ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Predoiu: Realităţile diplomatice ale dosarului Schengen sunt pe o direcţie bună

11 Iulie 2024   |   Agerpres

El a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când va intra România în spaţiul Schengen cu frontierele terestre.

 
 
România depune eforturi diplomatice pe toate liniile de muncă, şi la Ministerul de Interne, şi la Ministerul de Externe şi la alte instituţii pentru ca în acest an să fie atins obiectivul de intrare în spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

El a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când va intra România în spaţiul Schengen cu frontierele terestre.

"România trebuia să intre demult în spaţiul Schengen. Nu există o dată precisă, din păcate, stipulată în tratate, ci există criterii care au fost stipulate. Criteriile au fost îndeplinite demult. După cum ştiţi, anul trecut a existat o decizie privind frontierele aeriene şi maritime şi anul acesta depunem eforturi diplomatice pe toate liniile de muncă, şi la Ministerul de Interne, şi la Ministerul de Externe şi la alte instituţii de a reuşi ca în acest an să atingem acest obiectiv. (...) Această intrare în spaţiul Schengen este o decizie care, conform tratatelor, se ia cu unanimitate şi nu ţine doar de eforturile pe care le face România. Noi facem în continuare eforturi pe zona noastră de competenţă", a afirmat Predoiu.


Acesta a subliniat că principalul lucru pe care autorităţile române trebuie să-l facă este să păstreze cifrele privind migraţia ilegală la "un nivel cât mai scăzut".

"Şi vreau să vă informez cu privire la faptul că România, în ultimele 12 luni, a scăzut migraţia ilegală cu 72% - puteţi consulta barometrele Schengen, care sunt pe site-ul Uniunii Europene, Comisiei Europene. (...) În mod repetat şi deschis, în Consiliul JAI se recunoaşte acest lucru şi este dat chiar exemplu cazul ţării noastre de bună practică în privinţa combaterii migraţiei ilegale şi cooperării la frontiere cu toţi vecinii. Şi nu numai cu vecinii. Avem o cooperare directă şi cu Austria pe această zonă. Asta este, dacă vreţi, baza demersului nostru diplomatic, pentru că doar pe vorbe este greu de făcut un progres. Trebuie să-l susţinem şi cu fapte şi noi o facem", a spus Predoiu.

El a punctat faptul că, fiind o decizie care se ia unanim şi că toate ţările trebuie să voteze, "niciun ministru, nicio ţară nu poate să ofere asigurări şi garanţii, pentru că ar însemna să-şi asume poziţia tuturor celorlalte ţări cu privire la decizie, cu privire la voturi".

"Nimeni nu poate să facă lucrul ăsta. Vă spuneam că tehnic nu poate nimeni să-şi asigure garanţia, pentru că ar însemna să-mi asum cum va vota o ţară sau alta. Dacă vreţi să vorbim de realităţile diplomatice ale dosarului, ele sunt bune în acest moment şi au fost construite să fie bune şi sunt pe o direcţie bună. Suntem relativ optimişti cu privire la acest subiect, dar lucrurile sunt în dinamică. Există un pact nou privind migraţia şi azilul. Toată lumea trebuie să-l aplice acum. Există o evaluare permanentă şi o monitorizare a acestui pact. Există o monitorizare permanentă cu privire la modul în care România şi Bulgaria aplică decizia din decembrie anul trecut cu privire la frontierele aeriene şi maritime. Deci este un progres, este o dinamică, este un dosar într-o permanentă analiză, dacă doriţi dumneavoastră. La momentul la care vorbim, stăm bine, ca să spun aşa, dar să vedem în lunile următoare care va fi decizia", a explicat Predoiu.

El a menţionat că pe agenda Consiliului JAI din toamnă urmează să fie discutat şi subiectul Schengen.

"Deja pentru Consiliul JAI din toamnă este pus pe agendă acest punct de vedere, se discută. În următoarele zile o să mă întâlnesc şi cu ministrul maghiar Sandor Pinter, cu care avem o relaţie foarte bună şi cu care am discutat acest subiect şi care ne sprijină, aşa cum ne sprijină majoritatea statelor. (...) Am discuţii săptămânale cu miniştrii, cu omologii privind subiectul Schengen sau combaterea migraţiei ilegale sau cooperarea poliţienească transfrontalieră", a afirmat ministrul Predoiu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 39 / 8824
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...