ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Auto Car: Litigiul cu ANPC nu a fost soluţionat definitiv; societatea va face apel

18 Martie 2021   |   Agerpres

Reprezentanţii societăţii subliniază că au demarat şi vor continua toate demersurile legale permise de legislaţia în vigoare, deoarece "au convingerea că activitatea companiei s-a desfăşurat cu respectarea legilor aplicabile dar, mai ales, ale drepturilor şi intereselor clienţilor".

 
 
Litigiul dintre Auto Car Grup 1 Service şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, privind amenda de 25.000 lei primită de societate, nu a fost soluţionat definitiv, compania urmând să facă apel la decizia instanţei, conform unui drept la replică al companiei, remis, joi, AGERPRES.
 
" Litigiul nu a fost soluţionat în mod definitiv, societăţii fiindu-i comunicată foarte recent sentinţa civilă pronunţată de către Judecătoria Buftea în acest litigiu, care menţionează în mod expres faptul că aceasta este susceptibilă de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, termen care nu s-a împlinit. Subscrisa am contestat procesul-verbal de constatare a contravenţiei, atât prin obiecţiunile depuse cu privire la controlul efectuat de comisarii CPCJ Ilfov, cât şi prin plângerea prealabilă formulată împotriva deciziei emise în baza acestui proces-verbal, precum şi în instanţă, fiind iniţiate în acest sens o serie de litigii având ca obiect: anularea procesului-verbal prin care s-au reţinut în mod neîntemeiat anumite fapte în sarcina subscrisei şi au fost aplicate anumite sancţiuni contravenţionale în sarcina subscrisei; şi anularea şi suspendarea executării deciziei emise în baza procesului-verbal de constatare a contravenţiei", se menţionează în dreptul la replică.
 
Reprezentanţii societăţii subliniază că au demarat şi vor continua toate demersurile legale permise de legislaţia în vigoare, deoarece "au convingerea că activitatea companiei s-a desfăşurat cu respectarea legilor aplicabile dar, mai ales, ale drepturilor şi intereselor clienţilor".
 
Astfel, faţă de aspectele de fapt reţinute de CJPC Ilfov cu privire la devizul estimativ, reprezentanţii Auto Car semnalează că nici legislaţia în vigoare şi nici contractul încheiat cu consumatorul nu prevăd obligaţia emiterii, la momentul semnării contractului de reparaţii, a unui deviz estimativ privind costurile aferente serviciilor de reparaţii.
 
"De altfel, chiar emiterea unui astfel de deviz ar putea fi considerată drept înşelătoare de către consumatori, un astfel de deviz estimativ cerându-se a fi emis fără verificarea corespunzătoare a autovehiculului în vederea identificării daunelor reale suferite de acesta. Dimpotrivă, aşa cum legea prevede în tocmai acest scop, evaluarea iniţială se face de către personalul de specialitate al asigurătorului la momentul constatării daunei, ulterior încheierii contractului dintre persoana vătămată şi service. Mai mult, chiar ulterior acestei prime evaluări se pot constata şi alte pagube produse ca urmare a accidentului, care nu au putut fi constatate iniţial şi care pot duce la o nouă modificare a soluţiei tehnice", se precizează în dreptul la replică.
 
Acesta menţionează că, potrivit Legii nr. 132/2017 şi Normei nr. 20/2017, există mai multe etape de evaluare şi de constatare a daunelor, începând cu evaluarea iniţială a pagubelor care trebuie realizată de specialistul constatare daune în termen de 3 zile de la data notificării asigurătorului RCA, continuând cu constatarea suplimentară, urmare a demontării elementelor avariate şi în final stabilirea soluţiile tehnice finale, în vederea readucerii vehiculului la starea anterioară producerii evenimentului.
 
"Prin urmare, ar fi imposibil pentru o unitate reparatoare şi confuzantă pentru consumatori, stabilirea, fără evaluarea prevăzută de lege, a soluţiei tehnice şi a valorii totale a reparaţiilor. Astfel, transmiterea unor devize la momentul semnării contractului ar încălca legislaţia aplicabilă şi ar induce şi în eroare consumatorul.
Interdicţia de a efectua orice operaţiuni asupra autovehiculului avariat înainte de întocmirea procesului-verbal de constatare de către specialistul constatare daune al asigurătorului RCA rezultă inclusiv din legislaţia penală. Astfel, conform dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice coroborate cu cele art. 340 din Codul Penal, autovehiculul având urme de accident nu poate fi reparat înainte de a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege", se notează în documentul citat.
 
În ceea ce priveşte folosirea sintagmei "am primit-o gratis pe durata reparaţiei" pentru autoturismele date în folosinţă persoanelor prejudiciate pe perioada reparaţiei autovehiculului lor, reprezentanţii Auto Car subliniază că niciuna dintre aceste persoane nu a achitat către societatea contravaloarea chiriei acestor autovehicule, aceştia beneficiind astfel, gratis, de această folosinţă.
 
"Aceasta se întâmplă deoarece, potrivit legislaţiei în vigoare, autorul accidentului, prin asigurătorul RCA, suportă prejudiciile cauzate persoanei vătămate, inclusiv lipsa de folosinţă a vehiculului avariat, prin înlocuirea temporară a vehiculului, ceea ce face persoana vătămată să nu suporte niciun cost pentru acest serviciu. Apreciem astfel că am informat în mod corect consumatorii de faptul că beneficiarii acestui serviciu suplimentar nu vor achita către societatea noastră contravaloarea chiriei autovehiculului primit pentru a compensa lipsa de folosinţă a propriului autovehicul pe durata reparaţiei", explică ei.
 
