energie electrică, indiferent de forma de constituire sau de prezenţa statului în acţionariat, au un risc ridicat de a intra în insolvenţă. Astfel, în toţi cei patru ani analizaţi aproape 9 din 10 companii au un risc ridicat de a intra în insolvenţă. Investiţiile necesare în construirea infrastructurilor de producţie energie electrică sunt investiţii ridicate a căror durată de recuperare se întinde pe perioade lungi de timp, motiv pentru care este mult mai prudent folosirea capitalului împrumutat în detrimentul celui propriu. Acest lucru poate fi un motiv pentru care gradul de îndatorare este unul ridicat şi implicit multe companii din domeniu au un risc ridicat de a intra în insolvenţă", potrivit Termene.ro.
 
Înfiinţată în anul 2014, Termene.ro este o platformă care oferă informaţii actualizate în timp real despre datele financiare şi juridice ale firmelor din România. Peste 70.000 de companii au acces la această bază de date.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9285 / 17303
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...