ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Concurenței: E-Distribuție Muntenia va adopta un set de măsuri în beneficiul consumatorilor

14 Februarie 2019   |   BizLawyer

Angajamentele au fost propuse în cadrul investigației declanșate, în urma plângerii depuse de Mailers Serv SRL.

 
 
Consiliul Concurenței a acceptat angajamentele asumate de E-Distribuție Muntenia SA (fostă Enel Distribuție Muntenia SA) pentru a elimina îngrijorările concurenţiale ce au condus la declanşarea investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă pe piața distribuției de energie electrică.

E-Distribuție Muntenia SA (EDM) s-a angajat ca, în perioada următoare, să implementeze un set de măsuri care să conducă la creşterea transparenței procesului de racordare la rețeaua electrică de distribuție şi promovarea drepturilor consumatorilor în cadrul fiecărei faze a procesului. În acelaşi timp, EDM trebuie să asigure un tratament corect și nediscriminatoriu pentru toţi participanții la acest proces, fie că sunt utilizatori sau alţi prestatori de servicii.


„Aceste obligaţii ale E-Distribuție Muntenia SA vor conduce la beneficii directe și imediate pentru consumatorii români, datorită optimizării procesului de racordare prin scurtarea duratei și reducerea costurilor activităților aferente”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Mai precis, EDM s-a angajat să conceapă un Ghid de racordare, menit să permită oricărui utilizator o informare rapidă asupra etapelor şi termenelor racordării, a activităţilor care pot fi prestate de companii de servicii independente şi a listei acestor companii autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Ghidul va fi disponibil atât în centrele de relații cu clienții, cât și în format electronic.

EDM urmărește îmbunătățirea site-ului pentru a fi mai ușor de accesat și pentru a pune la dispoziția utilizatorilor informații detaliate privind procesul de racordare, cum ar fi identificarea paşilor care trebuie urmaţi sau informaţii cu privire la racordare, documentele necesare pentru procesul de racordare și formulare tip, tarifele de emitere a avizului tehnic de racordare (ATR), explicaţii ale unor termeni tehnici specifici pe înţelesul oricărui utilizator etc.

Pe site-ul EDM va fi disponibilă o nouă funcţionalitate accesibilă pe bază de nume de utilizator şi parolă, prin care utilizatorii îşi pot urmări stadiul în care se află procesul lor de racordare.

De asemenea, pentru a elimina suspiciunile privind un eventual tratament preferențial adoptat în raport cu unele cereri de racordare, EDM îşi va îmbunătăţi sistemul informatic intern, prin  dezvoltarea funcționalităţii Semafor, care va permite o mai bună gestionare a cererilor de racordare, va afișa scadența diferitelor etape ale procesului de racordare asociate unei cereri de racordare prin raportare la termene şi va transmite mail-uri automate, cu frecvenţă zilnică, către persoanele implicate în proces cu privire la cererile a căror scadenţă este foarte apropiată sau depăşită. Aceste măsuri vor reduce prelucrarea cererilor în afara termenului, prin administrarea mai eficientă a solicitărilor de racordare. De asemenea, EDM a propus să organizeze sesiuni de pregătire pentru angajații implicați în administrarea dosarelor de racordare, cu scopul de a preveni acordarea unui tratament preferențial consumatorilor și/sau terților furnizori independenți de servicii.

Angajamentele au fost propuse în cadrul investigației declanșate, în urma plângerii depuse de Mailers Serv SRL. Consiliul Concurenței a analizat un potenţial abuz de poziţie dominantă, realizat de EDM, pe piaţa distribuţiei de energie electrică, manifestat printr-o posibilă discriminare a companiilor de pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei, ca urmare a selectării unor societăţi care elaborează studii de soluţie, proiectează şi execută lucrări de instalaţii electrice, pe alte criterii decât cele prevăzute în procedurile de achiziţie publică sau libera alegere a utilizatorului, precum şi prin influenţarea duratei, a costurilor de racordare la reţeaua de energie electrică a municipiului Bucureşti şi a opţiunii utilizatorilor de a alege prestatorii de servicii conexe.

Consiliul Concurenței va monitoriza implementarea angajamentelor asumate de EDM, verificarea îndeplinirii acestora fiind realizată de Autoritatea de concurenţă sau de către un mandatar desemnat în acest sens. În cazul neîndeplinirii angajamentelor, compania poate fi sancționată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Pe parcursul procedurii, Consiliul Concurenţei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigaţia, dacă se constată anumite nereguli.

Având în vedere că modelul de comportament asumat de către EDM în cadrul angajamentelor poate constitui un exemplu de bună practică pentru toţi ceilalţi operatori de distribuţie, Consiliul Concurentei se va consulta cu autoritatea de Regelemntare din domeniu - ANRE pentru a analiza posibilitatea de a implementa măsuri similare şi pentru  şi la ceilalţi operatori de distribuţie.

E-Distribuție Muntenia SA este operatorul de distribuţie care asigură alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, în baza licenţei pentru distribuţia energiei electrice eliberate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Compania face parte din grupul italian ENEL, care are activităţi diverse în sectorul energiei electrice, atât în România, cât şi în alte state din Uniunea Europeană.

Documentul, conţinând angajamentele asumate de E-Distribuție Muntenia SA, poate fi consultat pe pagina web a autorităţii de concurenţă: www.consiliulconcurentei.ro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7931 / 8124
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...