Cu privire la garanţia de 10 ani, Auto Car precizează că a oferit întotdeauna garanţie 10 ani la lucrările de caroserie şi nu a existat niciun caz în care clienţii să solicite aplicarea perioadei de garanţie de 10 ani, iar societatea să refuze acordarea acestei garanţii.
 
În ceea ce priveşte menţionarea pictogramelor societăţilor de asigurări pe website-ul societăţii, sursa citată precizează că aceasta are rolul de a informa consumatorul cu privire la serviciile de care poate beneficia în cadrul unităţii reparatoare, în baza poliţelor de asigurare RCA încheiate cu aceşti asigurători, informaţia fiind prezentată complet, într-un context din care rezultă faptul că la unitatea reparatoare a Auto Car pot fi constatate daunele asigurate de asigurătorii menţionaţi.
 
Referitor la importul pieselor de schimb, societatea menţionează că s-a referit în mod legitim la operaţiunile de import incidente, atât pentru piese de schimb, materiale de vopsitorie, cât şi pentru autoturisme, astfel încât afirmaţiile referitoare la import sunt conforme realităţii.
 
Totodată, Auto Car mai semnalează că modalitatea de stabilire a preţurilor nu a făcut obiectul procesului-verbal de contravenţie, societatea nefiind vreodată sancţionată de ANPC în acest sens.
 
Acestea precizări vin după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, la începutul lunii martie, că a câştigat în instanţă dosarul prin care societatea Auto Car Grup 1 SRL contestă amenda de 25.000 lei aplicată de către comisarii instituţiei, în vara anului trecut, pentru practici comerciale incorecte şi omisiuni înşelătoare.
 
"În urma formulării plângerii contravenţionale de către Auto Car Grup 1 Services SRL, instanţa de fond a reţinut prin Sentinţa Civilă nr. 576/2021 faptul că procesul verbal de contravenţie este legal şi temeinic întocmit de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, iar sancţiunea amenzii, în cuantumul minim prevăzut de lege, este proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite. Ţinând seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, această faptă reprezintă o încălcare a dreptului consumatorilor de a beneficia un comportament economic corect din partea profesioniştilor, iar acest aspect constituie un obiectiv principal la nivelul UE", se arată în documentul transmis de către ANPC.
 
În data de 21 iulie 2020, ANPC a întocmit Procesul Verbal de Constatare a Contravenţiei seria ANPC nr. 972951/21.07.2020 împotriva societăţii Auto Car Grup 1 SRL, prin care s-a aplicat o amendă în cuantum de 25.000 lei, pentru săvârşirea unor contravenţii referitoare la practici comerciale incorecte, sancţionate conform Legii prevenirii 270/2017.
 
"Contravenţiile reţinute au vizat practicile comerciale incorecte-omisiuni înşelătoare, constând în aceea că beneficiarul service-ului de reparaţii la momentul semnării contractului de reparaţii nu are cunoştinţă despre devizul de reparaţii estimativ, beneficiarul serviciilor de reparaţii nu are cunoştinţă la momentul semnării contractului de reparaţii despre natura pieselor ce îi vor fi înlocuite (originale sau after market), iar semnătura beneficiarului de reparaţii nu apare pe devizul final de reparaţii", potrivit documentului.
 
De asemenea, unele dintre autoturismele oferite cu titlu oneros pe perioada reparaţiei autoturismului erau colantate cu brand-ul firmei Autocar Service - Service Auto şi menţionau "am primit-o gratis pe durata recepţiei".
 
O altă contravenţie viza faptul că pe site-ul operatorului de service Auto Car Service se prezenta informaţia "garanţie 10 ani la lucrările de caroserie şi vopsitorie", iar în urma verificării certificatului de garanţie şi calitate asociate facturilor care se oferă fiecărui client în urma reparaţiilor se menţionează "termenul de garanţie pentru lucrările care nu necesită utilizarea unor piese de schimb este de 90 de zile".
 
Nu în ultimul rând, neregulile constatate de inspectorii ANPC arătau că pe site-ul societăţii apăreau pictogramele a opt societăţi de asigurare, dar în realitate erau prezentate doar două convenţii cu societăţi de asigurări, clientul fiind informat abia la prezentarea în service cu privire la faptul că societatea preia prin mandat/acord/cesiune datoriile pe care societatea de asigurări le are prin efectul legii faţă de păgubit şi îl reprezintă în faţa acestora.
 
Potrivit constatărilor ANPC, în certificatul de calitate şi garanţie se menţionează că "produsele care fac obiectul facturii sunt importate de Standocolor şi sunt originale sau interschimbabile cu piese originale", iar societatea nu a făcut dovada prin niciun document de faptul că Standocolor este importatoare, în timp ce documentele de achiziţie ale pieselor atestau faptul că acestea au fost achiziţionate de la societăţi care vând piese auto din România.
 
În luna iunie a anului trecut, directorul general al ANPC, Paul Anghel, declara că instituţia a demarat o serie de controale la service-urile auto din întreaga ţară, în urma sutelor de reclamaţii primite de la consumatori şi transportatori privind practici comerciale incorecte şi facturi "umflate". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2013 / 4518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...