ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Musk şi un grup de experţi evocă riscuri la adresa societăţii şi omenirii și cer o pauză în dezvoltarea de sisteme de IA mai puternice decât modelul GPT-4

29 Martie 2023   |   Agerpres

"Nu ar trebui dezvoltate sisteme IA puternice decât după ce vom putea avea încredere că efectele lor sunt pozitive şi putem gestiona riscurile", se arată într-o scrisoare deschisă publicată de institutul non-profit Future of Life şi semnată de peste 1000 de persoane.

 
 
Magnatul Elon Musk şi un grup de experţi în inteligenţă artificială şi responsabili din industria IT au făcut apel la o pauză de şase luni în pregătirea de sisteme mai puternice decât modelul GPT-4 recent lansat de laboratoarele OpenAI, avertizând într-o scrisoare deschisă asupra potenţialelor riscuri la adresa societăţii şi omenirii, relatează miercuri Reuters.

Scrisoarea publicată de institutul non-profit Future of Life şi semnată de peste 1000 de persoane - între care Elon Musk, şeful companiei Stability AI Emad Mostaque, cercetători de la laboratorul DeepMind al grupului Alphabet şi informaticieni de prestigiu ca Yoshua Bengio şi Stuart Russell - cere o pauză în dezvoltarea IA avansate până când nu vor fi create, implementate şi verificate de experţi independenţi protocoale de securitate comune pentru astfel de modele.


"Nu ar trebui dezvoltate sisteme IA puternice decât după ce vom putea avea încredere că efectele lor sunt pozitive şi putem gestiona riscurile", se arată în scrisoare.

Aceasta explică de asemenea că sistemele de IA ce intră în competiţie cu inteligenţa umană generează potenţiale riscuri pentru societate şi civilizaţie sub forma tulburărilor economice şi politice şi îi îndeamnă pe dezvoltatorii de astfel de sisteme să conlucreze cu factorii de decizie politică şi autorităţile de reglementare.

Musk, a cărui companie Tesla foloseşte IA pentru sistemul de autopilotare al maşinilor autonome, şi-a exprimat în mod repetat preocuparea în legătură cu inteligenţa artificială. Luni, forţa de poliţie a UE Europol s-a alăturat la rândul ei corului de preocupări etice şi juridice cu privire la sistemele avansate de IA cum este ChatGPT, avertizând împotriva unor potenţiale utilizări abuzive ale acestora sub forma tentativelor de phishing, a dezinformării şi criminalităţii informatice.

După ce anul trecut OpenAI, cu sprijinul Microsoft, a lansat ChatGPT, concurenţa a accelerat dezvoltarea de modele similare ce integrează inteligenţa artificială generativă.

Sam Altman, CEO al OpenAI, nu a semnat scrisoarea, menţionează Reuters, citând un purtător de cuvânt de la Future of Life.

"Scrisoarea nu este perfectă, dar este corectă: trebuie să scădem ritmul până când vom înţelege mai bine ramificaţiile", a notat Gary Marcus, profesor la Universitatea New York şi unul dintre semnatari. Sisteme puternice de IA "pot provoca daune grave (...), marii jucători sunt din ce în ce mai secretoşi în legătură cu ceea ce fac, iar societăţii îi va fi mai greu să se apere de problemele care se pot materializa", a adăugat acesta.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4417 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...