ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASPES solicită Guvernului înfiinţarea unei celule de criză la Ministerul Energiei pentru rezolvarea problemei preţurilor

07 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale consideră că România se află deja într-un proces de decădere şi destructurare a economiei care dacă nu va fi imediat oprit prin măsuri şi politici economice eficiente şi curajoase va plasa pe termen lung România în categoria ţărilor slab dezvoltate ale Europei, la periferia pieţei şi complexului economic integrat al Uniunii Europene.

 
 
Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) cere Guvernului înfiinţarea unei celule de criză la Ministerul Energiei pentru rezolvarea problemei creşterii preţurilor, precum şi acordarea unor subvenţii pentru industrie, se arată într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.
 
ASPES îşi exprimă îngrijorarea faţă de gravitatea situaţiei economice şi sociale în care se află în prezent România şi atrage atenţia actualilor decidenţi politici asupra consecinţelor negative pe termen lung pe care această situaţie le poate avea nu doar asupra stării naţiunii române, ci şi asupra locului pe care România îl va avea în ierarhia economică europeană şi mondială.
 
Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale consideră că România se află deja într-un proces de decădere şi destructurare a economiei care dacă nu va fi imediat oprit prin măsuri şi politici economice eficiente şi curajoase va plasa pe termen lung România în categoria ţărilor slab dezvoltate ale Europei, la periferia pieţei şi complexului economic integrat al Uniunii Europene.
 
"Acest proces de decădere şi destructurare economică este generat de efectele dezastruoase ale crizei energetice manifestată prin creşterea exponenţială a costurilor energiei şi absenţa unor politici pe termen scurt, mediu şi lung de punere în valoare a potenţialului energetic al României. Economia românească caracterizată printr-o structură insuficient modernizată, aparţinând în mare parte stadiului manufacturier al revoluţiei industriale, are încă aspecte de energointensivitate ceea ce face ca ponderea costurilor energetice să fie mare în structura totală a costurilor de producţie, ceea ce o face necompetitivă. Această situaţie explică reducerea producţiei sau chiar încetarea acesteia la un număr importat de unităţi industriale printre care se remarcă unităţi de cea mai mare importanţă ale industriei româneşti cum sunt Azomureş şi Alro Slatina. Anunţuri privind reducerea sau încetarea activităţii datorită incapacităţii suportării costurilor energiei au fost recent făcute şi la nivelul industrie de panificaţie, a medicamentelor, a procesării produselor de carne şi lactate. Doar la nivelul perioadei noiembrie-decembrie 2021, peste 20 de mii de IMM-uri şi-au încetat activitatea datorită costurilor energetice", subliniază reprezentanţii ASPES.
 
Potrivit acestora, consecinţele în plan social sunt extrem de periculoase prin creşterea bruscă şi necontrolată a şomajului, ca şi în planul echilibrării macro-structurale, deoarece scăderea capacităţii de competitivitate a economiei va reduce puternic atributele de export, accentuând dezechilibrul balanţei comerciale. Reducerea sau încetarea activităţii pe segmente importante ale industriei va afecta negativ capacitatea de colectare a veniturilor bugetare ceea ce va pune sub semnul întrebării posibilitatea respectării promisiunilor coaliţiei de guvernare relativ la protejarea categoriilor defavorizate prin creşterea veniturilor acestora ca şi a programelor de investiţii, susţin ei.
 
"Este clar că efectul creşterii atât de mari şi abrupte a costurilor energetice nu poate fi suportat de actuala structură a economiei ceea ce face necesară conceperea şi aplicarea imediată de către Guvern a unei scheme de măsuri şi politici economice care să salveze economia de la un evident proces de decădere şi destructurare", punctează reprezentanţii asociaţiei.
 
În acest sens, ASPES cere Guvernului ca, la nivelul Ministerului Energiei, să se constituie de urgenţă o celulă de criză care să elaboreze împreună cu cei mai importanţi specialişti în domeniu "măsuri de corijare a greşelilor făcute în aşa zisa liberalizare a pieţei energiei", în sensul asigurării unor condiţii rezonabile de competiţie şi raţionalitate la nivelul producătorilor indiferent dacă reprezintă capital străin sau capital majoritar românesc. Scopul central al acestei celule de criză este acela al găsirii de măsuri ca la încetarea perioadei de plafonare şi compensare, facturile să nu înregistreze o explozie a preţurilor.
 
"Printr-un efort diplomatic şi de negociere, Guvernul trebuie să ceară Uniunii Europene autorizarea aplicării unor subvenţii unităţilor industriale care, în mod clar şi obiectiv, nu-şi mai pot continua activitatea din cauza costurilor energetice. Pentru a diminua costurile IMM-urilor, dar şi ale gospodăriilor populaţiei cu factura energetică, să se treacă urgent la elaborarea unui program de susţinere financiară de către stat a realizării instalaţiilor fotovoltaice, creatoare de energie electrică mai ieftină", semnalează sursa citată.
 
Acesta adaugă faptul că se impune şi o negociere a termenelor de tranziţie de la cărbune la energia verde în sensul posibilităţii utilizării în continuare a cărbunelui în producţia de electricitate pentru sporirea ofertei interne şi eliminarea importurilor de electricitate.
 
"În acest context apreciem că trebuie stopat procesul de dezafectare a Termocentralei energetice Mintia şi realizarea unei modernizări prin înlocuirea combustibilului cărbune cu gazul natural. Totodată trebuie finalizată investiţia hidroenergetică pe Jiu, ambele obiective energetice - Mintia şi amenajarea hidro de pe Jiu prin producţia lor vor contribui la reducerea importului de energie electrică", se arată în comunicat.
 
De asemenea, este necesară accelerarea procesului de extragere a gazului din Marea Neagră şi finalizarea aspectelor juridice ale Legii offshore
 
Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) România, este o asociaţie profesională privată, non profit, ne-partizană, dedicată înţelegerii mai bune a economiei şi problemelor sale şi îşi orientează activitatea pe linia susţinerii interesului naţional şi dezvoltării economiei româneşti în cadrul UE. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9954 / 17793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...