ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa asigurărilor din România a crescut cu 37% în primul semestru, la 8,76 miliarde lei

27 Septembrie 2022   |   AGERPRES

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viaţă s-a aflat în semestrul I 2022 la un nivel de circa 1,5 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de perioada similară a anului anterior.

 
 
Piaţa asigurărilor din România a crescut în primul semestru cu 37%, la aproximativ 8,76 miliarde lei, faţă de valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior, potrivit unui raport publicat marţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF", se menţionează în raport.

Conform sursei citate, piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea reprezintă aproximativ 78% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 65% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în primul semestru al acestui an.


Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viaţă s-a aflat în semestrul I 2022 la un nivel de circa 1,5 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de perioada similară a anului anterior.

"Dinamica pozitivă a sectorului asigurărilor de viaţă a fost susţinută de creşterea cu circa 15% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare). În ceea ce priveşte clasa C3 (Asigurări de viaţă şi anuităţi, legate de fonduri de investiţii), se constată o scădere cu 7% a volumului primelor brute subscrise în primele 6 luni ale anului 2022", se menţionează în raport.

Totodată, asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă şi în semestrul I 2022, cu un volum al subscrierilor de aproximativ 376 milioane lei, în creştere cu aproximativ 32% faţă de semestrul I aferent anului precedent, deţinând o pondere de 4,30% în totalul primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de ASF.

"O vulnerabilitate a pieţei de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii faţă de principalele clase de asigurare, cât şi din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piaţă deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare. Deşi se observă o diminuare a gradului de concentrare pe piaţa RCA din România, primii doi asigurători continuă să deţină o cotă de piaţă semnificativă (circa 53%), însă în scădere faţă de perioada similară a anului anterior când primii doi asigurători deţineau o cotă de piaţă cumulată de peste 77%", se mai spune în raport.

Din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF în semestrul I 2022 (8,76 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 59 milioane lei, reprezentând aproximativ 0,7% din volumul total al primelor subscrise, în scădere comparativ cu perioada similară din anul anterior (circa 184 milioane lei).

Despăgubirile brute plătite de societăţile de asigurare pentru activităţile de asigurări generale şi de viaţă (incluzând răscumpărările parţiale şi totale şi maturităţile) au înregistrat o valoare de circa 3,77 miliarde lei în semestrul I 2022, în creştere cu 2,8% faţă de perioada similară a anului anterior.

"Se observă că ritmul anual de creştere a despăgubirilor brute plătite (+2,8%) s-a aflat mult sub dinamicile întregistrate de primele brute subscrise, care s-au majorat cu 37% faţă de semestrul I 2021", se precizează în raport.

Astfel, despăgubirile brute plătite de societăţile (3,77 miliarde lei) au reprezentat circa 43% din volumul total al primelor brute subscrise pe parcursul semestrului I 2022 (8,76 miliarde lei) în primele 6 luni ale anului 2022.

Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale a înregistrat o valoare supraunitară (101,66%) în semestrul I 2022, în scădere comparativ cu valoarea înregistrată în semestrul I 2021 (120,63%), în principal pe fondul scăderii ratei daunei.

La finalul lunii iunie 2022, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societăţile de asigurare se situa la un nivel de circa 22,6 miliarde lei, în creştere cu 10% faţă de finalul anului 2021 (aproximativ 20,6 miliarde lei).

Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 59% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 41% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viaţă.

La finalul primului semestru al anului 2022, atât valoarea activelor, cât şi cea a obligaţiilor societăţilor de asigurare (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au înregistrat creşteri comparativ cu valorile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent. Activele totale au crescut cu 2% la nivelul întregii pieţe a asigurărilor, iar datoriile totale ale societăţilor de asigurare au crescut cu 1,6% la 30 iunie 2022 comparativ cu valoarea înregistrată în primul semestru din anul anterior.

În prima jumătate a anului 2022, companiile de brokeraj au distribuit circa 74,4% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind înregistrată de asigurările generale pentru care gradul de distribuţie a fost de 86,9%.

Ponderea veniturilor din activitatea de distribuţie de asigurări în volumul total de prime distribuite la nivelul pieţei de brokeraj a fost de 16,3% (comision mediu), pe segmentul asigurărilor generale acesta fiind de 15,4%, iar pe segmentul asigurărilor de viaţă fiind de 45,7%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6965 / 18033
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...