Încasările din 2021 în din industria ospitalităţii au atins nivelul din 2019, dar profitabilitatea a fost cu 60 % mai mică
27 Septembrie 2022
AGERPRESReprezentanţii industriei au reclamat lipsa ajutorului acordat de stat pentru 2021, an în care industria a fost restricţionată parţial.
Încasările din industria ospitalităţii au atins în 2021 nivelul din anul 2019, dar profitabilitatea a fost cu 60% mai mică, a declarat Daniel Mischie, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).
"Industria ospitalităţii din România a arătat foarte multă rezilienţă, în sensul în care încasările din 2021 au atins acelaşi nivel ca şi cele din anul 2019, cel mai bun an pentru această industrie, dar trebuie să luăm în considerare că în realitate, de fapt, luând în considerare inflaţia aferentă anului 2020, respectiv 2021, încasările sunt mai mici cu 10%. Totodată, dacă luăm în considerare şi creşterea preţurilor la utilităţi, respectiv la materii prime, profitabilitatea practic este cu 60% mai mică în comparaţie cu anul 2019", a afirmat Mischie, la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii.
Întrebat de jurnalişti despre impactul creşterilor de preţuri la utilităţi, el a admis că există un program prin care autorităţile au plafonat preţul la utilităţi, însă acesta e plafonat la "de 3 ori mai mare sau 4 ori mai mare".
"Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost lăsate la liber. Ne aşteptăm ca în perioada următoare să apară programe de plafonare a preţurilor sau de susţinere inclusiv a companiilor mari. Companiile mari, care sunt mari angajatori, practic suferă din acest punct de vedere...Evident că am pus această problemă la întâlnirea pe care am avut-o cu prim-ministrul şi există pe lista noastră de lucru un program de ajutorare sau de plafonare a preţurilor pentru operatorii mari, pentru companiile mari din această industrie...Din păcate, schema nu este încă gata şi nu, nu vă pot spune. Nu suntem gata de finalizare", a susţinut preşedintele HORA.
Potrivit acestuia, în discuţia cu premierul reprezentanţii industriei au reclamat lipsa ajutorului acordat de stat pentru 2021, an în care industria a fost restricţionată parţial. Companiile din domeniu nu au putut desfăşura activitatea economică, iar programul HoReCa 2 nu a mai fost aplicat întrucât "s-a terminat cadrul COVID".
"Urmează ca acestea să acceseze un alt cadru, Ucraina, care va presupune o compensare din punct de vedere al creşterii preţurilor la energie şi la materii prime", a susţinut el.
În altă ordine de idei, Mischie a atras atenţia asupra faptului că orice creştere de preţ la materii prime sau utilităţi se va resimţi şi în tarife.
"Deci, practic, restaurantele ţin pasul cu creşterea preţurilor furnizorilor. Noi astăzi suntem un business de tip pany business, deci nu avem o profitabilitate mare. În industrie vorbim de câteva procente profitabilitate. Orice creştere de preţ, indiferent că vorbim de creşterea preţului la materii prime sau la utilităţi, te duce de la 0 plus la 0 minus, deci pune în pericol afacerea. Preţurile în restaurante urmează de fapt preţurile pe care producătorii, respectiv furnizorii le au către restaurante, deci vor ţine pasul în acest sens", a afirmat Daniel Mischie.
În opinia acestuia, şi masa de Revelion va fi mai scumpă cu 20-30% faţă de cea de anul trecut.
Referitor la criza de personal din industrie, şeful HORA a menţionat că sunt aduşi muncitori din Asia, dar problema întâmpinată de companii este durata acestui proces, de 9 luni - 1 an.
"Industria ospitalităţii din România a arătat foarte multă rezilienţă, în sensul în care încasările din 2021 au atins acelaşi nivel ca şi cele din anul 2019, cel mai bun an pentru această industrie, dar trebuie să luăm în considerare că în realitate, de fapt, luând în considerare inflaţia aferentă anului 2020, respectiv 2021, încasările sunt mai mici cu 10%. Totodată, dacă luăm în considerare şi creşterea preţurilor la utilităţi, respectiv la materii prime, profitabilitatea practic este cu 60% mai mică în comparaţie cu anul 2019", a afirmat Mischie, la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii.
Întrebat de jurnalişti despre impactul creşterilor de preţuri la utilităţi, el a admis că există un program prin care autorităţile au plafonat preţul la utilităţi, însă acesta e plafonat la "de 3 ori mai mare sau 4 ori mai mare".
"Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost lăsate la liber. Ne aşteptăm ca în perioada următoare să apară programe de plafonare a preţurilor sau de susţinere inclusiv a companiilor mari. Companiile mari, care sunt mari angajatori, practic suferă din acest punct de vedere...Evident că am pus această problemă la întâlnirea pe care am avut-o cu prim-ministrul şi există pe lista noastră de lucru un program de ajutorare sau de plafonare a preţurilor pentru operatorii mari, pentru companiile mari din această industrie...Din păcate, schema nu este încă gata şi nu, nu vă pot spune. Nu suntem gata de finalizare", a susţinut preşedintele HORA.
Potrivit acestuia, în discuţia cu premierul reprezentanţii industriei au reclamat lipsa ajutorului acordat de stat pentru 2021, an în care industria a fost restricţionată parţial. Companiile din domeniu nu au putut desfăşura activitatea economică, iar programul HoReCa 2 nu a mai fost aplicat întrucât "s-a terminat cadrul COVID".
"Urmează ca acestea să acceseze un alt cadru, Ucraina, care va presupune o compensare din punct de vedere al creşterii preţurilor la energie şi la materii prime", a susţinut el.
În altă ordine de idei, Mischie a atras atenţia asupra faptului că orice creştere de preţ la materii prime sau utilităţi se va resimţi şi în tarife.
"Deci, practic, restaurantele ţin pasul cu creşterea preţurilor furnizorilor. Noi astăzi suntem un business de tip pany business, deci nu avem o profitabilitate mare. În industrie vorbim de câteva procente profitabilitate. Orice creştere de preţ, indiferent că vorbim de creşterea preţului la materii prime sau la utilităţi, te duce de la 0 plus la 0 minus, deci pune în pericol afacerea. Preţurile în restaurante urmează de fapt preţurile pe care producătorii, respectiv furnizorii le au către restaurante, deci vor ţine pasul în acest sens", a afirmat Daniel Mischie.
În opinia acestuia, şi masa de Revelion va fi mai scumpă cu 20-30% faţă de cea de anul trecut.
Referitor la criza de personal din industrie, şeful HORA a menţionat că sunt aduşi muncitori din Asia, dar problema întâmpinată de companii este durata acestui proces, de 9 luni - 1 an.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 6966 / 18033 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...