ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bichi (BNR): Abundă neclarităţile în privinţa modului cum se vor aplica prevederile legii legate de DAE

13 Noiembrie 2020   |   Agerpres

Potrivit acestuia, lipsa de claritate a legii este întărită de "incertitudinile care plutesc în jurul ei" în privinţa momentului în care se face raportarea la plafoanele prescrise de dobânzi excesive.

 
 
Modul cum se vor aplica prevederile legii legate de Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este neclar, astfel că situaţia este de natură să ducă la numeroase litigii, scrie Cristian Bichi, consilier al guvernatorului băncii centrale, într-un articol publicat pe pe blogul Opinii BNR.
 
"Dobânda Anuală Efectivă (DAE) se dovedeşte a fi o 'nucă tare' pentru iniţiatorul legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. Actul normativ oferă o definiţie greşită a DAE, sunt făcute trimiteri la limite pentru această dobândă care nu sunt precizate în text şi există prevederi legislative în contradicţie cu cele naţionale şi europene. Toate acestea demonstrează dificultăţi serioase în privinţa înţelegerii filozofiei ce stă în spatele conceptului DAE. Prin urmare, abundă neclarităţile în privinţa modului cum se vor aplica prevederile legii legate de DAE. Situaţia e de natură să ducă la numeroase litigii, de pe urma cărora este clar care va fi categoria profesională care va avea oricum de câştigat", se precizează în documentul citat.
 
Bichi a subliniat că articolul publicat pe pe blogul Opinii BNR a tratat doar un subiect, cel al dobânzii anuale efective. Acesta susţine că textul legii cuprinde însă multe alte prevederi discutabile şi în contradicţie cu dispoziţii legale europene şi naţionale, ce ar putea face obiectul a numeroase alte analize. "Pentru a nu mai lungi însă articolul, să concluzionăm că ne aflăm în prezenţa unei legi confuze, scrisă prost şi plină de contradicţii", a menţionat Cristian Bichi.
 
Potrivit acestuia, lipsa de claritate a legii este întărită de "incertitudinile care plutesc în jurul ei" în privinţa momentului în care se face raportarea la plafoanele prescrise de dobânzi excesive.
 
"Problema este când, în contextul oscilaţiilor ratelor de dobândă, se poate reclama depăşirea plafoanelor stabilite pentru DAE. Este decisiv momentul iniţial al semnării contractului (aşa cum prevăd directivele europene), fiind irelevante perioadele următoare când se fac plăţile în contul dobânzilor? Sau raportarea la plafoane trebuie făcută în momentul plăţilor, în executarea contractului. Să nu uităm că legea precizează că 'în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, legea este aplicabilă şi contractelor în derulare'", scrie consilierul guvernatorului BNR.
 
În opinia sa, din punct de vedere tehnic, trebuie avut în vedere faptul că, în cazul împrumuturilor cu rată de dobândă variabilă, aceasta poate să se modifice ca urmare a creşterii indicelui de referinţă (un factor de piaţă), ce duce la majorarea DAE asociate peste plafon. Sau, alternativ, plafonul poate să scadă în condiţiile unei dobânzi contractuale constante, ca urmare a reducerii dobânzii de referinţă a BNR (un element în formula de calcul a plafonului). Şi toate aceste evoluţii pot avea loc de mai multe ori pe durata de viaţă a unui credit.
 
"Ori problema DAE care iniţial au fost sub limita plafonului aplicabil lor şi au devenit superioare, pe parcursul raportului juridc nu e lămurită în noua lege, întreg mecanismul de funcţionare al plafonării DAE fiind nebulos", susţine oficialul BNR.
 
Totodată, Bichi atrage atenţia că nu se înţelege dacă plafonarea se aplică doar la momentul încheierii contractului sau se intenţionează menţinerea acesteia pe toată durata derulării contractului. Confuzia sporeşte dacă se ia în calcul şi existenţa în textul legii a unui mecanism de revizuire a contractelor de credit.
 
"Să subliniem că aplicarea plafoanelor DAE la contractele în curs de derulare intră în contradicţie cu conceptul de DAE şi încalcă reglementări europene şi naţionale. DAE este un indicator care se calculează şi se include în contract la momentul încheierii acestuia", scrie Bichi.
 
Dobânda anuală efectivă (DAE) este un indicator ce reflectă toate costurile relevante legate de contractarea unui împrumut, exprimate sub forma unui procent anual. "Scopul său este de informare i protecţie a consumatorilor, permiţându-le acestora să compare mai uşor diferite oferte de credit înainte de a decide. Pentru propuneri de împrumut cu aceeaşi sumă, scadenţă şi modalitate de rambursare, propunerea cu DAE cea mai scăzută este cea mai ieftină pentru client", se mai arată în document.
 
Consilierul guvernatorului BNR precizează că indicatorul, prevăzut de directive europene şi pe această cale preluat în legislaţia românească, cuprinde dobânda stabilită de instituţii de credit şi financiare în cadrul unui contract de împrumut la care se adaugă (sublinierea noastră) alte cheltuieli aplicabile cum ar fi cheltuielile de analiză a dosarului, comisioane, cheltuielile cu asigurările solicitate obligatoriu de entităţile creditoare, alte cheltuieli. Elementele componente, formula de calcul şi ipotezele de lucru utilizate pentru determinarea DAE sunt standardizate pentru toţi împrumutătorii din Uniunea Europeană.
 
Potrivit acestuia, DAE trebuie să fie precizată de instituţiile creditoare în mai multe etape ale contractului de credit: reclamă, fază pre-contractuală, încheierea contractului. De subliniat că, potrivit legislaţiei europene şi naţionale în vigoare, în contractul de credit trebuie să se specifice în mod clar şi concis DAE calculată la momentul încheierii acestuia.
 
OpiniiBNR.ro este o platformă - forum pe care specialiştii din Banca Naţională a României dezbat principalele evoluţii macroeconomice şi financiare locale şi internaţionale. Opiniile exprimate sunt strict personale, nu reflectă poziţia oficială a Băncii Naţionale a României şi nu implică sau angajează în niciun fel această instituţie. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7408 / 8795
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...