ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Memorandum de înţelegere pentru o piaţă integrată a gazelor în sud-estul Europei

23 Iulie 2021   |   Agerpres

Memorandumul vizează în mod specific crearea premiselor pentru funcţionarea unei pieţe competitive SEEGAS lichide şi asigurarea accesului nestingherit la pieţele de gaze naturale respective pentru toţi participanţii la piaţă şi furnizorii de servicii în mod nediscriminatoriu şi în condiţii egale, în conformitate cu acquis-ul UE. De asemenea, îşi propune să faciliteze cooperarea în ceea ce priveşte implementarea unui sistem eficient de compensare a mărfurilor pentru tranzacţiile cu gaze naturale, care este în conformitate cu cele mai bune practici europene.

 
 
Mai multe burse de gaze şi operatori de transport şi sistem au semnat un memorandum de înţelegere pentru realizarea unei pieţe integrate a gazelor în regiune, potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.
 
"În data de 21 iulie 2021 a fost semnat un Memorandum de înţelegere cu privire la cooperarea transregională privind dezvoltarea unei pieţe integrate a Gazelor din Sud-estul şi Estul Europei (SEEGAS) de către Secretariatul Comunităţii Energiei, furnizorii de servicii de schimburi de energie şi tranzacţionare BRM, UEEX, TGE, CEEGEX şi ECG şi operatorii de sisteme de transport Moldovatransgaz, GTSOU, FGSZ şi Gaz-System. Semnatarii îşi propun să coopereze pentru dezvoltarea comerţului transfrontalier cu gaze naturale, de ex. pe platforme de schimb şi să introducă mecanisme de preţuri interregionale transparente şi competitive, în funcţie de piaţă, precum şi transport transfrontalier eficient al gazelor şi interoperabilitate", se arată în comunicat.
 
Memorandumul vizează în mod specific crearea premiselor pentru funcţionarea unei pieţe competitive SEEGAS lichide şi asigurarea accesului nestingherit la pieţele de gaze naturale respective pentru toţi participanţii la piaţă şi furnizorii de servicii în mod nediscriminatoriu şi în condiţii egale, în conformitate cu acquis-ul UE. De asemenea, îşi propune să faciliteze cooperarea în ceea ce priveşte implementarea unui sistem eficient de compensare a mărfurilor pentru tranzacţiile cu gaze naturale, care este în conformitate cu cele mai bune practici europene.
 
"Încă de la înfiinţare, Comunitatea Energiei a sprijinit integrarea părţilor sale contractante cu pieţele de energie din UE, care pentru Ucraina şi Moldova devin treptat o realitate. Semnarea Memorandumului de înţelegere SEEGAS este un efort comun al operatorilor de bază din regiune, în vederea continuării integrării pieţelor tranzacţionate la bursă pentru gaze naturale", a spus directorul Secretariatului Comunităţii Energiei, Janez Kopac.
 
La rândul său, Gottfried Steiner, directorul executiv al Austrian Central European Gas Hub (CEGH) şi reprezentant semnatar pentru EEX CEGH Gas Exchange Service GmbH (ECG) consideră că această iniţiativă va contribui la dezvoltarea viitoare a comercializării gazelor naturale în regiune.
 
Ţările din regiune trebuie să se cunoască mai bine şi să coopereze pentru a-şi rezolva problemele, apreciază Gabriel Purice, Directorul Executiv al Bursei Române de Mărfuri, BRM. "Proiectul SEEGAS îşi propune exact acest lucru, motiv pentru care BRM s-a alăturat cu încredere acestei propuneri. Suntem siguri că, în scurt timp, vor fi dezvoltate soluţii pentru a facilita fluxurile transfrontaliere de gaze şi pentru a crea o piaţă regională funcţională", a arătat Purice.
 
Totodată, Piotr Kul, directorul Adjunct al Diviziei de Dezvoltare a Pieţei de Gaze pentru gazul polonez TSO Gaz-System, s-a declarat încrezător cu privire la perspectivele cooperării în cadrul iniţiativei SEEGAS. El s-a arătat convins că acest proiect poate îmbunătăţi funcţionarea pieţelor regionale de gaze, contribuind la creşterea lichidităţii, precum şi la tranzacţionarea transfrontalieră.
 
Preşedintele Comitetului de schimb al Bursei de Energie din Ucraina (UEEX), Oleksii Dubovskyi, a menţionat că în cadrul SEEGAS, există o mare oportunitate de a ne îmbunătăţi în mod semnificativ mecanismele şi de a elimina blocajele care au împiedicat dezvoltarea transfrontalieră, comerţul în regiune şi în interiorul fiecărei ţări, în special, dar şi " pentru a le uni în conformitate cu standardele UE".
 
Potrivit lui Piotr Zawistowski, preşedintele Consiliului de administraţie al Bursei Poloneze de Energie TGE, proiectul SEEGAS iniţiat de Comunitatea Energiei răspunde nevoilor actuale în ceea ce priveşte dezvoltarea şi integrarea în continuare a pieţelor de gaze din regiune. "Acesta creează o platformă bună pentru schimbul de cunoştinţe şi experienţă între burse şi operatorii de transport şi sistem care operează pe pieţele naţionale individuale. Sunt încrezător că acest lucru va duce la crearea de soluţii care să sprijine comerţul transfrontalier cu gaze în regiunea noastră", a spus el.
 
Semnarea Memorandumului va fi urmată de prima reuniune a Comitetului Mixt de Coordonare SEEGAS între parteneri, care va avea loc cel puţin o dată la trei luni.
 
Memorandumul este deschis atât burselor cât şi oricărui operator de transport şi sistem, activ în regiunea SEEGAS, şi care doreşte să se alăture iniţiativei într-o etapă ulterioară. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12207 / 18244
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...