ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România înregistrează cea mai ridicată rată efectivă de impozitare a producţiei de gaze offshore din Europa (studiu)

28 Iunie 2021   |   AGERPRES

Rezultatele analizei comparative înfăţişează diferenţe semnificative între ratele efective de impozitare ale producţiei de gaze naturale (offshore). În anul 2019, nivelul maxim se regăseşte în România (23%), iar cel minim în Irlanda (-2%). De asemenea, în anul 2020, România îşi menţine poziţia cu aceeaşi rată de 23%.

 
 
România are cea mai mare rată efectivă de impozitare a producţiei de gaze naturale offshore (23%) dintre statele europene, de aproximativ 4,3 ori peste media acestora (5,3%), conform unui studiu comparativ realizat de PwC România pentru Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG).

Rezultatele analizei comparative înfăţişează diferenţe semnificative între ratele efective de impozitare ale producţiei de gaze naturale (offshore). În anul 2019, nivelul maxim se regăseşte în România (23%), iar cel minim în Irlanda (-2%). De asemenea, în anul 2020, România îşi menţine poziţia cu aceeaşi rată de 23%.

În pofida ratelor nominale mari de impozitare din statele nordice, precum Norvegia, Danemarca, Olanda şi Irlanda, ratele efective (plăţile către stat din total venituri) sunt foarte scăzute, chiar negative (ex. Irlanda). Acest lucru este generat de deduceri suplimentare din baza de impozitare sau rambursări ale statului către operatorii economici, pe fondul presiunii asupra sectorului din ultimii ani şi în vederea susţinerii unei industrii care are o contribuţie majoră în economie, semnalează studiul.


În ultimii ani, relevă studiul, veniturile operatorilor din producţia de gaze naturale (şi petrol) au avut o scădere constantă. Această tendinţă vine în urma presiunii mari exercitate de preţurile în scădere ale hidrocarburilor, precum şi a scăderii producţiei din zăcămintele aflate în exploatare. Însă, dezvoltarea producţiei offshore ar avea un aport semnificativ la acoperirea cererii de gaze naturale din viitor, conform datelor studiului.

Costurile şi riscurile asociate unor astfel de proiecte, cu precădere celor de mare adâncime, sunt ridicate, iar investiţiile se fac pe termen lung. De aceea, constată studiul, foarte puţine companii la nivel global deţin know-how-ul, tehnologia şi resursele financiare necesare pentru astfel de proiecte.

"Rezultatele analizei comparative arată diferenţe semnificative între ratele efective de impozitare ale producţiei de gaze naturale (offshore). Atât în 2020, cât şi în 2019, România înregistrează cea mai ridicată rată efectivă de impozitare, de 23%, un nivel de peste 4 ori mai mare decât media din statele europene luate în considerare în cadrul studiului", afirmă coordonatoarea studiului, Andreea Mitiriţă, partener servicii fiscale PwC România, conform unui comunicat al FPPG.

Studiul concluzionează că predictibilitatea şi stabilitatea cadrului legislativ şi de reglementare reprezintă o precondiţie majoră a deciziilor de investiţii care necesită costuri iniţiale mari, riscuri ridicate şi un termen lung de recuperare a acestora, precum cele din producţia de gaze naturale offshore. De asemenea, regimul fiscal trebuie să fie stabil şi competitiv, în vederea menţinerii şi atragerii investitorilor. În acest sens, pentru restabilirea echilibrului şi a competitivităţii regimului fiscal aplicabil proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră, este necesară modificarea Legii Offshore.

"Dialogul dintre decidenţii de politici publice şi reprezentanţii sectorului este esenţial în vederea dezvoltării unui cadru optim investiţiilor în producţia de gaze naturale offshore, pe fondul căruia să beneficieze atât statul, cetăţenii, cât şi investitorii", este de părere Cătălin Niţă, director executiv FPPG.

În acest context, FPPG atrage atenţia încă o dată asupra faptului că oportunitatea momentului privind dezvoltarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră trebuie exploatată acum în contextul în care gazul natural are şansa de a reprezenta combustibilul de tranziţie. În caz contrar, există riscul ca potenţialul de dezvoltare al României din perspectiva deţinerii acestui avantaj competitiv să fie pierdut.

Studiul a analizat din punct de vedere comparativ ratele efective de impozitare specifice producţiei de gaze naturale offshore din statele europene considerate relevante, disponibile la 31 mai 2021, în vederea identificării unei imagini actualizate asupra "poverii" fiscale. Rata efectivă de impozitare pentru fiecare stat a fost calculată prin raportarea valorii redevenţelor şi a impozitelor specifice plătite de principalii jucători din industrie la veniturile obţinute din producţia şi vânzarea gazelor naturale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11644 / 17377
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...