ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Muncii a încheiat un protocol cu Ministerul Educaţiei pentru extinderea Programului “A doua şansă“

31 Martie 2021   |   Agerpres

Ea a afirmat că pentru 5.245 de oameni, dispoziţia de repartizare nu înseamnă doar că au acces la un loc de muncă, ci şi şansa de a ieşi din capcana dependenţei faţă de stat şi de a-şi face un viitor mai bun pentru ei şi pentru familiile lor.

 
 
Ministerul Muncii a încheiat un protocol cu Ministerul Educaţiei pentru extinderea Programului "A doua şansă", prin intermediul căruia 14.000 de persoane vulnerabile vor fi sprijinite să-şi completeze educaţia, a anunţat ministrul Muncii, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.
 
"În ceea ce priveşte consilierea pentru ocupare, au fost contactaţi 77.224 beneficiari de ajutor social. Numărul de persoane consiliate a fost de 49.640. Numărul persoane mediate în muncă a fost de 25.770. Numărul de persoane care au primit recomandare pentru curs de formare profesională a fost 14.554, iar numărul persoane care au primit recomandare către programul "A doua şansă", 13.789 de persoane. Numărul de persoane care au primit dispoziţie de repartizare pentru un loc de muncă vacant este de 5.245. Profilul beneficiarilor de ajutor social prezenţi la întâlnirile cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă este următorul: 32% între 40 şi 49 de ani; 22% între 30 şi 39 de ani; 20% între 50 şi 55 de ani; 14% peste 55 de ani; 7% sub 25 de ani şi 5% între 25 şi 29 de ani. Am încheiat deja cu Ministerul Educaţiei un protocol prin care vrem să extindem Programul A doua şansă astfel încât să sprijinim aceste aproape 14 .000 de persoane vulnerabile să îşi completeze educaţia, să poată dobândi o calificare pe baza căreia să îşi găsească apoi un loc de muncă", a spus Raluca Turcan.
 
Ea a afirmat că pentru 5.245 de oameni, dispoziţia de repartizare nu înseamnă doar că au acces la un loc de muncă, ci şi şansa de a ieşi din capcana dependenţei faţă de stat şi de a-şi face un viitor mai bun pentru ei şi pentru familiile lor.
 
"Sunt şi câteva zeci de oameni care s-au angajat deja în urma acestei campanii. Poate că nu cifra exactă a acestora este cea mai relevantă, ci mesajul pe care aceşti oameni îl transmit celorlalţi aflaţi în situaţii similare: şi anume că poate fi schimbată percepţia asupra posibilităţii de a reuşi. Cei mai mulţi dintre ei în momentul de faţă consideră că situaţia în care se află este umilitoare, că nu mai au nicio şansă şi că statul, de asemenea, nu face nimic pentru ei, pentru a îi ajuta la modul real. Punerea instituţiilor la treabă este un lucru important. Şi un alt lucru care este la fel de important de comunicat este faptul că modele de reuşită în comunităţile marginalizate reprezintă cu adevărat modele", a declarat Raluca Turcan.
 
Ea a precizat că în urma campaniei vine şi cu un set de măsuri prin care să ofere un sprijin mai consistent peroanelor vulnerabile, inclusiv pe partea de ocupare.
 
Astfel, ministrul Muncii a menţionat reglementarea de condiţii de acordare şi cuantumuri diferenţiate ale ajutorului social pentru persoanele vârstnice 65+, care nu beneficiază de un drept de pensie şi/ sau nu au venituri din alte surse.
 
De asemenea, se intenţionează diversificarea serviciilor sociale furnizate persoanelor vârstnice, finanţarea acestora, standarde justificate de faptul că, din datele incluse în Raportul Campaniei se observă că această categorie de persoane de peste 65 de ani este principala categorie de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială.
 
Ea a menţionat că se intenţionează reglementarea pachetului minim de asistenţă socială, reprezentând servicii de asistenţă socială minime obligatorii, acordate pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale, precum şi reglementarea soluţiilor aplicabile în situaţia în care UAT nu identifică un asistent social.
 
Raluca Turcan a spus că intenţionează să reanalizeze prevederile Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2021 - 2027 şi Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2021-2027.
 
"Nu mai puţin important e că urmărim stimularea încadrării în muncă a persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social şi vom veni cu o normă legală de prelungire cu 6 luni a perioadei de acordare a acestui drept şi după încadrarea în muncă, dacă aceştia se încadrează pentru o perioadă de minimum 12 luni", a spus Raluca Turcan. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12338 / 17127
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...