ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Aport valutar net de 2,4 miliarde de euro al industriilor bazate pe lemn, în balanţa comercială a României, în 2021(asociaţie)

25 Mai 2022   |   Agerpres

Potrivit specialistului, consumul de lemn de foc este estimat între 14 milioane metri cubi în strategia energetică a României, respectiv 19 milioane tone în viziunea Institutului Naţional de Statistică (INS).

 
 
România înregistrează importuri anuale de lemn brut de 3 milioane de metri cubi, în timp ce aportul valutar net al industriilor bazate pe lemn, în balanţa comercială, a fost de 2,4 miliarde de euro, în 2021, conform datelor prezentate, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, de Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului - Prolemn.
 
"România este un mare importator de lemn brut, cu importuri anuale de 3 milioane metri cubi şi un exportator de produse cu valoare adăugată. Aportul valutar net al industriilor bazate pe lemn a fost de 2,4 miliarde de euro în 2021, o creştere semnificativă faţă de 2020. Acest aport valutar este important în balanţa comercială a ţării. Contrar percepţiei publice, exportul de lemn brut are o pondere valorică de sub 0,16% în exporturile sectorului. Exporturile de cherestea au o pondere de 14% în totalul exporturilor. Practic, din 4,5 miliarde de euro exporturi, peste 80% o reprezintă exporturile de mobilă, binale (uşi şi ferestre), PAL, OSB, MDF, alte produse finite cu valoare adăugată extrem de ridicată. În România, conform datelor INS, 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu diferite categorii de biomasă/lemn de foc", a subliniat Tobescu.
 
Potrivit specialistului, consumul de lemn de foc este estimat între 14 milioane metri cubi în strategia energetică a României, respectiv 19 milioane tone în viziunea Institutului Naţional de Statistică (INS).
 
În acest context, calculele Prolemn arată că, pentru substituirea încălzirii pe lemne cu încălzire pe gaze, la costul actual de peste 100 euro/MWh, ar fi necesare importuri anuale de 4 miliarde euro şi investiţii în extinderea reţelei de gaze de 17 miliarde de euro.
 
Totodată, energia din biomasă, bazată pe încălzirea cu lemn de foc a populaţiei, generează 62% din producţia de energie regenerabilă a României, hidroenergia furnizează 24%, energia eoliană 10%, iar cea solară 2,9%.
 
"Structura istorică a consumului de energie termică în sectorul rezidenţial - încălzirea cu lemne a aproape jumătate din sectorul rezidenţial al României - a condus la atingerea ţintelor de producţie de energie regenerabilă în România pentru anul 2020. Ţintele pentru 2030 presupun însă o foarte bună strategie integrată pentru energie şi schimbări climatice, iar biomasa este practic singura formă de energie regenerabilă disponibilă pentru componenta încălzire/răcire în sectorul rezidenţial", a menţionat Cătălin Tobescu, în prezentarea de specialitate.
 
În ceea ce priveşte impactul sectorului pădure-lemn în combaterea schimbărilor climatice, prin bilanţul sectorului în balanţa emisiilor gazelor cu efect de seră, datele arată că 24 milioane de tone CO2 înseamnă bilanţ de fixare netă de carbon în păduri şi produse din lemn, iar 14 milioane tone CO2 salvate de la emisii prin utilizarea lemnului, prin efect de substituţie al produselor din lemn, prin evitarea utilizării altor materiale cu amprentă de carbon mai mare.
 
"Totalul efectului pădure-produse din lemn pe linie de combatere a schimbărilor climatice prin stoc de CO2 în păduri şi produse din lemn, efect de substituţie ale produselor din lemn şi biomasă lemnoasă în energie totalizează 50 milioane tone CO2, care la preţul de piaţă de 80 euro/certificat de carbon înseamnă o valoare de piaţă de 4 miliarde euro anual", susţine Tobescu.
 
Conform asociaţiei de profil, cifra de afaceri a industriilor bazate pe lemn, în România, s-a ridicat la 6,1 miliarde de euro, în 2020, iar dacă sunt incluse şi industria celulozei şi hârtiei suma ajunge la 7,36 miliarde de euro. De asemenea, ponderea în PIB este de 3,38%, iar în industria României de aproximativ 16%.
 
În acest sector munceau 142.438 de angajaţi, din care 40.115 în industria lemnului şi 54.886 în industria mobilei. În acelaşi timp, numărul de companii cu bilanţ în anul 2020, incluse în aceste statistici, era de 13.790, însă aproape 50% dintre companiile din sectorul exploatărilor forestiere înregistrează pierderi.
 
"Tendinţă de concentrare a activităţii către firmele mijlocii şi mari: top 100 de companii concentrează 90% din activitate în industria de prelucrare primară, peste 95% în industria mobilei şi 40% în sectorul de exploatare a lemnului. Marja de profit medie în sectorul forestier şi al industriilor bazate pe lemn este de 7%, mai mică în industria mobilei, de doar 5%", arată informaţiile Prolemn.
 
Judeţele în care industria mobilei reprezintă principala ramură industrială sunt Maramureş şi Satu Mare, în timp ce în judeţele Suceava şi Neamţ industria de prelucrare a lemnului se află în prim plan.
 
Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemnn este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului provenit din păduri gestionate durabil în diferite aplicaţii industriale. Constituită în anul 2020, organizaţia numără în prezent 37 de membri, companii din industria de prelucrare a lemnului.
 
Academia Română, Secţia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", Secţia de silvicultură, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea" şi Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn au organizat, miercuri, simpozionul cu tema "Sectorul pădure-lemn în contextul schimbărilor climatice şi contribuţia acestuia la dezvoltarea sistemului socio-economic. Viziune 2030".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8636 / 18203
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...