ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 6,4% din PIB în 2021

28 Iunie 2021   |   AGERPRES

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanţii la sondaj estimează o depreciere a monedei naţionale în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrat niciun răspuns de apreciere pentru leu.

 
 
Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 6,4% din PIB în 2021 şi o rată a inflaţiei de 3,75% pentru orizontul de 12 luni, respectiv iunie 2022 - iunie 2021, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.

Totodată, niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanţii la sondaj estimează o depreciere a monedei naţionale în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrat niciun răspuns de apreciere pentru leu. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0183 lei pentru un euro.


"Este de remarcat faptul ca 84% din participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei. De asemenea, 60% dintre participanţi anticipează majorarea preţurilor imobiliarelor de tip rezidenţial (cel mai ridicat procent din ultimul an)", se menţionează în comunicat.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna mai 2021 relevă că, în ceea ce priveşte durata impactului economic al coronavirusului, cea mai mare parte a respondenţilor (peste 65%) anticipează că acesta se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar 22% din respondenţi anticipează impactul până în trimestrul IV al anului 2022.

Valoarea medie a anticipaţiilor privind evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2021 este 6,4%. Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%, iar orizontul de aderare a Romaniei la zona euro este 2030.

"Indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime postcriza Covid-19. Această evoluţie este consistentă cu majorarea anticipaţiilor de creştere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă, creşterea cererii interne, combinată cu factorii externi, va conduce şi la majorarea ratei inflaţiei", a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociatiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximumul ultimilor 6 ani, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte). De asemenea, componenta de condiţii curente a indicatorului a crescut cu 19,5 puncte faţă de luna anterioară.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de aproape zece ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică cuprinde valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12069 / 17793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...