ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BCE va contribui la limitarea consecinţelor economico-sociale posibil substanţiale ale schimbărilor climatice

14 Aprilie 2021   |   Agerpres

Acesta include o analiză atentă la nivelul politicilor din domeniile relevante, investirea portofoliului de fonduri proprii şi a celui aferent fondului de pensii ale BCE într-o manieră sustenabilă şi responsabilă şi axarea pe amprenta de carbon a instituţiei. BCE a înfiinţat recent un centru dedicat schimbărilor climatice pentru a-şi defini şi orienta agenda climatică.

 
 
BCE explorează toate modalităţile posibile, în limita mandatului său, prin care ar putea contribui la limitarea consecinţelor economico-sociale posibil substanţiale ale schimbărilor climatice, se arată în raportul anual pe 2020 al Băncii Centrale Europene publicat miercuri.
 
Acesta include o analiză atentă la nivelul politicilor din domeniile relevante, investirea portofoliului de fonduri proprii şi a celui aferent fondului de pensii ale BCE într-o manieră sustenabilă şi responsabilă şi axarea pe amprenta de carbon a instituţiei. BCE a înfiinţat recent un centru dedicat schimbărilor climatice pentru a-şi defini şi orienta agenda climatică.
 
În ianuarie, Consiliul guvernatorilor a lansat o evaluare a strategiei de politică monetară a BCE, pentru a se asigura că aceasta rămâne adecvată scopului urmărit. Evaluarea vizează analizarea cu rigurozitate a implicaţiilor schimbărilor profunde care au avut loc de la evaluarea precedentă din 2003. Acestea includ scăderea persistentă a inflaţiei şi a ratelor dobânzilor de echilibru, precum şi impactul globalizării, al digitalizării şi al schimbărilor climatice. În cadrul procesului de evaluare, se va analiza dacă şi în ce manieră ar trebui ca BCE, drept răspuns, să îşi ajusteze strategia de politică monetară, încheierea acestuia fiind prevăzută pentru semestrul doi din 2021.
 
Eurosistemul a elaborat o strategie cuprinzătoare pentru plăţile de mică valoare în vederea valorificării potenţialului inovator al digitalizării, axându-se pe facilitarea plăţilor instant, pe dezvoltarea unei soluţii pan-europene de plată şi pe investigarea posibilităţii introducerii unei monede euro digitale.
 
BCE apreciază că economia zonei euro a fost afectată în 2020 de şocul extraordinar şi sever generat de pandemia de coronavirus (COVID-19). Activitatea economică a înregistrat o contracţie pronunţată în primul semestru al anului ca urmare a măsurilor de izolare şi a aversiunii sporite faţă de riscuri. Răspunsul ferm şi coordonat din partea politicilor monetare şi fiscale, precum şi veştile pozitive privind vaccinurile au contribuit la stabilizarea activităţii economice în semestrul doi.
 
În ansamblu, PIB al zonei euro s-a contractat cu 6,6% în 2020. Inflaţia anuală totală s-a redus la 0,3%, faţă de 1,2% în 2019, în mare parte pe seama scăderii preţurilor la produsele energetice, deşi această evoluţie a avut la bază şi factori legaţi de pandemie. De exemplu, sectoarele afectate cel mai puternic de criză, precum sectorul transporturilor şi cel hotelier, au contribuit la scăderea inflaţiei în cursul semestrului II 2020.
 
BCE a relaxat substanţial orientarea politicii sale monetare pentru a contracara impactul negativ al pandemiei asupra economiei zonei euro, printr-un set cuprinzător de măsuri care au fost recalibrate pe parcursul anului. Printre aceste măsuri s-au numărat: introducerea unui nou program temporar de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie; relaxarea criteriilor de eligibilitate şi a celor privind garanţiile şi oferirea unor noi operaţiuni de refinanţare pe termen mai lung.
 
Răspunsul din partea politicii monetare a reprezentat o forţă stabilizatoare esenţială pentru pieţe şi a contribuit la contracararea riscurilor grave generate de pandemie la adresa mecanismului de transmisie a politicii monetare, a perspectivelor economiei zonei euro şi, în ultimă instanţă, a obiectivului BCE privind stabilitatea preţurilor. În plus, politicile macroprudenţiale s-au axat pe menţinerea fluxului de creditare a economiei, în timp ce Supravegherea bancară a BCE a introdus măsuri microprudenţiale în vederea moderării impactului crizei şi a promovării rezilienţei sectorului bancar european.
 
BCE şi-a intensificat activităţile de comunicare şi informare în anul 2020 pentru a face faţă dificultăţilor generate de pandemie şi pentru a înţelege mai bine preocupările şi imperativele de natură economică ale cetăţenilor europeni.
 
De asemenea, BCE a lansat blogul propriu (The ECB Blog). În 2020, au fost publicate 19 articole pe blog, multe dintre acestea concentrându-se asupra răspunsului BCE la criză. Primul eveniment din seria "BCE ascultă" a avut loc în luna octombrie 2020, aproape 4.000 de comentarii cu privire la strategia de politică monetară fiind transmise prin intermediul portalului "BCE ascultă".
 
Anul 2020 a fost unul marcat de activităţi intense şi urgente, care au fost desfăşurate în strânsă cooperare cu instituţiile europene, dar şi cu alte bănci centrale din lume, pentru a contracara şocul exogen imens cu care s-a confruntat economia mondială. BCE şi-a îndeplinit rolul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12386 / 17349
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...