ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu eJobs: 64% dintre candidații de peste 45 de ani spun că vârsta e principalul obstacol cu care se confruntă la angajare

16 Septembrie 2021   |   BizLawyer

Peste 59% dintre angajații de peste 45 de ani consideră că, deși sunt suficiente joburi pentru segmentul de vârstă din care fac parte, sunt preferați tinerii.

 
 
Discriminarea pe bază de vârstă este principala problemă cu care se confruntă candidații 45+ la angajare, arată un sondaj derulat recent de eJobs, liderul pieței de recrutare din România. 64% dintre participanții la studiu consideră vârsta un impediment atunci când își caută un job nou. Următoarele obstacole pe care candidații de peste 45 de ani spun că le întâmpină la angajare sunt faptul că au prea multă experiență, așteptările salariale ridicate și lipsa de oportunități profesionale în domeniul pentru care sunt pregătiți.

În plus, peste 59% dintre angajații de peste 45 de ani consideră că, deși sunt suficiente joburi pentru segmentul de vârstă din care fac parte, sunt preferați tinerii. Aproape 20% cred că nu sunt suficiente posturi libere pentru ei, în timp ce 14% sunt de părere că oferta de joburi nu se suprapune pe domeniul lor de pregătire.


„Și angajatorii recunosc că aceasta este categoria de candidați cu cele mai multe provocări la angajare, principalele motive invocate fiind nivelul scăzut de digitalizare și de flexibilitate. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont și de faptul că ei reprezintă categoria de vârstă care aplică cel mai puțin: din 1,1 milioane de aplicări, câte înregistrăm lunar în platformă, doar 103.000 vin din partea acestui segment de candidați”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Sondajul eJobs mai arată că provocările menționate de cei de peste 45 de ani îi determină să facă anumite concesii când vine vorba despre alegerea unei noi oportunități în carieră. Fiind întrebați ce compromisuri ar fi dispuși să facă pentru un loc de muncă, peste 45,3% au spus că ar face o reconversie profesională, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decât cel actual, 8,4% s-ar muta în altă țară, 7% s-ar reloca în alt oraș și tot atâția ar fi dispuși să învețe să lucreze pe calculator. Pe de altă parte, 15,8% dintre respondenți nu ar accepta să facă niciun fel de compromis.

„Deși acești candidați au o serie de avantaje față de cei mai tineri - sunt foarte stabili, punctuali, au, pe anumite paliere, un grad mai ridicat de anduranță - din păcate, acumulează minusuri în ochii angajatorilor când vine vorba de nivelul de digitalizare, de ușurința cu care se pot integra în echipe tinere sau de flexibilitatea pe care o manifestă în a face lucruri noi ori în a ieși din zona de confort”, mai spune Raluca Dumitra.
 
Conform sondajului eJobs, 38% dintre aceștia fie nu folosesc tehnologia la jobul actual, fie întâmpină constant greutăți în utilizarea acesteia. În plus, 53,4% își exprimă părerea în echipă doar când li se cere acest lucru, în timp ce 12,8% nu își expun deloc punctul de vedere la locul de muncă de frica pierderii jobului în favoarea cuiva mai tânăr. Sondajul eJobs mai arată că 41,9% dintre candidații de peste 45 de ani fie nu au subiecte comune de discuție cu colegii lor, fie cred că există diferențe de mentalitate cauzate de vârstă.
Sondajul a fost realizat în august 2021, pe un eșantion de 1.276 de specialiști/salariați cu studii superioare, manageri, muncitori, șomeri, casnici și patroni/asociați care fac parte din categoria de vârstă 45+.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10834 / 17377
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...