ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Investiţiilor anunţă consultări publice în privinţa strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului

10 Mai 2021   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al MIPE remis luni AGERPRES, proiectul este finanţat de Comisia Europeană, prin Instrumentul de Sprijin Tehnic (TSI), dedicat susţinerii reformelor structurale în statele membre UE (DG-REFORM) şi realizat în colaborare cu PricewaterhouseCoopers România.

 
 
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunţă lansarea unei noi runde de consultări publice în privinţa strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului şi a planului de acţiuni aferent documentului, odată cu publicarea în dezbatere publică a documentelor actualizate.
 
Potrivit unui comunicat al MIPE remis luni AGERPRES, proiectul este finanţat de Comisia Europeană, prin Instrumentul de Sprijin Tehnic (TSI), dedicat susţinerii reformelor structurale în statele membre UE (DG-REFORM) şi realizat în colaborare cu PricewaterhouseCoopers România.
 
"Pornind de la o viziune ambiţioasă - Valea Jiului, regiune revitalizată social, durabilă şi interconectată, cu un mediu economic competitiv, susţinut de investiţii, inovare şi recunoscută pentru specificul local, strategia este fundamentată pe patru piloni de dezvoltare, cu direcţii strategice adaptate nevoilor locale pe multiple paliere", se menţionează în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, pilonii de dezvoltare sunt: îmbunătăţirea calităţii vieţii şi crearea unui mediu sănătos şi durabil pentru generaţiile viitoare, prin optimizarea sistemului educaţional, a celui sanitar-medical, a asistenţei sociale şi a sistemului de protecţie a mediului, precum şi pilonul referitor la diversificare economică, inovare şi antreprenoriat. De asemenea, pe listă se mai află valorificarea durabilă a specificului local pentru dezvoltarea turismului, dar şi pilonul de accesibilitate, mobilitate şi conectivitate.
 
"Actuala strategie este un pas semnificativ pentru schimbarea dinamicii locale şi pentru revitalizarea economică a regiunii, fiindcă oferă premisele creşterii calităţii vieţii şi încurajării tinerilor să rămână în Valea Jiului. Cunoscând importanţa acestei strategii pentru oamenii din Valea Jiului şi pentru viitorul microregiunii, ne dorim un proces de consultare cât mai amplu, care să includă toate părţile interesate din zonă, dar şi de la nivel central, a declarat Marius Vasiliu, secretar de stat în MIPE.
 
Ministerul Investiţiilor precizează că în noul document au fost integrate recomandările şi aspectele relevante rezultate în cadrul primei runde de consultări publice, lansată în perioada 29 octombrie-20 noiembrie 2020.
 
Planul de acţiuni, lansat pentru prima dată în consultare publică, a fost elaborat în baza consultărilor PwC cu autorităţile locale din Valea Jiului şi cu alţi actori relevanţi interesaţi, acţiunile fiind aliniate obiectivelor şi direcţiilor strategice reflectate în cei patru piloni ai strategiei.
 
Astfel, documentul propus vizează reconfigurarea pe multiple paliere a zonei, în contextul dificultăţilor economice şi sociale generate de declinul industriei carbonifere şi obiectivului asumat la nivel european de tranziţie către o economie verde, cu impact redus asupra mediului înconjurător.
 
Totodată, strategia include obiective de dezvoltare pentru următorul deceniu, fiind concepută în baza unei analize a situaţiei Văii Jiului, a resurselor şi oportunităţilor pe care le oferă zona, precum şi în baza evaluării nevoilor populaţiei Văii Jiului şi mediului de afaceri, având administraţia locală ca vector de implementare a acţiunilor propuse prin planul de acţiuni.
 
"Sunt trasate direcţii strategice de acţiune, cu o succintă evidenţiere a situaţiei actuale şi a viziunii de dezvoltare pe fiecare palier abordat, iar în planul de acţiuni sunt cuprinse elemente relevante sau prioritare pentru obiectivele fiecărui pilon, din care vor deriva unul sau mai multe proiecte în sprijinul dezvoltării Văii Jiului", se mai spune în comunicat.
 
Potrivit reprezentanţilor MIPE, zona Văii Jiului are un potenţial ridicat de dezvoltare, atât prin prisma resurselor naturale, a frumuseţii şi biodiversităţii zonei, cât şi prin prisma resursei umane. Din păcate, în ultimii 30 de ani, regiunea a cunoscut un declin economic şi demografic accentuat, atât ca urmare a problemelor întâmpinate de sectorul minier, dar şi a lipsei de acţiuni concrete care să permită diversificarea economică locală.
 
"În ciuda dificultăţilor generate de criza sanitară, documentul este rezultatul unui proces complex de consultare la nivelul comunităţii locale din Valea Jiului cu ONG-urile active din zonă, autorităţile locale, mediul academic şi cel de afaceri, reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara şi alţi actori participanţi în procesul de consultare de la începutul anului trecut până în prezent", afirmă ministerul.
 
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene aşteaptă şi de această dată o participare activă în cadrul procesului de consultare publică, pentru definitivarea documentului în cele mai bune condiţii.
 
Versiunea actualizată a strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului şi planul de acţiuni pot fi consultate pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, iar observaţiile pot fi transmise până la data de 24 mai, la adresa valea.jiului@mfe.gov.ro. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3980 / 8111
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Vectr Realty achiziționează clădirea de birouri The Landmark. RTPR și Wolf Theiss, în tranzacție
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...