ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Barometru: 57% dintre companii admit că digitalizarea le-a influenţat afacerile, în 2020

08 Octombrie 2020   |   Agerpres

Conform studiului realizat de Valoria, în colaborare cu Doingbusiness.ro, 4 din 10 companii (41%) au dat responsabilitatea procesului de digitalizare unui membru al conducerii, iar numai 8% dintre companii sunt lideri în digitalizare.

 
 
 Mai mult de jumătate dintre companii (57%) susţin că digitalizarea a avut, deja, o influenţă mare asupra propriilor afaceri, în acest an, iar o companie din şase (63%) admite faptul că se va schimba radical în următorii 3 - 5 ani datorită digitalizării, arată rezultatele "Barometrul digitalizării 2020", dat publicităţii joi.
 
Conform studiului realizat de Valoria, în colaborare cu Doingbusiness.ro, 4 din 10 companii (41%) au dat responsabilitatea procesului de digitalizare unui membru al conducerii, iar numai 8% dintre companii sunt lideri în digitalizare.
 
În continuare, principalul obstacol pe care îl văd companiile în calea transformării digitale este chiar percepţia pe care o au în acest moment că nu au consumatori digitali. Pe locul al doilea, 35% dintre companii în 2020 vs. 38% în 2018, spun că principalul obstacol este rezistenţa la schimbare, urmate pe locul al treilea de 33% în 2020 vs. 40% în 2018 care percep costurile asociate ca fiind prea mari.
 
În 2020, rezistenţa la schimbare este văzută ca obstacol de 20% dintre companiile puternic influenţate de digitalizare, dar numai de 13% şi respectiv 7% dintre cele mediu şi puţin influenţate de acest proces transformaţional. În acelaşi timp, lipsa competenţelor digitale în cadrul managementului are ponderi care variază de la 10% la companiile puternic influenţate, la 9% la cele mediu influenţate şi, apoi, la 13% în cazul celor puţin influenţate de digitalizare.
 
Potrivit sursei citate, cele mai importante beneficii cumulate ale integrării procesului de digitalizare în următorii cinci ani sunt: simplificarea proceselor (61% în 2020 vs. 58% în 2018), reducerea costurilor (52% vs. 48%), eficienţa operaţională crescută (49% vs. 48%), creşterea veniturilor (28% vs. 31%) şi măsurarea mai bună a performanţelor companiei (26% vs. 28%). Pe ultimul loc se găseşte facilitarea procesului de recrutare şi retenţie a angajaţilor (2% vs. 3%).
 
"În 2020, 17% dintre companiile puternic influenţate de digitalizare, 15% dintre cele mediu influenţate şi 18% din cele puţin influenţate consideră că digitalizarea va contribui la eficienţa operaţională a firmei. Companiile care au fost puţin influenţate sunt cele care cred cel mai mult că digitalizarea le îmbunătăţeşte procesul decizional cu ajutorul data analytics (10%). Companiile mediu influenţate de digitalizare sunt cele care consideră că vor beneficia de simplificarea proceselor (24%), de avantajul competitiv (7%) şi de produsele inovative (8%)", se arată în studiul de specialitate.
 
De asemenea, peste jumătate din totalul companiilor chestionate (57%) spun că au fost foarte influenţate în acest an de digitalizare, faţă de 47% cu doi ani înainte. "Este de remarcat faptul că 78% dintre companiile puternic influenţate de digitalizare sunt încrezătoare şi consideră că au cunoştinţele necesare pentru a parcurge acest proces. Pe de altă parte procentele celor oarecum încrezătoare că vor valorifica această tendinţă sunt în continuare cele mai mari (57%) în rândul companiilor care spun că au fost mediu influenţate de digitalizare, aproape la egalitate (46%) cu cele puţin influenţate", notează datele Barometrului.
 
Cele mai multe companii respondente (29% în 2020) cred că firmele care le sunt competitori au fost afectate într-o măsură relativă de digitalizare. Pe de altă parte, 16% cred că au competitori afectaţi în foarte mare măsură, iar 9% că au competitori afectaţi în mică măsură de digitalizare. În schimb, numai 1% cred că acele companii care le sunt competitoare nu au fost afectate deloc de acest fenomen.
 
Ponderea companiilor care se aşteaptă ca modelele digitale de afaceri să le transforme, în foarte mare măsură industria în care activează în următorii 1-3 ani se menţine la 29% şi în 2020.
 
Studiul realizat de Valoria şi Doingbusiness.ro relevă faptul că procentul companiilor care au făcut transformarea digitală partea centrală a strategiei lor de afaceri se menţine la 30% în 2020, aproape la fel ca în 2018 când atingea 29%. Pentru companiile cele mai influenţate de digitalizare procentul este de 76%, dar ponderea scade la 43% în cazul celor mediu influenţate şi la 24% pentru cele puţin influenţate de digitalizare.
 
Cercetarea sondează percepţiile managerilor şi directorilor executivi cu privire la impactul digitalizării asupra companiilor din România. Chestionarul, la care s-au primit 433 de răspunsuri, a fost aplicat în perioada 10 iulie - 10 septembrie 2020.
 
Valoria Business Solutions este o companie de consultanţă, training, şi coaching
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14151 / 17281
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...