ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: Proiectul legii pensiilor speciale, adoptat

28 Iunie 2023   |   Agerpres

Au fost înregistrate 91 de voturi "pentru", 19 "împotrivă" şi o abţinere.

 
 
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale în forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Au fost înregistrate 91 de voturi "pentru", 19 "împotrivă" şi o abţinere.

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, acest proiect, care a revenit la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care "generează deosebiri majore de conţinut juridic" faţă de forma adoptată anterior de Camera superioară.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii, potrivit raportului comisiei de resort de la Camera Deputaţilor.


Senatorul PSD Radu Oprea a afirmat, în plen, că proiectul aduce echitate în societate, a fost agreat cu Comisia Europeană şi va permite absorbţia banilor din PNRR.

Liderul grupului USR, Radu Mihail, a criticat însă actul normativ, susţinând că "nu taie nicio pensie specială", în timp ce senatorul Irineu Darău a declarat că legea "a fost înrăutăţită la Camera Deputaţilor" şi vor fi impozitaţi suplimentar toţi pensionarii.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a subliniat că rostul reformei în domeniu este aplicarea de norme "unitare".

"Unele categorii sunt chemate să fie de acord cu o reformă necesară, pentru a restabili dreptatea. Trebuie ca pensiile să fie aşezate într-un sistem echilibrat şi echitabil pentru întreaga societate. PNL a înţeles, încă de la asumarea guvernării, necesitatea unei astfel de reforme. (...) Am ales, aşadar, drumul responsabilităţii politice şi nu pe cel al calculului de partid. Deşi această reformă va genera şi nemulţumire, ea este necesară, în final, pentru sistemul de pensii şi pentru climatul din societatea noastră. (...) Reforma înseamnă nu doar şansa utilizării banilor din PNRR, dar şi o oportunitate uriaşă de a avea un sistem de pensii echitabil şi sustenabil pe termen lung", a transmis Fenechiu.

Liderul grupului AUR, Claudiu Târziu, a evidenţiat că în privinţa pensiilor speciale trebuie mers "până la capăt".

În opinia liderului grupului UDMR, Lorand Turos, parlamentarii nu au reuşit "să fie mai curajoşi şi să elimine pensiile speciale", dar legea adoptată reprezintă "un pas important pentru a crea un sistem corect şi echitabil".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 538 / 5213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...