ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Misiune de evaluare a derulării proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă

21 Februarie 2020   |   AGERPRES

Retehnologizarea Unităţii 1 este un proiect complex, cu o durată de aproximativ 9 ani până la momentul opririi efective a Unităţii 1, proiect care se desfăşoară, conform practicilor canadiene, în 3 etape majore.

 
 
O misiune internaţională a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), PRE-SALTO, de evaluare a stadiului şi a proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă, a avut loc în luna februarie 2020, la solicitarea SN Nuclearelectrica SA, informează vineri compania.

Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, misiunea este parte a sprijinului acordat de AIEA în pregătirea operării sigure pe termen lung a Unităţii 1 CNE Cernavodă. Scopul solicitării de către SNN a misiunii de evaluare a AIEA a fost o evaluare obiectivă şi independentă a nivelului de pregătire, organizare şi a programelor aferente managementului extinderii duratei de viaţă cu încă 30 de ani a Unităţii 1 CNE Cernavodă.

Echipa internaţională de evaluare a constatat o utilizare eficientă a programelor aferente derulării primei faze a proiectului, cu respectarea graficului de timp şi o utilizare eficientă a experienţei internaţionale în proiecte de retehnologizare realizate în cadrul altor unităţi CANDU şi a recomandat îmbunătăţirea continuă a strategiei de operare pe termen lung şi revizuirea permanentă a procesului corelat cu implementarea unei metodologii comprehensive în ceea ce priveşte structurile şi componentele procesului de operare pe termen lung.


"Scopul solicitării unei astfel de misiuni internaţionale a AIEA este să ne asigurăm că proiectul Retehnologizării Unităţii 1 se desfăşoară în conformitate cu cele mai înalte standarde ale AIEA şi că suntem în permanenţă conectaţi la experienţa internaţională. Este un mod de operare obiectiv şi eficient, specific industriei nucleare. Utilizăm experienţa internaţională şi evaluările obiective pentru a manageria un proiect extrem de riguros, la timp şi la cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Importanţa retehnologizării Unităţii 1, implicit operarea pentru încă 30 de ani dincolo de durata de viaţă iniţială de 30 de ani, reprezintă un scop strategic atât pentru SNN, cât şi pentru sistemul energetic din România, la care se adaugă îndeplinirea ţintelor de mediu asumate de România", a declarat Cosmin Ghiţă director general al companiei.

În comunicat se reaminteşte că retehnologizarea Unităţii 1 este un proiect complex, cu o durată de aproximativ 9 ani până la momentul opririi efective a Unităţii 1, proiect care se desfăşoară, conform practicilor canadiene, în 3 etape majore.

Faza 1 constă în definirea proiectului de retehnologizare (2017-2021). Această fază se află în derulare, în prezent, şi se va finaliza cu aprobarea Studiului de Fezabilitate a Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1. După finalizarea elaborării Studiului de Fezabilitate, acesta va fi supus aprobării acţionarilor SNN.

În cadrul fazei 1, SNN a realizat contractarea documentaţiilor suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate. Una din documentaţiile suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate este "Evaluarea stării tehnice a structurilor, sistemelor şi componentelor (SSC) Unităţii 1.

Aceasta reprezintă o activitate complexă, cu o durată de aproximativ 1,5 - 2 ani în care vor fi implicaţi specialişti atât ai SNN, cât şi experţi internaţionali cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte evaluarea stării structurilor, sistemelor şi componentelor a reactoarelor de tip CANDU.

Faza 2 presupune pregătirea implementării proiectului de retehnologizare (2021-2026), iar faza 3 constă în implementarea proiectului de retehnologizare, oprirea planificată prelungită în vederea realizării retehnologizării (2026-2028).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15419 / 17127
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...