ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Românii, mult mai atenţi pe cine angajează atunci când vor să îşi reamenajeze locuinţele (sondaj)

11 Martie 2021   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, 62% dintre români afirmă că, atunci când au nevoie de serviciile unui meşter, se bazează în primul rând pe recomandările cunoscuţilor, 34% îi caută pe internet, iar 6% apelează la alte soluţii (informaţiile din magazine, reclame etc.).

 
 
Românii au devenit mult mai atenţi pe cine angajează atunci când vor să îşi reamenajeze locuinţele sau să repare ceva în gospodărie, şase din zece clienţi afirmând că solicită recomandări şi referinţe despre proiectele anterioare, în tentativa de evita lucrările de slabă calitate, arată rezultatele unui barometru realizat de Frames pentru MatHaus, în perioada 4-7 martie 2021.
 
Potrivit sursei citate, 62% dintre români afirmă că, atunci când au nevoie de serviciile unui meşter, se bazează în primul rând pe recomandările cunoscuţilor, 34% îi caută pe internet, iar 6% apelează la alte soluţii (informaţiile din magazine, reclame etc.).
 
Chiar şi dacă recurg la meşterii recomandaţi de rude, prieteni sau colegi, cei mai mulţi români încearcă să afle detalii suplimentare despre ei, Astfel, 59% dintre cei chestionaţi spun că, în prezent, pe lângă recomandarea clasică, solicită meşterilor referinţe (fotografii, video, acte doveditoare etc.) dacă este vorba de persoane fizice, sau caută informaţii pe internet, în cazul unor firme de profil, despre lucrările prestate anterior. În trecut, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi (78%) se bazau pe recomandări, pe încredere, fără niciun fel de verificare suplimentară.
 
Mediatizarea exclusivă a unor exemple negative şi ironizarea meşterilor în spaţiul public au accentuat acest fenomen, dovadă că 68% dintre participanţii la chestionar spun că se tem de un eventual eşec al lucrării din cauza exemplelor negative, mai mult sau mai puţin reale.
 
,,Fiecare lucrare are particularităţile ei, rezultatul ei fiind influenţat de o serie de factori care depind mai mult sau mai puţin de abilităţile meşterilor. Fie s-a făcut rabat la calitatea materialelor, fie s-a lucrat sub presiunea timpului şi anumiţi paşi de punere în operă a materialelor au fost săriţi în urma presiunilor de a finaliza lucrarea. Aceşti factori diverşi se reflectă în aprecierea negativă a lucrării unui meşter sau constructor'', arată concluziile cercetării.
 
Potrivit reprezentanţilor MatHaus, oamenii au devenit mult mai prevăzători şi pentru că există o proporţie destul de abruptă între cererea mare de servicii şi oferta destul de redusă, în special cantitativ şi uneori chiar şi la nivel calitativ.
 
"Dincolo de cei plecaţi în străinătate, avem în continuare meşteri buni în România, oameni cu experienţă. Însă da, este greu să apelezi la ei, pentru că în general au lucrările deja contractate pe perioade lungi de timp'', afirmă Cristian Matei, director de retail MatHaus by Arabesque.
 
Întrebaţi care sunt domeniile în care au nevoie de meşteri pricepuţi, cei mai mulţi (42%) au menţionat amenajarea locuinţei (tencuit, zugrăvit, reabilitare termică etc.), instalaţii electrice şi termice (37%), mobilă (31%), construcţii de locuinţe individuale (18%), instalări electrocasnice & IT (16%) şi altele (11%).
 
Boom-ul semnificativ din sectorul construcţiilor (inaugurarea a sute de mii de locuinţe în ultimii ani), degradarea tot mai puternică a blocurilor construite în anii dinainte de Revoluţie şi creşterea şi diversificarea obiceiurilor de consum ale românilor au generat o cerere extrem de puternică de servicii de amenajări interioare, construcţii şi suport. Exodul multor meşteri către ţările occidentale, absenţa unei platforme de pregătire specializată în domeniile cerute de piaţă şi concurenţa acerbă au făcut ca meşterii să reprezinte un contingent tot mai redus în România, în special numeric dar uneori şi calitativ, arată documentul citat.
 
Lipsa de pregătire a unora dintre meşteri, mai ales a celor specializaţi în viteză, pe repede înainte, la locul de muncă şi nu la cursuri de pregătire, cât şi asocierea meşterului român cu mitul urban ,,Dorel'' sunt doar două dintre elementele care au contribuit negativ la impresia generală despre meşterii din România.
 
Potrivit rezultatelor sondajului, 82% dintre cei chestionaţi s-au declarat mulţumiţi de rezultatele muncii prestate de meşterii angajaţi, iar 96% dintre ei au afirmat că îi vor recomanda, mai departe, familiei, prietenilor şi cunoştinţelor. Printre altele, 68% au apreciat calitatea lucrărilor, 53% sfaturile privind achiziţiile (materiale de construcţii, instalaţii, electrocasnice etc.), 38% s-au referit la costurile serviciilor iar 22% la timpul de execuţie.
 
Concluziile barometrului mai arată vă sectorul serviciilor va deveni pe viitor tot mai puternic pe măsura maturizării economiei, iar rolul jucat de meşteri va fi unul din ce în ce mai important, astfel că nevoia de calificare în domeniu va creşte.
 
"Dezvoltarea unei infrastructuri educaţionale în domeniu este absolut necesară. România are nevoie de specialişti în toate domeniile acestei industrii, certificaţi cu diplome şi acreditări specializate, mai cu seamă că tehnologia în sectorul construcţiilor evoluează constant. Apar tot mai multe soluţii noi, mai eficiente, mai uşor de pus în practică şi chiar mai sănătoase, atât cu mediul cât şi cu cel care le operează'', arată concluziile barometrului.
 
Nu în ultimul rând, 71% dintre cei chestionaţi afirmă că sunt dispuşi să apeleze la un meseriaş bun chiar dacă îi costă mai mult, doar să rezolve problema cu care se confruntă. Numai 23% ar mai vrea să rezolve singuri provocările apărute.
 
Barometrul ,,Meşterul Dorel, între mit şi realitate'' a fost dezvoltat de compania de consultanţă Frames, la comanda MatHaus, pe un eşantion de 3.500 de respondenţi, în perioada 4-7 martie 2021. Interviurile au fost realizate prin chestionare online, telefonic şi email. Profilul respondenţilor a fost reprezentat de 58% bărbaţi şi 42% femei din 15 judeţe, inclusiv Bucureşti-Ilfov, cu o vârstă medie de 48 de ani. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12817 / 17354
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...