ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, în primă lectură în Guvern

22 Iunie 2023   |   Agerpres

Schema de ajutor de stat propusă are ca scop susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii.

 
 
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a prezentat Executivului, în primă lectură, proiectul Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, care are ca scop implementarea unui program de sprijin pentru acest sector, conform unui comunicat al Ministerului.

"Am prezentat în primă lectură în şedinţa de Guvern schema de ajutor de stat pentru materiale de construcţii. Măsurile de sprijin pe care le propunem vor contribui la creşterea producţiei interne de materiale de construcţii cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro şi vor duce la scăderea importurilor şi la reducerea deficitului comercial. De asemenea, vor fi menţinute locurile de muncă din activităţile producătoare de materiale de construcţii şi din construcţii precum şi se vor crea aproximativ 20.000 locuri de muncă noi prin implementarea schemei de ajutor de stat", a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea.


Schema de ajutor de stat propusă are ca scop susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii. Finanţarea va fi acordată pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcţii, stimularea investiţiilor în judeţele mai puţin dezvoltate şi creşterea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.

Schema sprijin este una multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanţării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament şi creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro.

Beneficiarii vor fi întreprinderile constituite în baza Legii societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Investiţiile finanţate trebuie să conducă la realizarea unei cifre de afaceri destinată activităţii de construcţii într-o proporţie de minimum 70% din totalul cifrei de afaceri a societăţii.

Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiţiei. În cazul în care diferenţa din valoarea investiţiei neacoperită de ajutorul de stat nerambursabil se realizează prin creditare, statul garantează în proporţie de 80% creditul utilizat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Atât valoarea ajutorului de stat, cât şi cea a garanţiei pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale dacă investiţia este localizată în mediul rural sau în unul din ultimele 10 judeţe după PIB/locuitor.

Schema de ajutor de stat va fi comunicată Comisiei Europene prin Consiliul Concurenţei, iar mecanismul şi condiţionalităţile de acordare a ajutorului de stat, inclusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se stabilesc prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 544 / 5213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...