ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CFR SA propune reducerea veniturilor totale cu 8,52% în 2020 şi menţine pierderile brute la 392,66 milioane de lei

02 Noiembrie 2020   |   Agerpres

De asemenea, reducerea este susţinută şi de diminuarea veniturilor din subvenţii pentru investiţii cu 16,15%; creşterea veniturilor din transferuri bugetare cu 12,10%; reducerea cheltuielilor totale cu 7,76%, ca urmare a reducerii tuturor elementelor de cheltuială finanţate din veniturile proprii ale CFRA SA în corelaţie cu necesităţile de desfăşurare a activităţii curente astfel încât, în condiţiile stării tehnice actuale a infrastructurii feroviare, siguranţa circulaţiei pe infrastructura feroviară să nu fie periclitată.

 
 
Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA propune reducerea veniturilor totale cu 8,52% în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020, în contextul pandemiei, dar menţine estimarea privind pierderile brute la 392,66 milioane de lei, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Transporturilor, privind rectificarea bugetului companiei pentru 2020.
 
"Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" - SA a propus în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2020, următoarele modificări ale indicatorilor economico-financiari, faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020, aprobat prin HG nr.233/2020: reducerea veniturilor totale cu 8,52%, având în vedere reducerea veniturilor proprii cu 16,62% ca urmare a reducerii activităţii din întreg sistemul feroviar şi, implicit, a veniturilor obţinute din activitatea de exploatare a infrastructurii feroviare, pe fondul efectelor generate de evoluţia pandemiei cu virusul Sars-Cov-2 şi al omolgării de Tribunalul Bucureşti a ofertei de concordat preventiv a Societăţii Naţionale Transport Feroviar Marfă ,,CFR Marfă,, S.A", se arată în proiect.
 
De asemenea, reducerea este susţinută şi de diminuarea veniturilor din subvenţii pentru investiţii cu 16,15%; creşterea veniturilor din transferuri bugetare cu 12,10%; reducerea cheltuielilor totale cu 7,76%, ca urmare a reducerii tuturor elementelor de cheltuială finanţate din veniturile proprii ale CFRA SA în corelaţie cu necesităţile de desfăşurare a activităţii curente astfel încât, în condiţiile stării tehnice actuale a infrastructurii feroviare, siguranţa circulaţiei pe infrastructura feroviară să nu fie periclitată.
 
"Această reducere a cheltuielilor finanţate din veniturile proprii ale CFR SA a fost necesară deoarece Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" - S.A. nu a beneficiat de compensarea diminuării veniturilor provenite din reducerea transportului feroviar de călători şi marfă pe calea ferată ca urmare a evoluţiei epidemiei cu noul coronavirus SARS-COV2; Compania Naţională de Căi Ferate "C.F.R." - S.A. a asigurat din veniturile proprii toate cheltuielile aferente combaterii îmbolnăvirii salariaţilor proprii şi publicului călător cu virusul SARS-COV2. rezultatul brut - pierdere în valoare de 392.662,51 mii lei - rămâne nemodificată faţă de valoarea aprobată prin HG nr. 333/23.04.2020. Cum veniturile din alocaţiile bugetare sunt utilizate potrivit destinaţiei stabilită prin reglementările legale, respectiv întreţinere şi reparaţie infrastructură feroviară publică şi documentaţii cadastrale, toate celelalte cheltuieli sunt suportate/ acoperite de Compania Naţională "CFR" S.A din veniturile proprii ceea ce conduce la înregistrarea rezultatului brut - pierdere de 392.662,51 mii lei", se arată în document.
 
Pe de altă parte, în proiect se menţionează că productivitatea muncii, calculată în unităţi valorice, programată în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2020, a scăzut faţă de cea aprobată în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020, prin HG. 233/2020, cu 15,57% urmare a reducerii veniturilor din exploatare cu suma de 342,21 milioane de lei. Câştigul mediu lunar pe salariat, programat în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2020, a scăzut faţă de suma aprobată în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020, prin HG. 233/2020 cu 0,36%.
 
Potrivit sursei citate, valoarea plăţilor restante va creşte de la 53,83 milioane de lei la 300 de milioane de lei în 2020.
 
Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA a acumulat datorii, la 31 august 2020, în valoare de 257,31 milioane de lei către furnizorii de materiale/produse/echipamente şi servicii pentru infrastructura feroviară, care sunt filialele proprii: Electrificare CFR SA, Informatică Feroviară SA şi Telecomunicaţii CFR SA.
 
Totodată, sursele de finanţare a investiţiilor în valoare de 6,42 miliarde de lei, estimate în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2020, au fost diminuate faţă de cele aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 prin HG. nr.233/2020, cu suma de 2,65 miliarde de lei (29,23%).
 
Valoarea surselor proprii de finanţare a investiţiilor în domeniul privat al CFR SA şi în domeniul public al statului (adică amortizarea mijloacelor fixe-aparţinând domeniului privat al CFR SA şi veniturile din închirierea secţiilor de circulaţie neinteroperabile) nu s-a modificat faţă de valoarea aprobată în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020, prin HG nr. 333/23.04.2020.
 
În schimb, sursele alocate de la bugetul de stat s-au modificat de la valoarea de 8,94 miliarde de lei la valoarea de 6,29 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu 2,65 miliarde de lei, cu 29,67%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5135 / 8121
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...