Acordarea facilităților fiscale pentru activități desfășurate în domeniul construcțiilor, o interpretare contradictorie a autorităților statului român sesizată Înaltei Curte de Casație si Justiție. Hotărârea prealabilă va pune capăt practicii neunitare în aplicarea acestei măsurii de sprijin în domeniul construcțiilor
08 Martie 2024
Andrei Boian (Senior Managing Associate) și Adelina Iancu (Avocat) - Băncilă Diaconu şi AsociaţiiHotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție va fi obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că rezolvarea de principiu va trebui însușită în mod uniform de către autoritățile publice ale statului și de către instanțele judecătorești, ceea ce va pune capăt unei incertitudini ce dăinuie de ani buni. Associate) și Adelina Iancu (Avocat) - Băncilă Diaconu şi Asociaţii
Deși departe de a fi o strategie fiscal-bugetară nouă, măsurile de sprijin acordate sectorului construcțiilor continuă să reprezinte, an de an, un subiect foarte sensibil și instabil pentru mediul economic românesc. Aceste măsuri creează presiune în rândul angajatorilor din domeniul construcțiilor, confruntați atât cu imprevizibilitatea modificărilor legislative constante, cât și cu o serie de neclarități și confuzii de aplicare a legii de către autoritățile statului.
În acest context, din păcate, practica ne-a demonstrat că neclaritatea domeniului de aplicare al măsurilor de sprijin a condus la interpretări contradictorii ale legii atât de către diverse organe de control ale statului român, cât și de către instanțele de judecată, generând practică neunitară.
În acest context, din păcate, practica ne-a demonstrat că neclaritatea domeniului de aplicare al măsurilor de sprijin a condus la interpretări contradictorii ale legii atât de către diverse organe de control ale statului român, cât și de către instanțele de judecată, generând practică neunitară.
Un caz aparte de practică neunitară l-a generat chiar prima condiție legală pentru a beneficia de facilitățile fiscale (i.e. art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul Fiscal) – respectiv ca angajatorul să desfășoare activități în domeniul construcțiilor. Mai exact, în cazul unei companii, două organe de control diferite au pronunțat, pentru aceeași perioadă vizată, două soluții contradictorii.
În acest sens, echipa noastră a reușit să obțină sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în speranța că Decizia instanței supreme va clarifica domeniul de aplicare al facilităților fiscale și va stopa practica neunitară formată.
Înainte de toate, reamintim că în urma modificărilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, forma și dimensiunea actuală a facilităților fiscale acordate în anumite condiții angajatorilor în construcții cuprinde următoarele:
• Scutirea de la plata pe impozitului pe venit, în condițiile prevăzute de art. 60 pct. 5 Cod Fiscal;
• Reducerea cotei contribuției de asigurări sociale, în condițiile prevăzute de art. 138 alin. (1) Cod Fiscal.
Pentru a beneficia de aceste facilități, prima condiție impusă de Codul Fiscal este ca angajatorii să își desfășoare activitatea în sectorul construcțiilor. Această activitate este determinată de lege prin 3 ipoteze alternative, conform art. 60 pct.5 lit. a):
• fie activitatea de construcții definită la codul CAEN 41.42.43 – Secțiunea F – Construcții;
• fie activitatea de producere a materialelor de construcții încadrate în codurile CAEN enumerate expres de Codul Fiscal aferente Secțiunii C – Industria prelucrătoare, inclusiv codul CAEN 2511;
• fie activitatea aferentă codului CAEN 711 - activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică.
Este important de reținut că, în legătură cu aceste 3 ipoteze, legislația secundară de aplicare a acestei proceduri nu a oferit de-a lungul timpului nicio indicație suplimentară.
Deși la prima vedere lucrurile par clare, în practica ultimilor ani, textul de lege referitor la condiția desfășurării activității în domeniul construcțiilor a căpătat, așa cum spuneam, două interpretări diametral opuse.
Spre exemplu, într-un caz particular (dar deloc izolat) al unui angajator din domeniul construcțiilor a cărui activitate a fost controlată, pentru aceeași perioadă, două organe ale statului au concluzionat în totală opoziție, respectiv:
• pe de-o parte, Inspectoratul Teritorial de Muncă (“ITM”) – în urma unui control privind respectarea, printre altele, a drepturilor cuvenite salariaților ce decurg din lege, a stabilit că activitatea angajatorului corespunzătoare codului CAEN 2511 - “Fabricarea și confecționarea de structuri metalice”, îndeplinește prima condiție de la art. 60 pct. 5 lit. a) alin. (2) prevăzută de Codul fiscal pentru a aplica facilitățile fiscale;
• pe de altă parte, Agenția Națională de Administrare Fiscală (“ANAF”) – în urma unei inspecții fiscale a aceleiași perioade controlate de ITM, a stabilit că, din contră, angajatorul nu îndeplinește condiția legală antemenționată.
Care este Explicația? Simplu! ANAF, printr-o confuzie, a adăugat la lege o condiție suplimentară: chiar dacă activitatea desfășurată de angajator corespunde codului CAEN 2511 (industrie prelucrătoare), facilitățile fiscale nu se cuvin, cât timp piesele confecționate sunt ulterior utilizate de parteneri contractuali în alte domenii decât construcțiile civile și de geniu.
În consecință, acest angajator a fost obligat inițial de ITM printr-un Proces-verbal de control să aplice regimul fiscal special destinat sectorului construcțiilor (i.e., să acorde salariile minime speciale garantate angajaților săi și să aplice facilitățile fiscale aferente). Ulterior, compania a fost obligată de ANAF printr-o decizie de impunere să achite obligații fiscale suplimentare compuse din totalul facilităților fiscale aplicate până la finalizarea controlului, pe motivul neîndeplinirii condiției de a desfășura o activitate în domeniul construcțiilor în sensul art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul Fiscal.
Pe fondul acestei situații de fapt, echipa noastră a sesizat cu succes Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a clarifica, în esență, dacă un angajator ce activează în industria prelucrătoarea este descalificat în mod automat (i.e., nu poate beneficia de facilitățile fiscale) atunci când piesele realizate de acesta în cadrul activității ce se circumscrie unuia dintre codurile CAEN prevăzute de art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal sunt utilizate în alt domeniu decât construcțiile civile și de geniu.
De asemenea, instanța supremă a fost sesizată să clarifice și dacă, în baza principiului in dubio contra fiscum, ANAF este obligată să respecte tratamentul favorabil decis anterior de ITM (inclusiv prin raportare la hotărârea de referință a Curții Europene a Drepturilor Omului din 07.10.2011 în Cauza nr. 39766/05 Serkov vs. Ucraina , în care Curtea a criticat decizia autorităților ce au optat tocmai pentru interpretarea mai puțin favorabilă pentru contribuabil a legislației naționale, ceea ce a dus la perceperea obligații fiscale suplimentare).
Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție va fi obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că rezolvarea de principiu va trebui însușită în mod uniform de către autoritățile publice ale statului și de către instanțele judecătorești, ceea ce va pune capăt unei incertitudini ce dăinuie de ani buni.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 509 / 9020 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...